Torka ägg

Hörde från någon att man kunde torka ägg och ha med sig i pulver när man ska ut och vandra.
Det kan ju vara bra att ha för att variera sig lite på fjället. Ska visst vara utmärkt att göra omelett och äggröra på. Någon som testat det innan?
 
d99majo; sa:
Hörde från någon att man kunde torka ägg och ha med sig i pulver när man ska ut och vandra.
Det kan ju vara bra att ha för att variera sig lite på fjället. Ska visst vara utmärkt att göra omelett och äggröra på. Någon som testat det innan?

Finns gamla trådar om det (jag lärde mig från en gammal tråd och har dessutom skrivit om mina erfarenheter en gång).
 

Lästips

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.
För att du ska slippa leta kan jag skriva en liten beskrivning här:

Det går skitbra att torka ägg. Är utmärkt att göra omelett, äggröra å pannkakor och sånt på.

Gör såhär:

1. Vispa ägget
2. Gör en ganska stor form av alu-folie (med kanter), så det blir ett tunnt täcke när man häller i ägget.
3. Häll i ägget
4. Ställ in i mitten av ugnen i 45 grader, ha ugnsluckan på glänt och låt stå tills ägget är torrt och sprucket (ca 10 timmar kanske)
5. Mortla ägget till fint pulver.

Tänk på när du sen tillagar det att du måste tillsätta lite vatten för det du torkade. Typ ½ dl per ägg eller så

Lycka till!
 
mfn; sa:
4. Ställ in i mitten av ugnen i 45 grader, ha ugnsluckan på glänt och låt stå tills ägget är torrt och sprucket (ca 10 timmar kanske)

Det torkar fortare om man rör om lite dåoch då (annars blir det snabbt en hinna ovanpå som gör att det torkar långsamt).

Tänk på när du sen tillagar det att du måste tillsätta lite vatten för det du torkade. Typ ½ dl per ägg eller så

Jag vägde de vispade äggen innan jag hällde dem i formen och sen vägde jag pulvret och fick på så vis reda på hur mycket vatten som gått bort.
 
Jag försökte torka 8 ägg inför min vandring.
Gjorde en form av aluminiumfolie och hällde i röran. När det hela efter mycket lång tid hade spruckit var det inte så lätt att få loss. När jag skulle få av det från folien var vissa bitar brunaktiga och folien under missfärgad. Kändes som att lite folie hängde med ägget (nyttigt). Slutade med att jag inte åt det hela. Nån som vet vad som var fel? Kanske bättre att använda nåt annat än alufolie?
/ Misslyckad äggtorkerska
 
Ajdå. Trist. Låter ju nästan som om ägget brände fast eller så. har jag aldrig lyckats med.
Tror knepet är att ha väääldigt tunnt med ägg. Då lossnar det nästan automatiskt när det torkar faktiskt.

Tech
 
Det låter som för hög värme tycker jag. Glöm inte bort att äggvita väl brukar användas som bindemedel i färg, det är alltså ett utmärkt "lim" om det behandlas på "rätt" sätt (vilket är "fel" sätt om man ska torka äggen).

När jag torkade hade jag ganska tunnt lager, jag tror jag hade tre ägg och spred över en halv långpanna ungefär. Tjockare tror jag tar för lång tid.
 
Jag testade torkade ägg under förra veckans fjällvandring. Det blev jättebra! Smarrigt med äggröra till frukost!

Jag tog fyra ägg och hällde ut i en aluminumform ca 10 x 20 cm som fick stå i min hembyggda tork (kartong och kupévärmare) i ca ett dygn. Jag rörde om då och då för att allt skulle torka igenom ordentligt. Även fast det funkade helt ok tror jag det kommer bli ännu bättre nästa gång. Då ska jag ska ta en lägre, större form så jag får ett tunnare äggtäcke, sen ska jag stöta eller mixa det torkade till pulver. Den här gången var mina torkade ägg mer som flagor och en del av dessa var lite svåra att få att lösa upp sig.
 
Pulver = bättre

Sant. Göra större form -> tunnare ägg är en klar fördel. Även om man krossar ägget så det blir pulver så kan det ibland vara lite svårt att få det att lösa sig. Beror ju iofs på hur länge man vill ha det liggande i blöt, men det funkar klart bättre när det är pulver.

// Tech
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips