Tips för att få barnen att gå :)

Hallå! Ska till fjälls igen med barnen i sommar. De är tvillingar på snart fem år.

Jag skulle gärna ta emot lite tips på lekar och tricks som gör det roligare för dem att gå på, om ni förstår. Det är ju inte fysiken som är problemet, utan att de tycker att det är lite trist till och från. Och vi fikar så klart mycket, kastar stenar i bäckar osv, men det behövs något som gör att vi tar oss framåt.

Några idéer som jag har kommit över men inte testat (än):

Skattkarta - leta efter saker längs vägen, till exempel en vit blomma, en fin sten osv.
Pussel - någon går före och "tappar" pusselbitar som barnen hittar och väl framme kan de bygga ihop ett pussel.

Har ni fler förslag?
 
Välkommen till Utsidan :)
Det finns några forumtrådar som du kan ha nytta av, t ex denna och (mindre specifikt) denna.

Min mer generella "läxa" från tiden med egna barn kring dessa åldrar var att kortare men mer omväxlande och "häftiga" rutter, gärna med branta stup, vida vyer och småklippor att klättra runt i, var en klart större succé än snälla stigar nedanför trädgränsen, i dalgångar och lågfjäll. Det var bara de senare, som triggade det klassiska "är-vi-inte-framme-snart"-humöret. Linbana rakt upp på kalfjället (som t ex i Abisko) var ur den synvinkeln en avgjort bättre inledning på turen, än långa anmarscher genom videsnåren.

Du skriver inte om ni ska tälta eller gå mellan stugor, men själv hade jag alltid tält med, även om vi sov i stugor när det passade.
Risken för tvärstopp bortom räckhåll för stuga (mentalt eller fysiskt spelar ingen roll) finns ju, även om den är liten. Men framför allt slapp vi förstöra stämningen för varandra med tvånget att varje dag behöva komma fram till en viss punkt.
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
Inget slår jämnåriga kompisar enligt vår erfarenhet. Basläger gillade vår familj i den åldern på barnen.

Thure
 
Jag "tränade" mycket med mina på hemmaplan, för att få in det här med att bara gå. Som du säger så är d inte fysiken som e hindret utan motivationen. Ett tag körde vi med "belöningar" i form av godsaker att käka men effekten blev sämre: d ville inte gå om d inte fick nåt.
Efter många träningsrundor o fler vandringar har d till slut upptäckt själva att d e ok att vandra långa sträckor ftrsom d e kul när vi kommer fram. Mao, banka in konsekvenstänk :) - lite tråkigt nu (vandra) men roligare sen (lägerplats). Att sova i tält är en stor del av upplevelsen för dom, något d ser fram emot under själva vandringen. Toppturer är oxå väldigt kul för det ger dom ett tydligt mål - och sen känslan över att ha klarat d.
Lycka till.
 
Vandrade med 5-åringen (då 4år) förra sommaren. Gick vi på leder var det självklart att han fick vara vägvisare och fick i uppgift att hitta nästa markering så vi visste att vi var på rätt väg. Resulterade ofta i att han sprang först och ropade bakåt "här e en till".

Prövade också att komma fram innan sonen till en sten eller liknande och där lägga ut en liten skatt, typ russin/nötter. Ibland hittades det på att det va plupp eller nån annan liten figur som gömt/sparat/lämnat skatten.

Egen kåsa är också en hit då det blir kul att hitta nästa bäck att dricka ur.

Turer med spänger är ju ofta kul också. Och toppturer. Kan ju va en liten kulle bada som passeras men kul att ta sig upp ändå istället för att runda. Och är det varmt är det ju självklart att ta en liten avstickare för att ta sig ett dopp i nån bäck/fjällsjö.

Geo-catching vet jag att en del kör men aldrig prövat själv.
 
Lite tips

Hej,

Lite småtips från mig:

Ta med prylar som barnen kan använda vid vandringen exempelvis karta, (egen) kompass, en liten kikare som barnen kan turas om att använda. Låt barnen ta med sig en liten egen ryggsäck med det nödvändigaste men krydda med att låta barnen välja några snacks själva som de får ha i sin egen ryggsäck.

Gör lekar och uppmuntra barnen att gå längre genom att be de leta efter markeringar, gå före och kolla bakom kullen osv.

Hälsningar, Emil
 
Vi har vandrat med barnen några somrar nu och fått tips om och hittat på massa kul som fungerar för att motivera våra barn att komma vidare på vandringen.

Det absolut mest populära har varit kåsa-race. Kåsan finns med i packningen, den flyter och det finns nästan alltid en bäck i närheten i fjällen. Första året, när de var 5 och 7, tog vi oss ca 5km, längs en bäck med kåsorna i vattnet, utan att barnen ens förstod att de gick framåt 😊.

Stigkurragömma- en står still och räknar medan de andra gömmer sig längs stigen framåt, man måste vara inom synhåll från stigen

Stigkull - alla går som vanligt (inte springer) en är tagare, ingen vet när tagaren bestämmer sig för att ta någon och då blir den tagne tagare istället - förvånansvärt roligt

20 frågor, men den har fungerat bättre när de varit något år äldre

hittat på sagor tillsammans om det vi går förbi (i somras behövde vi komma upp till drakrådet på toppen för att lyckas blidka en elddrake, vars lava sakta steg bakom oss! - allt fantasifullt komponerat av hela familjen tillsammans)

Hitta något som känns mjukt/hårt/långt/kort etc osv

Känsellek: en hittar något som de andra får känna på bakom ryggen, och sedan gissa vad det är/ variant är också ”jag ser något blått/spetsigt/vått.. och de andra ska gissa

Lägga sten på rösen -också förvånansvärt motiverande med en sådan enkel sak

Upptäcka omgivningarna tillsammans, barn gillar när vuxna deltar och är närvarande

Vi har fler, men jag kommer inte på dem just nu

Det viktigaste tipset jag fick innan vi började vandra med barnen var -det är inte viktigt hur långt man kommer, låt turerna tas i barnens takt (även om man såklart kan försöka skapa motivation framåt!)
 
Vilken massa bra tips! :)

Vi brukar leka "gissa djuret" där en tänker på ett djur och de andra får fråga i tur och ordning (tex har det svans?) och efter ett visst antal frågor släpps en ledtråd. I bästa 20-frågor-anda, men roligare ju äldre barnen blir då de känner till fler olika djur.

Naturbingo kör vi också, typ ett papper med ord eller ritade bilder som de ska kryssa för när de hittar längs vägen. Med större barn funkar det ju utan papper förstås.

Och musik-jukebox, där de i tur och ordning får önska en sång som hi sjunger tillsammans.
 
Längd på vandring

Hejsan!
Massor av bra tips på denna tråd. Jag har övertalat min 10åring att gå med på vandring i sommar. Han tänker sig fjällvyer, jag tänker detsamma. Eftersom jag är ensam och behöver bära det mesta, tror jag inte jag klarar tält. Finns det någon led med stugor på lagom avstånd? Jag tänker mig 7-8 kilometer, kanske uppåt milen. Jämtlandstriangeln är lite lång...
//Tack!
 
Skattejakt med uppdrag

Jag älskar idén med skattejakt! Jag kommer ihåg som barn att vi alltid fick en skattekarta på midsommarafton, så det var iförsig inte en vandrartur, men ändå. Jag tänker rent spontant på att du kan utveckla skattjakt idén till att också inkludera olika gåtor, utmaningar, uppdrag, saker de ska lösa tillsammans och själva, frågor, och att de såklart får belöning längs vägen :)
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips