GPS-störningar.

Trådskaparen frågade specifikt om sommarens fjälltur. Finns ju inga farhågor att eventuella störsändare i Kaliningrad eller södra östersjön skulle störa ut GPS system i skandinaviska fjällen.

Är väl mer troligt att en GPS sändare slarvas bort eller går sönder på turen så man behöver ju alltid ha koll på ungefär var man befinner sig så man kan evakuera utan elektroniska hjälpmedel.
 
Tack för alla svar! Lärde mig lite mer om detta.🙂

Tänkte på närheten till Murmansk och de stora militärbaser som finns där. Om ryssarna nu vill påverka navigeringen med GPS där uppe också. I de norra trakterna av Sverige, Norge och Finland där det förmodligen kommer att ske en och annan NATO-övning framöver. Och om stör-utrustningen sitter på höga antenner eller flygplan så skulle det väl gå störa ut väldigt stora områden. Men jag kan inget om detta så var mest nyfiken på riskerna med att fjällvandra med GPS i sommar. Om nu GPS:en skulle visa helt galet fel så kunde det då finnas en möjlig förklaring.
 
När man fjällvandrar el dyl så bör man alltid ha med en riktig papperskarta och kompass, att navigera efter. Sen kan man ju använda gps i phone el dyl om man vill, om man kommer vilse, vill kolla exakt var man är, eller om det är dimmigt...
Om gps inte funkar, eller visar att du är yttre Mongoliet är inte så farligt.
 
Det kan vara klokt att betrakta karta och kompass som det första navigationshjälpmedlet och GPS som backup.

//J
 
Har märkt att enstaka positioneringar från mobilen vid isobsar hamnat upp till en km fel. Men färdspår är hyggligt korrekta.

Thure
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.