Papperskartor och GPS

Hej!

Är det några papperskartor som är bättre än andra i kombination med en GPS? Är t.ex. dom Gröna kartorna Ok?

Jag är ganska novis på kartor annat än som hjälp för att se vart olika saker ligger i förhållande till varandra. Jag är heller inte säker på hur jag använder kordinatsystemet DDD.MM.MMM (WGS 84 heter det visst). Finns det något bra att läsa för att få veta mer om det?

Det är landkartor jag pratar om och i första hand fjällkartor eftersom jag var och gick på fjället häromdagen och tyckte det skulle vara intressant att lära mig lite mer och utnyttja GPS'n bättre.

/Anders
 
Rikets nät!

Varför använda de glesa latitud- och longitudnätet på en svensk landkarta? På fjällkartan och Gröna kartan finns det s.k. Riktes nät tryckt. Det är de svarta 2-cm-rutorna.

Ställ in GPSen på "Swedish Grid". Dessutom måste den ställas in för att använda RT90 i stället för WGS84 eftersom lantmäteriets kartor använder detta. GPSen kommer då att visa koordinaten som två 7-siffriga tal ex. 6620000 1616000. 4 av dessa hittar du i kanten på kartan, de sista 3 får du mäta upp och detta gör du med en vanlig linjal eftersom det är rakt och linjärt och bra på alla sätt.

Har du bekanta i byggbranchen tigger du till dig en liten linjal med olika skalor (alla har såna med reklamtryck på!) och använder 1:100 för att mäta på fjällkartan och 1:500 för Gröna. Glöm inte att på 1:100000-kartan är rutan 2 km och på den gröna 1 km!

Om din fråga verkligen var "hur använder jag WGS-84" så är förstås detta inget bra svar, men jag tolkade frågan som "hur använder jag GPS på landkartor" :)

Per
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Som vanligt - det beror på

Det är ingen skillnad när det handlar om GPS: det finns ingen karta som är bäst på allt. När man vandrar är Gröna kartan ofta perfekt, för den är mycket detaljerad. Men den täcker för litet område för den som cyklar långt eller kör bil. Och den är inte tillräckligt detaljerad för den som vill ordna en orienteringstävling. Man vill ha stor täckning och hög detaljnoggrannhet samtidigt, men det är som att ärka kakan och ha den kvar.

Alla kartor som har ett koordinatsystem (och där man får reda på detaljerna om detta) är bra för GPS-användaren. Ska man gå i fjällen är det väl Fjällkartan som gäller (det var länge sedan jag själv gick där, tyvärr). Ska man åka på bilsemester är en vägatlas med bra koordinatsystem kanske bäst. Ofta kan nog kompromissen heta Blå kartan (1:100 000).

Hur ska man då använda en GPS i fjällen? Om man läser inläggen i detta forum (bl a "Ska jag köpa en GPS" och "Kartan verkar okej...") kan man få en del tips och idéer.

Det enklaste är att man använder sin GPS för att få reda på var man är, uttryckt i koordinater, och sedan kan man leta upp platsen på kartan. Vidare kan man gå omvända vägen och ta reda på koordinaterna för en plats som man vill till, och sedan använda GPS-en för att hitta dit (genom att göra målet till en s.k. Waypoint, som GPS-en visar riktningen och avståndet till).

Ännu bättre är att sätta sig med kartan innan man ger sig av, och ta fram waypoints på lämpliga platser. Det finns dataprogram som gör det enklare att mata in dessa waypoints i GPS-en. Det går t.o.m. att skaffa dataprogram där man ser kartan på datorskärmen och kan lägga in sina waypoints bara genom att klicka på de önskade platserna.

Och nu är vi tillbaka till frågan om vilken karta som är bäst, för om man vill ha en detaljerad kartbild måste man ha många kartor. Det blir antingen mycket dyrt (om man köper färdiga datakartor) eller jobbigt (om man acannar in dem själv).

Detta var några synpunkter som kan vara till hjälp för en nybörjare som vill komma igång. Den som har tllgång till en billig Internetuppkoppling kan hitta massor av tips i detta forum.

Sedan finns det en uppsjö information (mest på engelska) på Internet. Ett exempel är http://joe.mehaffey.com/

ALj
 
GPS:ens nogrannhet inte det viktigaste

En sak som kan vara värd att tänka på innan man grottar ner sig i diskutioner om hurvida GPS:ens nogrannhet är 2 eller 3 meter är att tecknet för en stuga är minst 50 meter i fyrkant på fjällkartan. Står man sen i snöstormen och mäter på kartan med en dålig linjal så ska man kanske inte räkna med att komma helt rätt. Tecknet för en kåta eller vindskydd är väl minst 100 meter och både Uppsala domkyrka eller Alkavare kapell som är en liten byggnad på 3 meter är väl minst 150 meter på kartan. Har man inte tillgång till de exakta koordinaterna får man räkna med lite "gammal hederlig" orientering när man tror att man framme.

Per
 
GPS-koordinater i fjällen

Vore det inte praktiskt om Utsidans fjällvandrande GPS-ägare kunde få en sida på Utsidan där de kan lägga in sina koordinater till Fjällstugor mm de har besökt ? Eller det kanske redan finns?
 
Rikets nät

>...men jag tolkade frågan som "hur använder jag GPS
>på landkartor" :)

Helt rätt tolkat! Jag har provat lite och det verkar fungera bra och vara lättare. Tackar!

/Anders
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips