Sarek/Padjelanta 6-7 dagar

Hej!

Nu börjar planeringen inför sommarens vandring. Förra året blev det en tur som startade i Suorva-Bierikjaure-Bastavagge-Rinim-Salto.
Mycket fin tur!

Det vi nu funderar över är turer med start i Kvikkjokk eller i Ritsem och där det är ca 5-7 vandringsdagar.

Någon där ute som har några bra förslag?

Hur många dagar skulle det tänkas ta att gå Kvikkjokk-Pårek-mot bron norrut-Rapadalen-Mikkastugan-Routesvagge, med slutstation Ritsem?

Ett annat förslag som vi just nu kikade på är att starta i Ritsem-Routesvagge-Mikkastugan-Bestigning av någon trevlig topp. Sen är frågan vilken väg man kan ta sig tillbaka till Ritsem därifrån på ett bra sätt=)

Spåningarna är i full gång men tips mottages tacksamt=)

Sedis
 
Senast ändrad:
Några tankar..

Hur många dagar skulle det tänkas ta att gå Kvikkjokk-Pårek-mot bron norrut-Rapadalen-Mikkastugan-Routesvagge, med slutstation Ritsem?
Sedis

Om du menar att runda Bielliriehppe längs södra sidan av Rapaädno så är den sträckan ökänd för sin täta vegetation (oförtjänt eller ej kan väl diskuteras) och när ni väl kommit igenom så är det inte alls säkert att Rapaädno och/eller Sarvesjåhkå är vadbara. För det här vägvalet skulle jag budgetera så många dagar att jag hade tid ta en alternativ väg (Sarvesvagge västerut - Niejdariehpvagge - Alggavagge - Mikkastugan) om vadet visade sig för svårt. 9-10 dagar kanske är rimligt om allt klaffar. Ett par dagar dagar extra om ni måste ta mitt alternativa förslag.

Ett annat förslag som vi just nu kikade på är att starta i Ritsem-Routesvagge-Mikkastugan-Bestigning av någon trevlig topp. Sen är frågan vilken väg man kan ta sig tillbaka till Ritsem därifrån på ett bra sätt=)
Sedis

Måste ni tillbaka till Ritsem?? I så fall har du Guohpervagge tillbaka mot Kisurisstugan och sedan Padjelantaleden mot Ritsem.

Om Suorva duger som slutmål så kan ni runda Sarektjåkkåmassivet och vandra Guhkesvagge norrut mot sjöarna Nuortap- och Oarjep Tjievrajavrre och sen rakt österut via sjöarna Nuortap- och Oarjep Atjek och sjön Sliehkkojavrre (fin tältplats vid sjöns västra strand) och ner mot Suorva (*). Vandra Guhkesvagge SV om jokken och SV om höjden Sarekvarasj (underbart område). Topptur till Vuojnestjåhkkå är ett måste!! Svarta Spetsen är en annan fin-fin topp!

(*) sträckan finns beskriven mer i detalj i Grundstens guidebok över Sarek.

//Björn
 
Senast ändrad:
Hur många dagar skulle det tänkas ta att gå Kvikkjokk-Pårek-mot bron norrut-Rapadalen-Mikkastugan-Routesvagge, med slutstation Ritsem?

Har gått den sträckan på 10 dagar, men den går säkert att göra på 7 oxå, om man känner för att ligga i lite.

Ett annat förslag som vi just nu kikade på är att starta i Ritsem-Routesvagge-Mikkastugan-Bestigning av någon trevlig topp. Sen är frågan vilken väg man kan ta sig tillbaka till Ritsem därifrån på ett bra sätt=)

Är det inte både smidigare och snabbare att gå ut mot Suorva i så fall, så slipper ni dessutom gå samma väg tillbaka?

I övrigt kan man ju göra en del spännande rundturer från både Kvikkjokk och Ritsem på 5-7dagar. Om ni kan tänka er att flyga in till Staloluokta så öppnas det också en rad alternativ. Du hittar nog massor av tips om du söker lite här i forumet.

Per
 

avslutad210712

Gäst
Man går Padjelantaleden på sex dagar utan problem om man vill gå den vägen.
 
Hej och tack för svaren=)

Ritsem behöver inte vara start och slutpunkt. Men tänkte att det är ett trevligare ställe än vad Suorva är.
Flyg är inte aktuellt då vi förhoppningsvis blir en grupp på 10-12 personer.

Jag ska söka mer i forumet på turförslag med startpunkt Ritsem eller Kvikkjokk under kvällen.

Finns det fler turförslag som någon vill dela med sig av är ni väldigt välkomna=)

Sedis
 
Gustav Cronhamn

5-7 dagar kan man lätt lägga på att gå från Kvikkjokk och upp mot Biellorihppe och sedan runda Pårtemassivet till Luohtolako och tillbaka mot Kvikkjokk.

Ett annat förslag är att vandra Kungsleden upp till Aktse och därifrån gå Rapadalen - Ruohtesvagge.

Eller varför inte Ruohtesvagge ner till Smaila och Pietsaure till Saltoluokta.

/Gustav Cronhamn
www.cronhamn.net
 
Väcker liv i denna tråden igen då jag klurat vidare=)

Om vi skulle gå turen från Kvikkjokk och upp mot Biellorihppe och sedan runda Pårtemassivet till Luohtolako och sedan tillbaka till Kvikkjokk. Hur skulle dagsturerna kunna se ut då? Någon trevlig topp man kan klättra upp på under den turen?

Ett annat förslag som vi funderat på är från Ritsem, via Ruohtesvagge till Mikkastugan, klättra upp på svarta spetsen, eller ev dagstur ner till rapadalen, sedan gå Guopervagge och upp mot Ritsem igen.
Det jag funderar på där är hur dagsetapperna skulle kunna se ut.

Har inte vandrat dessa vägar tidigare och är tacksam för svar eller andra förslag=)

Sedis
 
Gustav Cronhamn

Enligt planen ska ni tillbaka till samma utgångsplats, om jag förstår det hela rätt.

Från Ritsem och ner i Ruohtesvagge finns det hur många toppturer som helst. Niják mycket lätt med en enastående utsikt. Kantberget och Gavelberget lika så. Vargtoppen om man vill ha utsikt över 2000 meters topparna. Upp mot Sarvatjåhkkå för vy över Bierikjávrre. En dagstur till Låddebákte om man vill ha en vacker vy över Rapaselet.
Varför inte gå Álggavágge till Alkavare och vidare mot Staloluokta för att flyga helikopter tillbaka till Ritsem. Kostar ca 800 kronor att besöka samevistet är fantastiskt och landets vackraste sjöar ligger här.

Från Kivikkjokk tar det 1 dag upp mot Pårekvistet. Stuor Jierttá är en lätt och vacker topp med utsikt över Ijvárlahko. Pårektjåhkkå, på toppen ser man inte mycket, men längs nordsluttningen har man en vacker vy över Pårteglaciären och man ser ända bort till Sarektjåhkkåmassivet.
Efter bron är Gådoktjåhkkå en given topp, längs östsluttningen har man vacker vy mot Rapadalen.
Ner i Lullihavágge och gränsa över till Luohttoláhko, där ni får en fantastisk vy mot Pårtemassivet och topparna i väst. Njoatsosvágge är också en vacker dalgång som ramas in av Tsahtsa toppen. När man nästan är tillbaka i Pårek så är givetvis Pårtetjåhkkå en lätt topp att bestiga. Från toppen bjuds det på en magisk utsikt över Saitaristjåhkkå som tonar upp som en drottning i Sarek.

Go tur!
Gustav Cronhamn
www.cronhamn.net
 
Förslag

Jag har inte gått exakt de sträckor du talar om men jag har gjort delar av bägge och ger två förslag som inte överlappar med det du gjorde i somras. Vet dock inte om det funkar med dina planer på start/slutpunkt, tidsåtgång mm. Kanske kan i alla fall lägerplatserna och dagsetapperna vara till hjälp i din planering. Bör kanske påpeka att en del av dagsetapperna är något styva men det beror nog på att jag gick själv och det brukar ge ett högre vandringstempo och längre dagsetapper.

Förslag 1 (som jag gjorde 2005):
Ritsem - Treparksmötet - Ruothesvagge - Mikkastugan - Pielaslätten - Snavvavagge (dagstur) - Mikkastugan (igen) - Alkavagge - Nietarieppevagge - Sarvesvagge - Lullihavagge - bron över Kåtokjåkkå - Pårek - Kvikkjokk.

Läger vid följande platser: uppe på åsarna strax efter treparksmötet - renvaktarstugan i Ruothesvagge - Pielaslätten, 2 nätter för att hinna dagstur genom ToR Snavvavagge med älgspaning härifrån - korsningen Alkavagge Nietarieppevagge - Nåitevallta - bron över Kåtokjåkkå - Kvikkjokk.

Toppförslag: Svarta Spetsen, Nilas Kam, Låddepakte, Pårektjåkkå (alt. hela kamvandringen bort mot Hamberg observatorium och Pårtetjåkkå).


Förslag 2 (som jag gjorde 2008):
Sitoälvsbron(*) - Aktse - Skierffe - ner i Rapadalen - Skårkistugan - Snavvavagge - Mikkastugan - Ruothesvagge - Treparksmötet - Ritsem.

(*) Fjälltaxi med Harry från Tjåmotis till Sitoälvsbron (350 spänn) följt av promenad 10 km längs cykelstigen + 6 km längs skogsled till Aktse.

Läger vid följande platser: Aktse - längs stigen strax innan sista stigningen upp mot Skierffes topp - hmm, nere i Rapadalen, har dock tappat koordinaterna men här var det - nära den pyttelilla sjön vid 1066 i södra Snavvavagge - Mikkastugan - uppe på åsarna strax innan treparksmötet - Aktsestugorna i väntan på båten mot Ritsem.

Toppförslag: Skierffe, Låddepakte, Svarta Spetsen, Nilas Kam


//Björn
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
553344 Frågor om Sarek- och padjelanta-tur med bla Álátjåhkkå Fjällvandring 7
Promenerik Sarek+Padjelanta turförslag Fjällvandring 3
Sigi Myggläget i Sarek/Padjelanta just nu Fjällvandring 7
solohiker Önskas tips för långvandring, Keb - SF - Padjelanta - Sarek Fjällvandring 5
Hemiume Vad får vi inte missa? Sarek, Padjelanta, stora sjöfallet, abisko? Fjällvandring 6
Gunnar81 Tur i Padjelanta och Sarek Fjällvandring 7
Almijo Förslag på vandringstur Sarek/ Padjelanta? Fjällvandring 14
Hemskis Avstånd i Padjelanta/Sarek Fjällvandring 5
Jamali Från Sarek till Stora sjöfallet/Padjelanta...Hjälp tack! Fjällvandring 7
NordhKap Padjelanta & Sarek Fjällvandring 14
CptChernobyl Padjelanta - Sarek Juni 2011 Fjällvandring 8
fredrik82 Vandringstips i Sarek, Padjelanta, m.m. Fjällvandring 3
jnn79 Padjelanta & Sarek i augusti Fjällvandring 0
b1ff Padjelanta/Sarek i sommar - tips sökes Fjällvandring 14
7sjunger Padjelanta/Sarek i Juni Fjällvandring 16
evakur Synpunkter på färdväg Padjelanta - Sarek. Fjällvandring 15
xochitl Tips på fjälltur Abisko, padjelanta eller Sarek Fjällvandring 2
Joana Tips på 3-4 dagars tur i Sarek/Padjelanta? Fjällvandring 7
nidob49 Bro över Mielleätno Padjelanta/Sarek. Fjällvandring 4
Pohman Sarek kamvandring Fjällvandring 0
erika79 Fjällvandring i Sarek hösten 2025 Fjällvandring 5
Wotan88 Reseplanering: Sarek-tur sep-okt Fjällvandring 16
RosalieK Hur svår är vandringen aktse till skierfeklippan? Fjällvandring 6
kjpil Fjällvandring med barnen i Sarek Fjällvandring 12
Materialaren Vandringsbetraktelser i relation till Kvenslers ’Sarek’ Fjällvandring 3
OscarT Tältplats nära Nammasj Fjällvandring 0
Moga Sarek 12 dagar med stopp halvvägs för proviant? Fjällvandring 9
Get1 Första Sarekturen! tips och åsikter på planerad rutt. Fjällvandring 47
apkungen Bestiga nordtoppen i Sarek norrifrån Fjällvandring 3
mikael.johansson Platån mellan Jågåsjgaskajiegna och Oarjep Oalgásjjiegna Fjällvandring 15
kjpil Fjällvandring genom Sarek med små barn Fjällvandring 20
Gupta2 synpunkter på Sarekvandring Fjällvandring 18
Merckx Sarek II Fjällvandring 3
Merckx Sarek Fjällvandring 0
kmsellin Status i Sarek just nu.. Fjällvandring 5
Materialaren Upphittad Garmin-enhet i Sarek Fjällvandring 13
Pohman Sarek helikopter ut o in Fjällvandring 19
Stignötaren Går det att passera genom Akkavagge i Sarek utan glaciärvandring? Fjällvandring 3
HellenS Vandra själv i Sarek augusti Fjällvandring 4
Pohman Västra Sarek rutt Fjällvandring 20
WilliamGurebo Temperatur i Sarek på sommaren? Fjällvandring 6
rb Vandring i Sarek med barn Fjällvandring 6
Kvark Film: Sarek i slutet på augusti 2021 Fjällvandring 13
Piotr13 The smell of the swamps in Sarek Fjällvandring 9
kmsellin Fotografering Sarek - Höst Fjällvandring 14
kmsellin Sarek höst 2021 Fjällvandring 16
fowwe Hur förändras Sarek när det blir besöksexplosion? Fjällvandring 29
Mumfi Feedback på två turer (Salto-Salto via Sarek, Abisko-Nikka utanför KL) Fjällvandring 3
Sverigesnationalparker.nu Vatten och snöläge i Sarek aug 2021 Fjällvandring 2
kmsellin När lyfts broarna bort i Sarek i år - 2020? Fjällvandring 4

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.