Sovsäck för -30ºC och lägre!

Har sedan 2006 en dunsovsäck Western Mountaineering som går/gick ner till under -20 på sin tid.
Börjar frysa lite i den. Både säcken och jag börjar bli till åren.

Jag måste ha en ny. Ska på tävling där det står i obligatoriskt utrustningslista...
Citat: -"Sovsäck för vinterförhållanden. Säcken ska klara av temperaturer under -30 grader"

Vilken sovsäck är varmast på marknaden?
Temperaturer under -30ºC dagtid är inget ovanligt! Tänk då på natten?
Jag måste ha något varmt att krypa ner i!
Vad rekomenderar ni, ni som vet och som är ute under extrema förhållanden?
Fjällräven? Marmot? Featherfriends? WM igen?
Vad finns där ute som jag kan ha missat?
 
Ingen egen erfarenhet men Carinthia nämns ibland.

Lägger till Cumulus. Där går det att custom-beställa. Ingen erfarenhet av Cumulus heller. Har bara erfarenhet av VM och Fjällräven och där finns det en tydlig vinnare.
 
Senast ändrad:

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trail Run för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
Roberts har jag hört en hel del gott om, dock inte provat någon själv.
Dom gör även sovsäckar enligt din specifikation om du så önskar.
 
Hejsan. Som alltid när man talar om sovsäckar är bästa val beroende på vikt och pris. Jag har själv dunsovsäckar från Marmot och dunställ från Feathered Friends och bägge dessa märken gör utmärkta produkter. WM har jag bara hört gott om, men aldrig ägt.
Men idag hade jag tveklöst köpt från Roberts, som nämnts ovan. Har flera produkter från dom och är supernöjd. De gör inte bara enastående bra dunsovsäckar. Man kan dessutom få exakt det man vill ha. Bara att skriva till dom och beskriva vad du är ute efter och de kommer sy den till dig. I rätt längd och allt.
Som exempel har deras Everest 1300 en komforttemperatur på -47, vilket räcker för det mesta. Och gillar man låg vikt går det att få den sydd i Microtext 21, vilket minskar tyg-vikten med 61% vilket ger att totalvikten borde landa runt 1650 gram för en medium regular säck.
/ Stefan
 
Som exempel har deras Everest 1300 en komforttemperatur på -47, vilket räcker för det mesta. Och gillar man låg vikt ....
Här i detta fall spelar inte vikten någon roll då totalvikten ska upp till 45kg. Kanske utrymmet som är den begränsande faktorn här. Ska kolla upp Roberts och se vad de kan erbjuda! Tack för tips!
 
Jag kan bekräfta att Roberts är väldigt bra att ha att göra med. Jag har deras Everest 1100 med en del speciallösningar och vi hade en lång mailkonversation innan jag beställde och de var mycket tillmötesgående. Har ännu bara sovit i säcken ned till -16°C men då har jag behövda öppna upp kragen och huvan lite för att det inte skulle bli för varmt.
 
En alltför varm sovsäck kan också vara besvärlig vid varierade temperaturer. Ett alternativ, som har flera anhängare, är att kombinera två sovsäckar. Därmed är det möjligt att lättare kombinera till optimal temperatur under varierande förutsättningar.

Tänk bara på att den yttre sovsäcken måste vara större/vidare än den inre för att inte komprimera fyllningen hos den inre sovsäcken. I kalla temperaturer kommer sannolikt även kondens (från kroppen) att frysa inuti sovsäcken, vilket medför betydligt sämre värmeförmåga efter några dagar utomhus. Detta medför att den yttre sovsäcken gärna får vara av syntet för att skydda den mer känsliga, inre dunsäcken.

Vid riktigt kalla temperaturer (-20C eller mer) kan det också vara fördelaktigt att använda sig av en s.k. fuktspärr / VBL (Vapor Barrier Liner) för att undvika att kondensbildning från kroppen tränger ut i sovsäcken.

I övrigt så har jag, i kalla vintertemperaturer, goda erfarenheter från WM:s vintersäckar kombinerat med just VBL eller att använda två olika sovsäckar.

Som vanligt gäller väl att försöka hitta en lösningen som passar just dig. Om möjligt, försök att prova olika alternativ innan du ger dig ut på allvar.

Länk-tips:

Fuktspärr

Tips för kombinering av sovsäckar, inkl. beräkningstabeller:

Exempel på syntet quiltar; konfigurerbara i olika storlekar
 
Jag måste ha en ny. Ska på tävling där det står i obligatoriskt utrustningslista...
Citat: -"Sovsäck för vinterförhållanden. Säcken ska klara av temperaturer under -30 grader"
Man blir ju nyfiken på vad det är för tävling du ska på? Läst något i din andra tråd om multifuelkök att det var något med hundspann.
 
Jag har en varm syntetsäck som heter Ajungialk tyin denali men den verkar inte säljas längre. Tror Mammut köpt upp dem då det finns mammut-säckar med liknande namn. Har sovit med den i snögrop i minus 35. De mammut som säljs nu har sämre tempgränser men väger också troligen mindre än min. Men skulle du hitta en begagnad så är det är varm syntetsäck enligt mig. Men inget för den som jag gram.

/Patrik
 
Senast ändrad:
Jag föreslår att ha dubbla sovsäckar. En syntet ytterst där fukt från kroppen kan samlas och ändock värma. Innersäcken blir en dunsovsäck som alltid är "torr". Skulle det bli varmare fungerar det bra med bara en säck. Det finns tabeller för att hitta rätt sovsäckskombo. Kanske räcker det att förstärka din sovsäck du har i dagsläget? Lycka till med val och köp.
/J
 
Dubbla sovsäckar är ett prisvärt alternativ om inte vikten har så stor betydelse. För att nå samma värme är en tjock vintersovsäck är lättare än två tunnare tillsammans eftersom det blir mindre tyg i en enkelsäck. Jag tycker också att två sovsäckar i varandra kan vara svårare att hantera runt öppningen om man måste stänga till båda ordentligt.

Annars kan jag rekommendera Western Mountaineerings tjockaste sovsäck Bison GWS. Jag använde en sådan på Denali när jag var där för 20 år sedan, och den fungerade bra ner till -38 som var det kallaste vi hade där.

Jag rekommenderar också fuktspärrpåse i säcken. Det tar ett tag att väja sig vid den fuktiga känslan i en sådan, men det är ypperligt för att hålla sovsäcken torr i kyla.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips