Torka mat

avslutad210712

Gäst
Nu till nästa fråga:

Göra grytor hemma för att sen torka och koka upp - Funkar det? Jag menar det att det är mycket vätska som skall bort...Någon som testat?

Vad är det i en gryta. Potatis, morötter, lök, purjolök, kött fisk etc

Torka potatisen för sig
Torka morötterna för sig
Torka löken för sig
Torka köttet, fisken etc för sig

Lägg allt i en påse som du tar med dig och sedan tillsätter du vatten och tillagar det. Varför skall man blanda ihop det innan man torkar. Finns liksom ingen som helst anledning till det.
 

avslutad210712

Gäst
Men makaroner är ju ihåliga och tar jättemycket plats? Spagetti är klart utrymmessnålare. Om man vill kan man bryta spaggettin i småbitar, så blir den kompaktare

Nej makaroner tar inte jättemycket plats. Mer än ris, couscous och potatismos men inte så mycket mer att det stör.
 

avslutad210712

Gäst
Och så recensionen! Det smakade bra!! Pastan blev inte mos och smaken fanns kvar. Lät det först ligga lite i blöt och koka sen upp allt i ca. 5-10min men att koka pastan för sig i fjällen har nog ingen större betydelse förutom kanske att det tar lite mindre plats och lättare tillagning (Vi skall köra med ett litet triangia med enbart en kastrull).

Man behöver inte koka pastan i fjället. Man kokar upp vattnet och sen tar man av kastrullen och låter det stå och svälla. Fungerar hur bra som helst. Enklast såklart med snabbmakaroner men jag har gjort så även med vanliga makaroner.
 
Vad är det i en gryta. Potatis, morötter, lök, purjolök, kött fisk etc

Torka potatisen för sig
Torka morötterna för sig
Torka löken för sig
Torka köttet, fisken etc för sig

Lägg allt i en påse som du tar med dig och sedan tillsätter du vatten och tillagar det. Varför skall man blanda ihop det innan man torkar. Finns liksom ingen som helst anledning till det.
Håller helt med dig!
Fördelen med att torka olika ingredienser separat är att man då kan komponera/variera ett enda grundrecept hur mycket som helst! Snabbt, gott och enkelt ska det vara!
En fördel ytterligare är att det är näst intill idiotsäkert, går inte att misslyckas!

God tur!
 
Vad är det i en gryta. Potatis, morötter, lök, purjolök, kött fisk etc

Torka potatisen för sig
Torka morötterna för sig
Torka löken för sig
Torka köttet, fisken etc för sig

Lägg allt i en påse som du tar med dig och sedan tillsätter du vatten och tillagar det. Varför skall man blanda ihop det innan man torkar. Finns liksom ingen som helst anledning till det.

Nu glömde du smula ner buljongtärningen!
 

Aktuellt

Vinn Haglöfs Breeze Mimic Hood!

Nu har du chansen att vinna vinterns nya favoritjacka från Haglöfs. Vi tävlar ut en vardera av dam- och herrmodellen i valfri färg och storlek!

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

20 år av diskussioner om torkad mat – och 10 tips!

I år har en av Utsidans populäraste forumtrådar, "Torka mat", varit aktiv i 20 år. Här bjuder vi på tips till dig som vill börja torka egen utemat!

”I nivå med luften vid flerfiliga motorvägar”

Ny forskning visar att klätterskornas skosulor släpper ut riskfyllda kemikalier i luften när de nöts. Nu växer trycket på branschen att agera.
Läst tråden och blivit sugen och ska testa och göra eget torrfoder..
Men en fråga, kanske en dum sådan , men går det att torka i gasugn också? Har en gasugn med gradering 1-8, men ingen aning om vad det betyder i temperatur. Ingen manual heller för den.
 
Läst tråden och blivit sugen och ska testa och göra eget torrfoder..
Men en fråga, kanske en dum sådan , men går det att torka i gasugn också? Har en gasugn med gradering 1-8, men ingen aning om vad det betyder i temperatur. Ingen manual heller för den.

Du kan ju alltid prova tempraturen med en ugnstempratur. Funkar säkert bra på den lägsta tempraturen.
 
Humm... Gas är ju känt för att vara dåligt för att torka saker med och baka bröd i gasugn blir väl rätt tråkigt. Det är värt ett försök, men lägg inte in det stora lasset första gången.
 
Eller den här:
http://se.gojaba.com/search/qau/PUHONY+K

Den innehåller dock inte bara torkning utan en massa andra konserveringsmetoder.



Torka i gasugn fungerar nog inte helt bra eftersom när gasen brinner blir avgaserna koldioxid och vattenånga. Vattenångan vill man inte ritkigt ha med när man torkar.

Men ugn i sig är normalt svår att få tillräckligt sval, många livsmedel förstörs av temperaturer över 60 grader. Vettiga torktemperaturer är oftast mellan 35 och 50 grader.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips