GPS-störningar.

Som många vet så var det ju störningar i navigationssystemet GPS runt Östersjöområdet under julhelgen. Och jag läste att det annars är ett mer vanligt förekommande fenomen i Nordkalotten-området än söderut. Kanske närheten till Murmansk spelar in.
Så är det dags att lämna de elektroniska navigationsprylarna hemma nu i dessa orostider och förlita sig helt på papperskarta och kompass? Vilket jag ju självklart har med annars på turen också. Och GPS är ju ett av flera system men kanske störs de alla ut samtidigt? Förmodar att det mest handlar om tillfälliga "ut-störningar" och det nog är bäst ha med sig sin GPS nödsändare ändå på fjällturen i sommar.

Någon som vet lite om detta?
 
Det finns ju flera olika satelitbaserade navigationssystem
GPS - amerikanskt och först ut på marknaden och troligen mest använt i Sverige
Glonass- ryskt
Galileo - Europeiskt
Många moderna mobiler har stöd för dessa 3.

Kina, Japan och Indien har också sina system.

Var det bara GPS som var stört eller var det flera/alla sat-nav-system som var utstörda i den omtalade händelsen nyligen?

Jag tycker man ska använda tkenik för ökad säkerhet (GPS/nödsändare och eller mobil) men inte fullt ut förlita sig på bara det, utan ha ett backup-system (karta och kompass). Viktig också att använda teknik för ökad säkerhet och inte för ökat risktagande.

/Patrik
 
Polackernas (konspirations?)teori är att detta inträffar under NATO-övningar, och det har ju nyss varit en sådan i/kring Östersjön. Har tydligen också hänt förr vid sådana tillfällen.
1704481772515.png
 
Signalerna för GPS kommer från sändare i satelliter.
Störsändarna är (förmodligen) på marken.
Jordkrökningen gör att signaler från marken inte når särskilt långt på marknivå. Även om störsändaren sitter i en mast så är det frågan om något tiotal km.
För flyget är det värre. En störsändare på marken når drygt 360km på 10.000 höjd.

Alltså borde det inte vara något problem för GPS mark/sjö mottagare men däremot kan det störa flyg och annat högt uppe.

Avstånd till horisonten i km är ungefär = (13*h)^0.5 med h räknat i meter.
 
Senast ändrad:
Främst är det tid/timing-info. Gps-mottagaren tar emot detta från flera/många olika satelliter samtidigt, och kan sen med en massa komplicerade matematiska beräkningar få fram en exakt position. Signalerna som når fram till en Gps-mottagare från en satellit är väldigt svaga, och kan lätt störas ut av en starkare sändare i "närheten" på jorden, så att gps-mottagaren inte hör satelliterna.

Såklart kan signalspaning se var störsändare befinner sig, men sånt är väl hemligt.

Mer avancerat - det är även möjligt att en/flera störsändare skickar ut falska gpssignaler (som uppfattas som riktig) som lurar en mottagare så att den tror att den är någonannanstans --- :)
 

Hur fungerar en gps?​

Gps-systemet baseras på satelliter som på 20 000 kilometers höjs kretsar kring jorden.



Satelliterna har atomur och sänder kontinuerligt ut tid och sina respektive positioner. Signalerna tas emot av en gps-mottagare, till exempel en mobiltelefon, som mäter hur lång tid det tog för signalen att nå fram. Denna tidsdifferens kan sedan användas för att räkna ut gps-mottagarens position.

Du har rätt med tidsignal.
 
I signalen ligger också det som kallas almanacka som talar om för mottagaren vilka satelliter den kan förvänta sig att ta emot och lite annat braattha info.
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.