Redigera friluftskartan med Mapedit

På ett område där jag vistas en del är alla myrar av någon anledning samma färg som allt annat. Terrängen har en grå färg (öppnad i Mapedit)och det står "militärt" lite överallt på kartan. Jag antar att den grå färgen symboliserar något sorts militärt område.
Vad jag skulle vilja göra är att ändra den grå färgen till att se ut som vanlig skog samt ändra myrarnas färg till den färg som myrar brukar ha.

Har tyvärr ingenstans att lägga upp en bild att länka till.

Vad göra?

/Magnus
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Kan man kanske markera objekt beroende på vad för "label" dom har? Alla myrarna heter ju "MYR" på kartan även fast dom har samma färg.
Det skulle spara in en hel del manuellt arbete.
/Magnus
 
Användning av maptools

Både myrar och militärområden är polygoner.

Öppna en karta med gpsmepedit och spara som Polish format(.mp)

Öppna sedan mp filen med Wordpad så inser du hur kartan är uppbyggd.

När du sedan är klar med vilka koder du vill ändra eller ta bort, så editerar du filen swendenChanges.cfg (spar undan en kopia av originalet först).

Kör sedan maptools på en karta för att förvissa dig om att du är nöjd, innan du tar dig an alla kartor.

Av någon anledning som jag inte förstått ännu, så ändras ibland zoomnivån när objekt visas på modifierade kartor. Oftast blir modifierade kartor helt blanka i datorn, innan man zoomar in tillräckligt mycket.

På min Ålandskarta så ändrade (översatte till Svenska, bra att ha arbetskamrater från Finland) jag dessutom de texter jag valde ha kvar med [ChangeLabelByName]

Per
 
Broder mekelund:

Fick du svar så att du kunde åtgärda myrarna? Jag kan annars komma med anvisningar hur man snyggar till kartan med Mapedit och cGPSmapper.

Jag tror att den blå färgen för "Military base" har valts som tecken för "Förbjudet område för terrängfordon", så är det i alla fall i Härjedalen. I min GPSmap 60C visar sig det området som ljust gult eller grågult, ljusare än den vanliga gula bakgrundsfärgen.

Friluftskartan har valt flera olika karttecken för myrar, ibland har de kommit bort helt och hållet. Men den har inte vad jag har sett använt karttecknet för "Wetland" (kod 0x51, på svenska Sumpmark) som väl avses föreställa blå sumpstreck med små blå tuvor.

Så länge som det inte står mer än MYR på skärmen är det väl OK, även om bara karttecknet hade räckt. Man kan ju om man är osäker föra kartpekaren till tecknet och få översättningen. Men i Jämtland hittade jag texten SUMPMARK, NORMAL, ÖPPEN. Med hjälp av Wordpad räknade jag till mer än 10900 av den texten, på ett enda blad!
 
Det finns ett formfel i gamla friluftskartan som man bör känna till om man vill redigera både manuellt i Mapedit och i batch med map modify.

Om man öppnar img-filerna oh sparar dem till .mp med cgpsmapper (som gamla mapmodify gjorde, funktionen är borttagen i senare upplagor av cgpsmapper) och sedan återigen öppnar den med mapedit så kommer alla hus POI 0x6100 att anges med [RGN20]. Som kartmakarna vet är detta en kategori för sökbara städer enbart. Vid återkompilering med cgpsmapper så kommer det att bli stopp och felmedddelande.

Var felet egentligen ligger är lite oklart. Öppnar man filen med mapedit och sedan återkompilerar med cgpsmapper gå det bra. Det måste man för övrigt göra för att använda nya ModifyMaps.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips