Tips å tricks

Alternativ till GoreTex?

Hej till alla er som har/håller på sy era egna utekläder! Kul höra om och visst blir man intreserad! Ville bara höra om det finns åsikter om alternativa material annat än GoreTex att använda för en "allvädersjacka". Har ägt och brukat ett par GoreTex jackor och jag är inte alltid helt nöjd med dessa. Man betalar en väldigt massa pengar för ngt som har en beräknad livslängd på bara 2-5 år tycker jag.

Klart om man kan sy sin jacka själv i GoreTex för mindre än 1000-lappen blir det intressant igen men jag är också intressear av andra material förutom GoreTex. Dvs material som inte behöver vara vattentät till 100%i sig självt utan kan uppnås med diverse impregnerings metoder. Viktigare då är egenskaper som vindtäthet samt en låg vikt.

Finns det ngn som har ideer om tänkbara alternativ vilket kan uppfylla dessa "krav"?

Mvh
Jonas
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.

Månadens fråga: Vandring i Sarek – varifrån utgår du helst?

Har du vandrat i Sveriges största högfjällsområde? Då vill vi veta: vilken plats tycker du är bäst att utgå från?
Etaproof-bomull skulle ju kunna vara ett alternativ, men jag tror inte det är så himla mycket billigare än Goretex, och hållbarheten är mycket sämre. Som regnjacka duger det inte, lätt duggregn eller ett kort skyfall påväg hem från jobbet är OK, men ska man ut i busken så lär regnstället med.

Men det finns kanske andra material?
 
Re: Alternativ till GoreTex?

jonas.ornborg; sa:
...material som inte behöver vara vattentät till 100%i sig självt utan kan uppnås med diverse impregnerings metoder. Viktigare då är egenskaper som vindtäthet samt en låg vikt.

Finns det ngn som har ideer om tänkbara alternativ vilket kan uppfylla dessa "krav"?

Mvh
Jonas

Mjukt skal kanske kan vara ett alternativ... ;) Men jag vet inte var du kan få tag på tyg till sånt. Bör väl vara förstärkt vid knäna och nedtill (eller från knäna och nedåt).

Såg att Shelby Kaava hade sån väv http://www.shelbykaava.com/catalog/default.php?cPath=22_34&osCsid=7f907fceee9d44d17432f9291cae0d18

/ G
[Ändrat av tigertamjaren 2004-01-20 kl 11:24]
 
Kloner till GoreTex...

Kloner till GoreTex... Här finns en variant:
http://www.scottevest.com/v3_glossary/finetex.shtml

Jag har själv en jacka i Finetex, men kan inte uttala mig om vare sig kvalitet eller funktion jämfört med GoreTex.
Men, det kan mycket väl vara ett näst intill identiskt material, men utan det välkända GoreTex-namnet och till ett helt annat pris. Och fler kloner lär finnas!
 
Re: GTXval

XPAT; sa:
skillnadmellan paclite och 2 eller 3-lagers!?

Paclite är betydligt tunnare och därför ömtåligare. Det känns dessutom betydlig prassligare, mer "chipspåse" än "bomullstyg".
För det första använder man andra yttertyg i Paclite, eftersom det ju är till för de lättaste och mest komprimerbara kläderna. Man har alltså valt att tillverka med andra yttertyg än till 2- och 3-lagers.

För det andra saknas ett inre skydd av textil. I 3-lagers lamineras en väv på insidan, och i 2-lagers hänger det en skyddande nätväv på insidan. Paclite har bara en tunn kolbeläggning (äldre Paclite har istället plastprickar som ska skydda).
Alltså är det klart lättare att slita ut och skita ner membranet.

Ska man ha hållbarhet är det alltså 3-lagers som gäller, även om det finns olika yttertyger till 3-lagers också.

Jag tror att man kan komma ner ganska bra i vikt med 3-lagersväv också, det handlar minst lika mycket om plaggens konstruktion som om tygval - eller rättare sagt: en Paclite-jacka med fel konstruktion kan väga lika mycket som en 3-lagersjacka med rätt konstruktion.
 
Re: Vad kul!

Sara; sa:
En annan viktig sak är sömtejp, så att det inte regnar in genom sömmarna. Det verkar inte vara särskilt svårt att få fast den - åtminstone inte på raka sömmar. Prova på skräpbitar först.


Lycka till!

Tack för alla råd och tips, fortsätt å skriv... kul!
En undran, sömtejpen sätter man alltså på avigsidan avplagget. Jag trodde att man tätade från utsidan!?

BTW: Jag har kollat materialpriset och komplett skulle jackan kosta 584 kronor sydd i 3lagers GTX, exklusive frakt.
[Ändrat av XPAT 2004-01-20 kl 13:50]
 
Re: Re: Vad kul!

XPAT; sa:
En undran, sömtejpen sätter man alltså på avigsidan avplagget. Jag trodde att man tätade från utsidan!?

Kolla på ett plagg i butiken så ser du tejpremsorna som sitter på insidan. Syns bra på 3-lagers och Paclite (på 2-lagers döljs tejpningarna av nätfodret).

Tejpningarna brukar för övrigt vara det som ger sig först på ett membranplagg, så jag antar att man måste vara väldigt noggrann när man tejpar.
 
Re: Re: Vad kul!

Tejpen verkar sitta jättebra när man väl har fått fast den ordentligt. Man ser hur det blir lite klistrigt i kanten när limmet aktiveras av värmen. Lägg nånting på tejpen så skyddar du strykjärnet från lim, jag kör med bakplåtspapper, funkar bra. Sen ska det finnas nån typ av klister också, men det vet jag inte hur det funkar.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips