Tlimit för sovsäck i fjällen?

Hej. Tänkte skaffa en allround sommarsovsäck som ska klara av bl.a. fjällen dvs klara av några få minusgrader. Enligt statistik på vackertväder över Kvikkjokk på en 10-års period gick det aldrig under -3C på sommaren som den lägst uppmätta temperaturen. Stämmer detta? Ni kan kolla själva https://www.vackertvader.se/kvikkjokk-fjällstation/klimat-och-temperatur.

Det kan alltså som lägst bli ca -3C, men nattemperaturer enligt samma källa brukar ligga på ca +5 C till +8 C, vilket sovsäcken inte ska vara för varm för heller.

Söker alltså en sovsäck som ska klara ungefär -3 C till +10 C ungefär. Vill även kunna använda säcken på sommaren i södra Sverige helst.

Vad rekommenderas det för komforttemperatur för en man? Eller EN Tlim.

skulle Marmot Hydrogen passa mig? Eller är den för kall? I så fall vilka sovsäckar rekommenderas?

Vikt är viktigt, helst säckar mellan 500g-750g.

En bonusfråga: är ens Tlimit (komfort för man) superpetigt? Man kan väl bara klä på sig massa kläder om det skulle bli kallare än temperaturangivelserna och klä av sig, öppna upp, om det blir varmare än rekommenderat för sovsäcken?

Tänker att den ska vara skön i de temperaturer som är mest sannolika, dvs ungefär för min del ca +0 till +8 grader?
 
Tänk på att Kvikkjokk ligger på lite drygt 300 möh och därmed nere i skogen, vilket betyder mycket för klimatet jämfört med kalfjället. Temperaturen avtar med ca 0,7 C för varje 100 m i höjdled vid stabilt väder så på 1000 m nivån så är det inte ovanligt med minusgrader på sensommar och höst. Och sedan är du dessutom mer exponerad för vinden på kalfjället.
Sedan beror det på hur fryssen du är, men jag skulle satsat på en varmare säck. Ner mot -8-10 C, tex Marmot Sawtooth eller liknande.
/LasseÅ
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Håller med ovanstående. -5 gr. skulle jag säga vara gränsen för en sovsäck för svenska sommarfjäll, men då vara beredd att behöva klä på sig vid "extremtemperatur"
 
Ta en tillräckligt varm säck så slipper du bära med dig en massa extra sovkläder.
Samt en säck som går att öppna helt så kan du ha den som täcke enbart om det är varmt på sommaren, och justera lagom öppet där emellan.
 
Som Lasse redan skrivit, Kvikkjokk är inte representativt för fjällen. Jag använder en Marmot Hydrogen för högsommar (ca mitten juli-mitten Augusti) i fjällen och tältboende. Den funkar men när temperaturen sjunker ner till några få grader plus tycker jag komfortgränsen är nådd. Använder ett sovsäckslakan i silke, merinounderställ och sockar i sovsäcken. Skall jag till fjällen senare delen av augusti eller september väljer jag min varmare sovsäck Marmot Pinnacle.
Vad som är komforttemperaturen för dig måste du själv komma underfund med. Själv är jag relativt frusen när jag sover och trots att jag är man tycker jag Tcomfort bättre stämmer med min egen upplevda känsla än Tlimit.
För sommarbruk i södra Sverige är Hydrogen ett bra val.
 
Senast ändrad:
Tlim från 0 - -3c kombinera med ett ylleunderställ som sovkläder/förstärkningsplagg , liggunderlaget kan också väljas efter önskad temperatur. En värmetröja eller dunjacka kan läggas över eller tas på.
 
Det här är så otroligt individuellt - dels verkar folks ämnesomsättning och cirkulation skilja sig inom vida ramar, men dels beror det också på hur man ligger i sovsäcken, vilket tält man har, hur man väljer sina tältplatser, hur man byggt upp sin utrustning och rutiner så man har "worst case"-marginaler, etc. Som andra påpekat är underläggets isoleringsförmåga en viktig del.

Referens:
Jag är kvinna och ovanligt frusen av mig, men på sommaren i svenska/norska fjäll klarar jag mig fint med en sovsäck med 400g 850 cuin dun ( Tlim -4). Men då alltid med ullfrottéunderställ (som jag ändå vill ha med som ombyte/förstärkning), dito strumpor och buff/balaclava (det sista även för att skona sovsäckstyget från hårfett) - och de gånger det är ovanligt kallt även med en lätt dunjacka. Men då har jag kapat mina marginaler genom en längre tids erfarenhet och känner mig trygg med det.

Som nybörjare skulle jag hellre satsa på lite "overkill" - den extra mängd dun det handlar om väger ju försumbart mycket mer. Om jag hade råd, skulle jag alltså utan att tveka kosta på mig den mellanskillnaden och sikta mot kanske 5-600 g högkvalitativt dun (850-900 cuin). Då skulle jag få en betryggande sommarsäck för nordiska fjäll, med potential att med ökande erfarenhet, kompletterande kläder och bättre liggunderlag utvidga säsongen till sensommar/tidig höst, möjlighet att sova i utebivack, och/eller i högre belägna berg.

Använd resonemanget ovan efter att du justerat för dina egna ingångsvärden :)
 
Senast ändrad:

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips