steka på stålplåt -rostfritt

det går ju bra att leka drygo, men att komma med nå´t vettigt verkar ju, uppenbarligen, svårare...

Leka drygo...va fan, är du fem år nu också?

Jag loggar ut typ senast 15:30 på vardagar, så därför blev det ingen respons. Att aldrig sett en stekpanna i rostfritt kändes bara "Vår grotta är så bra, vi tänker aldrig flytta"-aktigt.

OT: Finns inga konstigheter, knacka på.


valdemar
 
jag säger också att den sannolika anledningen till att få stekpannor i rostfritt utan eventuella extra lager av koppar eller alu finns, är att det sprider värmen för dåligt.

Dessutom, är det inte rätt drygt att jobba i rf? har aldrig kommit på tanken att smida det, men att borra i det eller typ kallsmida små detaljer brukar ju vara astungt.
 
jag säger också att den sannolika anledningen till att få stekpannor i rostfritt utan eventuella extra lager av koppar eller alu finns, är att det sprider värmen för dåligt.

Dessutom, är det inte rätt drygt att jobba i rf? har aldrig kommit på tanken att smida det, men att borra i det eller typ kallsmida små detaljer brukar ju vara astungt.

Det går att slå hål med en körnare o sen slå i rostfria nitar o hammra jämt, så kan man fästa ett handtag på en rund rf plåt.
 
Ingen expert här men problemet med rostfritt är väl just det att det inte sprider värme, det blir rejält hett just ovanför lågar så det bränns fast där och kallt runtomkring. Det är ju därför stekpannor brukar ha ett lager värmespridare /typ kopparplatta) inbakat i botten.

Kan tänka mig att vanlig plåt är bättre (plåtar i spisen är väl rätt vanliga) och finns säkert i överflöd om du vill tillverka något eget.
 
...problemet med rostfritt är väl just det att det inte sprider värme, det blir rejält hett just ovanför lågar så det bränns fast där och kallt runtomkring...

Hade Primus rostfria kastruller som följde med Multifuel-köket, "kastrullerna från Helvetet". Jag kunde knappt koka vatten i dem utan att bränna fast!

Däremot vet jag inte vad den lycklige (?) vinnaren i min utlottning av dem tyckte, vasägeru, joru? ;)
http://www.utsidan.se/forum/showthread.php?t=44826&highlight=multifuel
 

"Om man istället skall koka en känsligare maträtt, som innehåller mjölk och mjöl, t.ex. en sås, gröt eller en redning bör man välja ett långsamt kokande kärl, där värmen sprids ända upp i väggarna. Så är fallet i t.ex. Demeyeres sauteuse. Den har en jämntjock kärna av aluminium, som leder värmen hela vägen upp i kanterna, d.v.s. att den leder bort värmen från botten."
 
"Om man istället skall koka en känsligare maträtt, som innehåller mjölk och mjöl, t.ex. en sås, gröt eller en redning bör man välja ett långsamt kokande kärl, där värmen sprids ända upp i väggarna. Så är fallet i t.ex. Demeyeres sauteuse. Den har en jämntjock kärna av aluminium, som leder värmen hela vägen upp i kanterna, d.v.s. att den leder bort värmen från botten."

men vi pratade om stekning.. dessutom var frågan OM rotsfritt kan användas och OM det var skadligt.. svaret är att rostfritt är att föredra vid många moment vid professionell matlagning och det är inte giftigt.. det finns naturligtvis massor med tillfällen man vid matlagning använder andra material som gjutjärn, aluminium, beläggningar av teflon mfl.
 
Vid professionell matlagning använder man varmluftsugnar och induktionshällar. Bara för att en restaurang använder rostfria bleck vid uppvärmning och servering så är det kanske inte det bästa att ha med i packningen.
 
frågan var OM det gick och OM det var skadligt.. inte vad som var mest optimalt vid utomhusmatlagning.. jag kånkar för fanken inte runt på en 32cm stekpanna på fjället.. iofs så kör jag rostfritt, anser att det krossar allt annat jag provat..

msr_stowpot.jpg
 
Under en 10 timmars bussresa tidigare i veckan (fullt på tåg och flyg) så klämde jag igenom Globetrotterkatalogen från pärm till pärm

http://www.globetrotter.de/de/shop/...1023&GTID=284cd2dc8dc34ca8d4327d0f64ece214a33

http://www.globetrotter.de/de/shop/...2001&GTID=284cd2dc8dc34ca8d4327d0f64ece214a33

Hjälp för dom som inte kan tyska Edelstahl=rostfritt stål
Skriv Edelstahl i rutan för Artikel-Suche så får man massor av träffar


Själv använder jag dagligen bestick av rostfritt stål när jag äter mat, och en kastrull av rostfritt stål vid matlagning.

Har man nickelallergi ska man kanske (jag vet ej) undvika rostfritt stål, då rostfritt stål innehåller krom och nickel. Det är kromet och nickeln som gör att stålet blir rostfritt.

Per
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Livetiskuggan Steka mat rostfri stekpanna Kök och brännare 60
bananmannen Steka i koppar Kök och brännare 4
Gamling Steka med gas Kök och brännare 9
turtle Någon som vet en kopp på 114mm bred insida? Kök och brännare 25
JAXE Köra Optimus polaris på gas Kök och brännare 16
tallskogen Effektiv storlek på bränsleflaska Kök och brännare 11
Obbmundson Köra polaris på tändvätska? Kök och brännare 37
insco Byta slang på MSR Whisperlite Kök och brännare 2
Alucardi Alternativ till Trangias brännarkopp för Optimus Polaris konvertering på Trangia kök Kök och brännare 41
Alucardi Ny Optimus Polaris märke på flaskan Kök och brännare 9
Moga Vintergas på sommarfjäll? Kök och brännare 9
Jackiie Vit dammig beläggning på HA-kastrull efter diskmaskin? Kök och brännare 4
JMel felanalys på Omnifuel Kök och brännare 1
klerpa Skillnad på gamla och nya optimus nova? Kök och brännare 3
BillyAxelsson Passar Trangia Minipanna på Trangia 27 inre kärl? Kök och brännare 2
Livetiskuggan Hur är det med priserna på stormkök bränsle? Kök och brännare 16
StinaH Ny på Trangia Kök och brännare 13
Silvii Köpa gas på Sicilien Kök och brännare 2
Lasse Åbom Slut på gas eller annat fel? Kök och brännare 45
Brune Billigt gasolkök på XXL Kök och brännare 14
Schneeberger Optimus Vega tvärdog på lunchen Kök och brännare 14
washaa Bekämpa rost på duossal/aluminium? Kök och brännare 6
packåsna Hur undviker jag underburn på gasbrännare? Kök och brännare 3
G.Kraft Matlagning till 6pers på gaskök Kök och brännare 41
egh01 Böja till slangen på Optimus-pump? Kök och brännare 6
Ute1252 Trangia kastruller och ev stekpannan på Primus Essential Trail Stove? Kök och brännare 5
EBoss Fylla på Trangias Säkerhetsflaska Kök och brännare 8
waltruz Gasol på vintern? Hur grädda våfflor i skidspåret? Kök och brännare 12
Stordrulen Gänga på Trangia GB-74 Kök och brännare 14
Lovan Tips på friluftskök och kokkärl Kök och brännare 21
Markolainen Hur spara på gasen? Kök och brännare 49
Kårsavagge Omni lite TI - svårt få eld på gas, munstycken fel? Kök och brännare 6
riktigadavid Trangia X2 multifuel sotar när kastrullen är på Kök och brännare 13
Olof B Dimension på o-ring, Brännare till "Snuskburken" Kök och brännare 14
Nosse Stor skillnad på gas och gas förutom priset? Kök och brännare 4
Kotten Omnia fritidsugn på bensin/fotogenkök Kök och brännare 17
helenec Förvaring av T-röd på roadtrip? Kök och brännare 17
leukotejp Använda kokkärl direkt på elden Kök och brännare 15
Smogz Förvara gas i bil på sommaren? Kök och brännare 24
jalanjalan service på lite äldre primus brännare behövs det? Kök och brännare 8
avslutmedlemskap0904 Ibland blir man spänd på fortsättningen Kök och brännare 26
NaturBiten Efterlysning - känner du igen köket på bilden? Kök och brännare 6
såg Hur många här inne kör på fast bränsle? Kök och brännare 4
qy Esbit på flyget? Kök och brännare 5
emkå Passar Trangias säkerhetskork på vanliga PET-flaskor? Kök och brännare 36
Trucken Fotogenfunderingar: Jakten på efterföljare till Statoil Blå Kök och brännare 8
Polar300 Trangia återställer sortimentet! DuoSSAL är på väg tillbaks!!! Kök och brännare 16
Peter77 Vill du ha tag på Trangia DUOSSAL kärl, se hit :) Kök och brännare 42
LonelyWolf köpa gas på teneriffa??? Kök och brännare 8
nicko_ Vikt på 1 L DuoSSAL Trangia-gryta Kök och brännare 8

Liknande trådar


Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.