PRIMUS OmniLite Ti

Ja men i samband med detta så nämdes det där med och plocka bort det som frusit så var de finfotogen!

Får se om han hoppar in här eller nån testar , jag kör inte mf kök utan gas fast det är -30 så jag kan inte bidra med mer än bara minnet.
 
Äger detta och är mycket nöjd. Har svårt att se att något annat multifuelkök skulle kunna passa bättre för 1-2 användare. med krav på låg vikt och liten volym.

Följer med intresse era försök att komma ned i pris med bränslet. Skulle dock vara intressant om ni la till eget arbete i kalkylen ;)
 

Lästips

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.

avslutad210712

Gäst
Förbrukningen brukar stå i manualen, men en snabb enkel räkning:
Ett gaskök på 3000W drar 230g gasol/h.
Mitt Optimus Nova på 2850W går 2h (på en flaska á 0,45l), så förbrukningen blir ungefär densamma. (Kan hända att Nova-manualen ljuger något här.)

Alkylatbensin kostar kring 30kr/liter.
Gasol (450g flaska) kostar kring 150kr/liter. Du kan få ner kostnaden rejält om du köper punkteringsflaskor och sätter på en gängad adapter för ett par hundra, men bensin blir billigare.


Angående fotogen (vilket jag har för mig att Petrol Blå är) ska man vara försiktig med billig fotogen om man tänkt använda köket på vintern. Billig fotogen kan paraffinera och sätta igen köket. När detta väl hänt måste hela köket värmas till drygt 50 grader för att paraffinet ska lösa ut igen.
CampingParaffin (hette förut Statoil Blå) är beprövat och är klassat ner till -25C, men jag har använt det i kallare klimat än så.


Det går två 225 g gasoltuber på en vandring på 7-10 dagar för två personer. det är en kostnad under 150:-. För 150 kronor kommer jag drygt tio mil med bilen vilket innebär att jag hinner till Morjärv innan jag skall vända dvs långt långt från fjällen.

I min värld känns det som att om man tycker att gasol i icke-punkteringsflaskor är för dyr samtidigt som man gladeligen lägger tiotuesntals kronor på resten av utrustningen så är det samma som att borra ur tandbortsskaftet för att spara vikt samtidigt som man har en utrustning där det finns mycket annat att spara mycket mer vikt på.
 
Ok nu har jag haft nöjet att testa köket på både gas och vätska. Det är smidigt med gas....Går ju inte att få det droppfritt med vätska.

Nåväl. Hur brukar ni göra med pumpen, tar ni ur den och sätter på korken när det inte ska användas på ett tag? Inte varje gång väl?
 
Ok nu har jag haft nöjet att testa köket på både gas och vätska. Det är smidigt med gas....Går ju inte att få det droppfritt med vätska.

Nåväl. Hur brukar ni göra med pumpen, tar ni ur den och sätter på korken när det inte ska användas på ett tag? Inte varje gång väl?

Vad menas med droppfritt..? Läcker ditt ex..?

Pumpen brukar sitta i för jämnan...

//J
 
När man ska skruva loss köket från flaskan är det ju någon droppe kvar i munstycket som skruvas fast på flaskan. Det verkar inte bränna 100 % torrt m a o, men det är väl inte möjligt att allting ska bli torrt heller. Det läcker inte när jag kör.

Stänger ni bara kranarna och låter allt sitta ihop till ni behöver fylla på flaskan igen?

Är det samma pump till den minsta och största flaskan? Jag hittar bara en pump på den hemsida jag kikar på.
http://addnature.com/product.aspx?pf_id=PRIMUSPUMPMULTIOMNI
 
Senast ändrad:

avslutad210712

Gäst
När man ska skruva loss köket från flaskan är det ju någon droppe kvar i munstycket som skruvas fast på flaskan. Det verkar inte bränna 100 % torrt m a o, men det är väl inte möjligt att allting ska bli torrt heller. Det läcker inte när jag kör.

Stänger ni bara kranarna och låter allt sitta ihop till ni behöver fylla på flaskan igen?

Är det samma pump till den minsta och största flaskan? Jag hittar bara en pump på den hemsida jag kikar på.
http://addnature.com/product.aspx?pf_id=PRIMUSPUMPMULTIOMNI

För det mesta låter jag pumpen sitta kvar i flaskan. Ja det är samma gänga i den stora och lilla flaskan.
 
Jag tänkte inte på gängen utan längden på delen av pumpen som går ner i flaskan.

Men du skruvar loss brännaren från flaskan när du ätit klart?
 
Följer med en slangbit som man ska sätta på pumpen när man köper den stora flaskan. Har än så länge bara kört med den lilla flaskan. 3 cl bensin går det åt när jag har kokat upp en liter vatten och då har det gått på 2,10 min. Är viktigt att få köket riktigt uppvärmt innan man drar på.
 
Följer med en slangbit som man ska sätta på pumpen när man köper den stora flaskan. Har än så länge bara kört med den lilla flaskan. 3 cl bensin går det åt när jag har kokat upp en liter vatten och då har det gått på 2,10 min. Är viktigt att få köket riktigt uppvärmt innan man drar på.
Ok.
Jag har bara testat utan vindskydd idag 1 l vatten med full fart på gasol och fotogen. Tog mellan 4 och 5 min på gas och strax över 6 min på fotogenet. Min kopp blir inte genomröd som jag sett på vissa filmer.
 
När ni vill göra rent köket så det ser nytt ut, utan att repa det. Vilka medel är bäst att använda då?

Efter att ha kört med fotogen så ser det välanvänt ut efter några körningar bara.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips