steka på stålplåt -rostfritt

det går ju bra att leka drygo, men att komma med nå´t vettigt verkar ju, uppenbarligen, svårare...

Leka drygo...va fan, är du fem år nu också?

Jag loggar ut typ senast 15:30 på vardagar, så därför blev det ingen respons. Att aldrig sett en stekpanna i rostfritt kändes bara "Vår grotta är så bra, vi tänker aldrig flytta"-aktigt.

OT: Finns inga konstigheter, knacka på.


valdemar
 
jag säger också att den sannolika anledningen till att få stekpannor i rostfritt utan eventuella extra lager av koppar eller alu finns, är att det sprider värmen för dåligt.

Dessutom, är det inte rätt drygt att jobba i rf? har aldrig kommit på tanken att smida det, men att borra i det eller typ kallsmida små detaljer brukar ju vara astungt.
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
jag säger också att den sannolika anledningen till att få stekpannor i rostfritt utan eventuella extra lager av koppar eller alu finns, är att det sprider värmen för dåligt.

Dessutom, är det inte rätt drygt att jobba i rf? har aldrig kommit på tanken att smida det, men att borra i det eller typ kallsmida små detaljer brukar ju vara astungt.

Det går att slå hål med en körnare o sen slå i rostfria nitar o hammra jämt, så kan man fästa ett handtag på en rund rf plåt.
 
Ingen expert här men problemet med rostfritt är väl just det att det inte sprider värme, det blir rejält hett just ovanför lågar så det bränns fast där och kallt runtomkring. Det är ju därför stekpannor brukar ha ett lager värmespridare /typ kopparplatta) inbakat i botten.

Kan tänka mig att vanlig plåt är bättre (plåtar i spisen är väl rätt vanliga) och finns säkert i överflöd om du vill tillverka något eget.
 
...problemet med rostfritt är väl just det att det inte sprider värme, det blir rejält hett just ovanför lågar så det bränns fast där och kallt runtomkring...

Hade Primus rostfria kastruller som följde med Multifuel-köket, "kastrullerna från Helvetet". Jag kunde knappt koka vatten i dem utan att bränna fast!

Däremot vet jag inte vad den lycklige (?) vinnaren i min utlottning av dem tyckte, vasägeru, joru? ;)
http://www.utsidan.se/forum/showthread.php?t=44826&highlight=multifuel
 

"Om man istället skall koka en känsligare maträtt, som innehåller mjölk och mjöl, t.ex. en sås, gröt eller en redning bör man välja ett långsamt kokande kärl, där värmen sprids ända upp i väggarna. Så är fallet i t.ex. Demeyeres sauteuse. Den har en jämntjock kärna av aluminium, som leder värmen hela vägen upp i kanterna, d.v.s. att den leder bort värmen från botten."
 
"Om man istället skall koka en känsligare maträtt, som innehåller mjölk och mjöl, t.ex. en sås, gröt eller en redning bör man välja ett långsamt kokande kärl, där värmen sprids ända upp i väggarna. Så är fallet i t.ex. Demeyeres sauteuse. Den har en jämntjock kärna av aluminium, som leder värmen hela vägen upp i kanterna, d.v.s. att den leder bort värmen från botten."

men vi pratade om stekning.. dessutom var frågan OM rotsfritt kan användas och OM det var skadligt.. svaret är att rostfritt är att föredra vid många moment vid professionell matlagning och det är inte giftigt.. det finns naturligtvis massor med tillfällen man vid matlagning använder andra material som gjutjärn, aluminium, beläggningar av teflon mfl.
 
Vid professionell matlagning använder man varmluftsugnar och induktionshällar. Bara för att en restaurang använder rostfria bleck vid uppvärmning och servering så är det kanske inte det bästa att ha med i packningen.
 
frågan var OM det gick och OM det var skadligt.. inte vad som var mest optimalt vid utomhusmatlagning.. jag kånkar för fanken inte runt på en 32cm stekpanna på fjället.. iofs så kör jag rostfritt, anser att det krossar allt annat jag provat..

msr_stowpot.jpg
 
Under en 10 timmars bussresa tidigare i veckan (fullt på tåg och flyg) så klämde jag igenom Globetrotterkatalogen från pärm till pärm

http://www.globetrotter.de/de/shop/...1023&GTID=284cd2dc8dc34ca8d4327d0f64ece214a33

http://www.globetrotter.de/de/shop/...2001&GTID=284cd2dc8dc34ca8d4327d0f64ece214a33

Hjälp för dom som inte kan tyska Edelstahl=rostfritt stål
Skriv Edelstahl i rutan för Artikel-Suche så får man massor av träffar


Själv använder jag dagligen bestick av rostfritt stål när jag äter mat, och en kastrull av rostfritt stål vid matlagning.

Har man nickelallergi ska man kanske (jag vet ej) undvika rostfritt stål, då rostfritt stål innehåller krom och nickel. Det är kromet och nickeln som gör att stålet blir rostfritt.

Per
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips