Popcorn på trangia

Försökte poppa popcorn på trangia med gas. De blev ganska brända.
Någon som bemästrar det och kan ge en instruktion?

Kan tipsa om att brända karotter går att göra rent med olivolja. Men jag vill helst inte göra om det.
 
Med erf av pann kakor som blir lite brända i mitten att om du anv kastrull så får du ju mer värme pga avst.till brännare.(GB74)
Prova med stekpanna och ett AL lock från någon kastrull.
Gamla duosal är nog enklare än mitt HA värmt pankaka med duosal på vedkök en gång helt ok med gått om smör.
Lite salt och en avriven grön sida från en disksvamp ok,har även en råtting ´borste´och lite diskmedel med på tur,och lite stålull till undersidan om den blir svart ok även till duosal.
 
Innan micropoppningens tid så poppade jag popcorn till familjen på spisen hemma, i en gammal alu-gryta med lock. Först i med popcornen så att botten täcks av ett lager, inte mer. Sedan lite rapsolja så att popcornen nätt och jämnt täcks. Sedan full fart på plattan tills det börjar poppa. Sedan kan man dra ner värmen eftersom det är den heta oljan som poppar kornen. Skaka grytan lite nu och då så opoppade korn ramlar ner igen. Träning fordras.

På Trangia blir det samma idé. Här är problemet att värmen på ett Trangia är mer koncentrerad så oljan värms ojämnt (mest i centrum). Lite mer olja kan hjälpa och att skaka ibland. Träning, träning... Och så rekommenderas en gryta av ren aluminium, varianterna med värmekänsliga beläggningar får man undvika. Men grytan ska inte bli så het att det går hål på den. Inte ens i närheten. När oljan är så varm att poppningen börjar behövs inte mer värme, det räcker med att hålla den temperaturen tills allt är klart. I början av karriären får man acceptera att andelen opoppade korn är ganska stor. Det är trevligt med nypoppade popcorn på fjällvandringen. Glöm inte saltet innan serveringen.
 
Som fowwe säger, träna, träna, träna. Lagom värme är enkelt att säga, svårare att bemästra.
Jag har gjort med scouter, det funkar efter lite övning.

//P
 
Superenkelt, fyll botten med olja, häll i popcorn, kör på hög värme tills det börjar poppa, då sänker du värmen tills poppandet börjar avta. Funkar varje gång för mig. Ingen egentlig skillnad mot att poppa på spisen fast det poppar lite långsammare av nån anledning.
 
Visserligen gjorda med spritbrännare men kanske var det till fördel
IMG_20160611_232922.jpg
 

Aktuellt

Vinn ”Turskidåkning” av Oskar Karlin!

Med sin nya bok vill Oskar Karlin inspirera fler att upptäcka den svenska fjällvärlden på turskidor. Här har du chansen att vinna boken – vi tävlar ...

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

På turskidor mellan stugor – ny bok guidar till svenska fjällen

I över 30 år har Oskar Karlin skidat mellan stugor i den svenska fjällvärlden. Nu har han samlat kunskaper, råd och tips i en drygt 400 sidor tjock ...

”När isen ligger i skärgården släpper jag allt”

I mitten av november lade sig de första skridskoisarna i Stockholm. Vi har pratat med Pamina Falck, kommunikationsansvarig på SSSK, om säsongstarten.
Innan micropoppningens tid så poppade jag popcorn till familjen på spisen hemma, i en gammal alu-gryta med lock. Först i med popcornen så att botten täcks av ett lager, inte mer. Sedan lite rapsolja så att popcornen nätt och jämnt täcks. Sedan full fart på plattan tills det börjar poppa. Sedan kan man dra ner värmen eftersom det är den heta oljan som poppar kornen. Skaka grytan lite nu och då så opoppade korn ramlar ner igen. Träning fordras.

På Trangia blir det samma idé. Här är problemet att värmen på ett Trangia är mer koncentrerad så oljan värms ojämnt (mest i centrum). Lite mer olja kan hjälpa och att skaka ibland. Träning, träning... Och så rekommenderas en gryta av ren aluminium, varianterna med värmekänsliga beläggningar får man undvika. Men grytan ska inte bli så het att det går hål på den. Inte ens i närheten. När oljan är så varm att poppningen börjar behövs inte mer värme, det räcker med att hålla den temperaturen tills allt är klart. I början av karriären får man acceptera att andelen opoppade korn är ganska stor. Det är trevligt med nypoppade popcorn på fjällvandringen. Glöm inte saltet innan serveringen.
Jag testar med mer olja nästa gång, lär vara "hacket"
Tack för beskrivningen! :)
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips