Skillnader mellan 3 & 4-säsongstält?

Om man talar generellt - Vad skiljer ett 3-säsongstält från ett 4-säsongstält gällande konstruktion mm?

Styrka i väv, vindtålighet mm antar jag, kanske även "snökjolar" eller liknande? Andra pinnar för grepp i snön?

Detta MSR-tält tex är jag sugen på, grymt lätt och lovande design, men kan det kanske "uppgraderas" till 4-säsongs vid behov?

http://www.msrcorp.com/tents/microzoid.asp

Jarl.
 
Jag skulle väl säga att skilnaderna är så stora så om man bara skall ha ett tält året om så ta hellre ett 4 säsongstält på sommaren än ett 3 säsongstält på vinterfjället. Det gäller fler ändringar än att sy på snökjolar runt tältet vilket verkar lite dumt om man köper ett sprillans nytt tält.

Fördelar och nackdelar som jag ser det.

4 säsongstält:
+Det går verkligen att använda året om.
+Håller för alla oväder

-Dyrt
-Onödigt tungt att bära på ryggen, har ingen betydelse på vintern om man drar pulka.'

3 säsongstält
+Billigare
+Lättare

-Ofta sämre hållfasthet
-Kan inte användas året om

Det finns alternativ som tex. Hillbergs Keron där man på sommaren kan använda endast yttertältet och därmed spara onödiga kilon.. Så istället för att köpa 2 tält så köp ett 4 säsongstält som du kan använda med eller utan innertält..
 

Lästips

De liftar och ploggar igenom Europa: ”Alla hjälpsamma får oss att orka”

Utsidan mötte upp Michaela och Jiří Dolan under deras Stockholmsbesök, och plockade skräp på ett lite annorlunda sätt – från kajak.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Utsidan definierar tälttyp

Jag tycker utsidans definition är tillräckligt bra, se:
http://www.utsidan.se/utrustning/vandring/utrusttalt.htm

Frågetecken för materialet i yttertältet. Vad är det för typ av polyester och vad innebär 10 % starkare än nylon? Indikerar att det kanske inte direkt är ett av marknadens allra starkaste material.

Med ett såpass litet tält kanske du inte tänkt dig några längre vinterturer ändå?

Snötältpinnar kan du alltid göra själv eller köpa i närmsta butik.

Ser ut som ett riktigt trevligt "Stjärnskådartält" för varma sommarnätter!
 
Tack för länken med definitionen Thomas, intressant läsning. Visst, det är väl vansinnigt att attackera ett nytt tält med symaskinen... MSR-tältet är dock en sådan lätt godbit till rimligt pris att jag kanske köper det ändå, även om det bara täcker 90% av mitt behov, när jag är ute på vintern är jag ändå sällan ensam.

Men det är förstås stor skillnad mellan tält och tält även om de är klassade som 3-säsongs. Det här tältet från MacPac tex tror jag tål en hel del, http://www.snowandrock.com/products...MM9AI&SubCategory=Solo+Tents&Brand=All+Brands . 1,7 kilo är dock inte mycket mindre än mitt nuvarande Coleman Viper, med samma konstruktion men billigare material.

Jarl.
 
Udda

Intressanta funderingar du har. Jag var också inne på att köpa ett lätt tält och då hade jag Macpac Microlight i huvudet. Men det blev Hilleberg Akto, föregående modellen, inte med den nya väven. Det var ett bra erbjudande så jag kunde ej motstå :)

Om du köper MSR-tältet, var och hur ska du beställa det? Jag vet dock att Macpac Microlight kan köpas i Sverige.

Jonas
 
Var köpa tältet

Hilleberg Akto är säkert det bästa lätta enmanstältet alla kategorier, men 3.400 SEK är lite mer än jag vill betala för ett enmanstält, utan att för den skull vara särskilt snål.

Jag bor i London numera, så ett MSR MicroZoid kan jag köpa tex på Snow & Rock nere på Highstreet Kensington. Kostar £149 utan rea, dvs ca 2160 SEK. Om ni passerar London rekommenderar jag den gatan; Ellis Brigham, YHA Adventure, Blacks mfl friluftsbutiker där har bra grejer och trevlig personal.

Jarl.
 
The aim?

Vad är syftet med tältet? Vad ska du använda det till? Var har du tänkt att vandra? Ska du vandra inom Storbritannien?

Annars tycker jag att det låter häftigt med MSR-tältet, såifall du köper det, så vore jag tacksam om du skrev en recension här på Utsidan. Det vore intressant. Macpac Microlight är också intressant för att det har samma konstruktion som svenska tältet - att man reser upp det både yttertält och innetält samtidigt. Nya Zeeland har ju hög UV-strålning så deras tält bör ju tåla mot solen.

Jonas
 
Tja, syftet är väl att det skall bli en del i en ganska lätt och prisvärd utrustning som klarar det mesta utom smällkall svenskvinter och snöstorm antar jag. Förra helgen var jag fyra dagar och vandrade längs kusten i Pembrokeshire's nationalpark i Wales, boende i tält. Ryggan vägde ca 15 kilo inklusive mat och vatten. Med minigaskök, Thermarest UL, -5 säck på 1100 gram mm vill jag ju även ha ett bra tält som väger lite med liten hoppackad storlek. I min ryggsäck, en Berghaus Atrek Pro, ryms redan allt inne i säcken utan problem med nuvarande tält som dock ger väl mycket kondens och håller halvdan kvalitet.

Skall försöka hinna med Lake District och Skottland i november, blir troligen mer av regn och enstaka plusgrad än snö. Nästa vår blir det säkert Skottland igen och till sommaren någon sväng till Jämtlandsfjällen och kanske Sarek om det vill sig väl. Om jag flyttar vidare är det ju bra att få med sin utrustning i resväskan utan att behöva böta massor för hög vikt till flygbolaget.

Kan tillägga att jag i ett förråd i Sverige redan har en hyfsad (tyngre) vinterutrustning, så jag försöker komplettera istf dubblera. Kompisarna i Sverige har Hilleberg av olika storlekar, så när vi är flera som vandrar där slipper jag ta med eget tält.. :)

Nu börjar det handla om massa annat det här, hoppas ingen tar illa upp.

Jarl.
 
Min uppfattning om...

Min uppfattning om tresäsongstält är att det klarar det mesta utom snö och stormar som uppstår vintertid. Materialet skiljer sig troligen något beroende på tälttillverkare. Man anpassar materialet efter dess syfte.

Om du investerar i MSR-tältet vore det som sagt intressant att få höra synpunkter. Men en sak blev jag förvånad: Jag trodde inte att MSR-tält var så billiga? Eller är det billigare rent allmänt i Storbritannien??

En undrande Jonas
 
Tja, Hillebergs tält är hellre något dyrare i England än billigare. Tror att brittiska märken som Berghaus, mfl är billigare här, vilket väl är naturligt. Tyckte tex att min rygga var ett fynd för £99, http://www.berghaus.com/the_gear/prod_images/prod_img_913.gif, men den kanske har samma pris i Sverige?

Ett MSR Sentinel, 4-säsongs enmanstält, tex, kostar ca £380 ordinarie pris här, dvs ca 5500 SEK, och det är ju blodigt... Men MSR är ju ett nordamerikanskt märke.
http://www.snowandrock.com/popupimage.asp?Image=MFIIZ.jpg

I alla fall, blir det ett köp, så visst kan jag lägga ut en liten recension här. Kan även rapportera om jag lyckas justera det för "3 1/2" säsong.. För det var ju det tråden började om - Jag vill ha ett mkt lätt enmanstält med bra ventilation som vid enstaka tillfällen kan uppgraderas tillfälligt för enklare vinterbruk.

Jarl.
[Ändrat av jarlmoden 2002-10-26 kl 13:54]
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips