söker efter mf kök som inte behöver förvärma.

hej!
jag letar efter mf kök som inte behövers förvärmas inann man ska använda detta kök.

helst att de gå köpa i sverige. tips gärna.
 
Tyvärr, sådana kök finns inte.

Alla MF-kök som kan hantera bensin, fotogen och diesel i samma kök måste förvärmas på något sätt innan de kommer igång - det är bara kök som också kan hantera campingasol och man använder just campingasol som bränsle som man inte behöver förvärma.

rent viktmässigt så är ett rent gasolkök att föredra om du inte skall vara där det är riktigt kallt och/eller elda väldigt mycket eller att det är svårt att köpa campingasoltuber av rätt slag.

ett MF-kök som tex hanterar gasol, bensin fotogen och diesel/flygfotogen är tex primus Omnifuel men det är bara när den matas med campingasol från campingasoltub man slipper förvärmningen, i alla andra bränsletyper så måste man förvärma med oftast höga lågor kort stund under uppvärmningsfasen.

---

Det finns iofs. säker några vekes-kök men dessa är vara avsedda för sin avsedda bränsletyp (t-sprit eller fotogen) och kan inte använda någon annan typ av bränsle - dom är alltså inte MF-kök.
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Däremot är det ju lättare (kortare tid) att förvärma kök som går på bensin än kök som går på fotogen
 
Hmm. ser ut som att de använder den bränslerika luften över bensinytan i bränsletuben som förvärmningsgas, ev att de har en förgasarnunstycke också som rikar upp luften med bränsle som rusar mot brännaren och den vägen får en låga som värmer upp brännardelen innan man går till matning med flytande bränsle.

kort sagt å har man även här en uppvärmningsmoment även om den kanske är mer automatiskt än de vanliga alternativen.

dock ser det ut som att det finns mycket mer som kan krångla än vanliga MF-kök samt att man tydligen måste byta förgasarrörer efter ca 20 flaskor bränsle...
 
dock ser det ut som att det finns mycket mer som kan krångla än vanliga MF-kök samt att man tydligen måste byta förgasarrörer efter ca 20 flaskor bränsle...

Vad kan krångla? ventilen eller? var har du fått informationen om att man måste byta förgasarrör efter 20 flaskor, länka gärna.
 
står så i den svenska pdf-manualen för köket (den skulle dock ha behövts korrekturläsas av någon som kan svenska språket ordentligt)

välj svenska i downloads på den här sidan http://www.sotooutdoors.com/products/item/OD-1NP.html

---

en Nova eller Omnifuel och motsvarande koppbrännarkök kan du städa _hela_ vägen om du måste efter olämplig koksande eller tjärbildande bränsle, rörförgasare med spiralfjäder i ser jag som något som kan vara besvärlig att åtgärda när man måste ha igång köket igen i fält - detta gäller egentligen alla kök med rörförgasare - MRS mfl. har ju rensvajrar mm. för detta.
 
Däremot är det ju lättare (kortare tid) att förvärma kök som går på bensin än kök som går på fotogen

Bensinen själv fungerar oxså som förvärmningsbränsle, men räkna med höga lågor på vekkök som SVEA och liknande.

MF lök med bensin eller fotogen kräver ju förångat bränsle för att brinna i driftläge. Ju kallare bränslet och köket är ju mer förvärmning, med risk för höga lågor, krävs det.
 
Att 123'an "fireballar" när man förvärmer med bensin beror det på att man låtit bensinen komma upp ur själva brännaren. När brännaren värms upp påbörjas förgasning som skjuter ut delvis oförgasad bensin ur munstycket med höga lågor som följd.
Om man häller lagom mängd bensin i förvärmningskoppen på en "torr" brännare har man i regel inga större problem. Å andra sidan kan man ju välja att förvärma med kastrullen på köket. Då besväras man inte av de höga lågorna.
 
Nova

Optimus Nova-köken behöver mycket mycket liten förvärmning. Långt ifrån noll, men tillräckligt fort för att man inte ska uppleva krångelkänslan "Ska jag ta en kopp thé - nej det är för långsamt att värma upp köket"

Annars är det gas som gäller. Mycket trevligt. Går bra ned till ett par minusgrader och borde vara tillräckligt för de flesta.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips