Tänkte ta dykcert. Undrar lite kring detta, samt utrustning

Tjenare,

Snackade med en kompis innan. Vi är 3 pers som är sugna på att ta dykcert. Är 3600 för ett dykcert bra pris? Det är 500 kr mindre, bara för att vi är 3. Vi kommer ha en privat lärare, som bara instruerar oss 3.

Kan tillägga att vi bor i Helsingborg.

Sen när det kommer till utrustning. Vad är bra? Vad är NÖDVÄNDIGT? Har ont om pengar som det är, att köpa dykdator, harpun och grejer ligger inte på prio 1.

Hjälp mig/oss!

Måns
 
3600 är ett bra pris, ligger lite under snittpris.

Nödvändigt: flaskor, regulator, BCD, dräkt om du fryser (i Sverige är det i princip alltid dräkt som gäller utom grunda dyk på sommaren), fenor, mask och snorkel.

Dykdator är trevligt och förlänger bottentiden.

Kika in på www.sportdykare.se lite mer specialiserat forum samt att det finns förteckning över utrustning och vad folk tycker om prylarna.

// Jocke
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Privat lärare med liten grupp kan ju vara bra men å andra sidan kanske ett riktigt dykcenter har bättre tillgång till säkerhetsutrustning (syrgas, first aid, bra direktkontakt med dykläkare, backup-personal, kanske t.o.m egen tryck-kammare etc)

Vad man behöver äga själv beror ju på hur man vill dyka (och vart kanske), jag nöjer mig med dator, mask, fenor, snorkel, boots, handskar + en 2.5 mm shorty, och hyr istället bcd, heldräkt, tuber, regulator, för att slippa bry mig om underhåll och förvaring. Fast jag dyker inte i sverige/norden, för kallt för min smak. Här uppe vill man väl ha torrdräkt och då är det nog extra motiverat att ha en egen kanske.

Verkar vara ganska vanligt (om man ser till begagnat-annonser) att folk direkt före/under OW-kurs shoppar loss på massa fin utrustning men sen knappt kommer iväg på nån dykning efter att de tagit sitt OW och slutar rätt snart. Kanske kan vara värt att lägga den pengen på några bra dykresor istället, så att man får in några dussin dyk i loggboken innan man köper alla prylar, men det är ju min åsikt bara.

Hursom, dykning är en mycket givande sport, lycka till!
 
Vilken organisation tillhör instruktören? Priset varierar mycket mellan de olika organisationerna som finns eftersom det första steget innehåller väldigt olika utbildning. CMAS? PADI? NAUI?
 
Tjenare,
Snackade med en kompis innan. Vi är 3 pers som är sugna på att ta dykcert. Är 3600 för ett dykcert bra pris? Det är 500 kr mindre, bara för att vi är 3. Vi kommer ha en privat lärare, som bara instruerar oss 3.

Det har ingen direkt betydelse om man tar certifikat via ett dykcenter eller en instruktör med f-skatt, kvalitetskraven är de samma. Seriösa intruktörer har naturligtvis tillgång till samma säkerhetsutrustning som ett dykcentra men kan ha lägre priser eftersom dom inte behöver lokalkostnader. Dock tycker jag att fördelarna med ett dykcentra överväger fördelarna med en ensam instruktör, dykcentra har helt andra resurser med personal och utrustning.


Sen när det kommer till utrustning. Vad är bra? Vad är NÖDVÄNDIGT? Har ont om pengar som det är, att köpa dykdator, harpun och grejer ligger inte på prio 1.

dom grejerna är helt ointressanta till att börja med. starta med vad vi kallar hygienpaketet, fenor, boots, mask och snorkel.
 
en annan fördel om man går till ett dykcenter och går via deras kurser är att man kommer in i klubben och kan följa med på deras utflykter, och få med sig mer erfarna dykare i början för det tar en del tid att komma in i det.

här i helsingborg skulle jag rekomendera 18 - 30 www.diveschool18-30.se
 
Många bra svar så här långt.

Mina kommentarer:

Börja med det som ovan kallas hygienpaket. Det är personliga grejor, ungefär som underkläder. Mask, snorkel, fenor, boots, lägg på några hundralappar till ett par vantar också.

Sen går du OWD, som du planerat. Tänker du dyka i Norden rekomenderar jag också torrdräktskursen. Fråga om ni kan få ett rabbaterat paketpris.

Släng på några dyk med klubben, och gå sedan direkt på Advanced OWD. Det är värt pengarna. Vad du gör sedan beror på hur du vill utveckla ditt dykande.

Vill du äga en komplett utrustning rekomenderar jag att du fortsätter med BCD + reg. Köp dessa i ett paket, inte var för sig. Eller tar du en dykdator som första nästa inköp.

Köp inte allt på en gång, som nämnts ovan. Bygg upp efterhand. Det är dyra pengar att lägga på ett felköp.

Jag hittade en blocket-annons: "Komplett dykutrustning säljes. Jag trodde jag skulle börja dyka". Bli inte en sån person.
 
Harpun.. Det var värst.. Tycker att det hör ihop med fridykning isf och inget annat!! Det är "alltid" svårt att träffa fisken men det är mer en sport tillsammans med fridykning, sk spearfishing. Det är hursomhelst inte tillåtet i Sverige och jag tror säkert man man måste ha licens för att ha den förvarad.
L
 
Kan bara instämma med de flesta här.

Tog mitt cert vår/sommar 2006 för jag skulle till SO asien och resa och dyka. Missförstå mig inte, dykning är underbart men det kostar och hemma tenderar det att hamna på efterkälke.

Kommer troligen att tya några dyk varje gång jag kommer till dykvatten men jag kommer nog inte köpa en massa utrustning. Har snorkel och mask och ska köpa fenor så man kan fridyka lite på skoj (och få lungorna att bli bättre) i sommar.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips