Packa om frystorkad mat till mindre plastpåsar?

Hej!
Funderade på om det är en bra eller dålig idé att packa om frystorkad mat som ex. Real Turmat till små plastpåsar.
"Tillagning" sker i ex en tom real turmat påse eller motsvarande som diskas mellan rätterna.
Fördelarna som jag ser det är framför allt att det är lättare att packa men också något mindre vikt.
Nackdelar är att man måste käka allt som man packar om, påsen kan gå sönder och matens hållbarhet kanske inte håller under 6-7 dagars vandring. Vad händer om lite fukt tillkommer maten och ligger i en påse i 7 dagar?

Någon som provat?
 
Hej!
Funderade på om det är en bra eller dålig idé att packa om frystorkad mat som ex. Real Turmat till små plastpåsar.
"Tillagning" sker i ex en tom real turmat påse eller motsvarande som diskas mellan rätterna.
Fördelarna som jag ser det är framför allt att det är lättare att packa men också något mindre vikt.
Nackdelar är att man måste käka allt som man packar om, påsen kan gå sönder och matens hållbarhet kanske inte håller under 6-7 dagars vandring. Vad händer om lite fukt tillkommer maten och ligger i en påse i 7 dagar?

Någon som provat?
Det är nog ingen som helst fara.
Givetvis får det inte komma in flytande vatten i påsarna, men fukt behöver du nog inte oroa dig över.
Jag packar alltid min hemmatorkade mat i tunna plastpåsar. Sen fördelar jag ut småpåsarna i femliters zip-påsar.
 

Lästips

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.
Det är nog ingen som helst fara.
Givetvis får det inte komma in flytande vatten i påsarna, men fukt behöver du nog inte oroa dig över.
Jag packar alltid min hemmatorkade mat i tunna plastpåsar. Sen fördelar jag ut småpåsarna i femliters zip-påsar.

Ok tack! Låter ju vettigt. Torkar man själv så vakuumförpackar man kanske inte maten :)
 
Jag brukar göra så, och har fått nån påse över sen som jag förvarat i kylskåp flera månader hemma och sen ätit utan problem. Jag har tagit vanliga fryspåsar med knut.
 
Jag brukar göra så, och har fått nån påse över sen som jag förvarat i kylskåp flera månader hemma och sen ätit utan problem. Jag har tagit vanliga fryspåsar med knut.
Tänkte göra det samma. Toppen men då ska det bli spännande att se hur mycket vikt man sparar då :p och slippa de här hopplösa vakuum påsarna är ju halvt omöjliga att packa.
 
Så gör jag i princip alltid, spara vikt och sopor att bära ut. Dessutom mycket mer kompakt i packningen. Har även ätit real som jag packat om säsongen innan som inte gick åt utan några som helst problem. Förvara bara torrt och i tät väl omknuten fryspåse.
Tillagning funkar ju bra i grytan även för frystorkat.
Toppits fryspåsar brukar hålla bäst, rekommenderas.
 
Plastpåsar det är enkelt att få tag i som ugnspåsar och fryspåsar är väsentligt mera hållbara än plastpåsar och hushållsplastpåsar. Packar alltid om de frystorkade till fryspåsar, spar mycken volym. Tvetydiga märks. Gillar dagspåse packning. Envar finner sin lösning.

go tur
 
Tillagning funkar ju bra i grytan även för frystorkat.
Toppits fryspåsar brukar hålla bäst, rekommenderas.
Har samma erfarenhet av Toppits. Och med en egentillverkad s k grytmysare så håller nog en gryta värmen lika bra som originalpåsen efter uppkoket och iblandningen.
 
Enda nackdelen med fryspåsar är att kaffe luktar igenom och hela ryggsäcken luktar sen kaffe blandat med lite annat. Förra året körde jag 6 påsar REAL chicken tikka masala och det luktade också igenom 😄

Kanske finns bättre alternativ till just sånt med stark lukt.
 
Ok tack! Låter ju vettigt. Torkar man själv så vakuumförpackar man kanske inte maten :)

Jo det kan man göra, men det blir samma problem som med vakuumpackad frystorkad mat - packvolymen blir enorm! =)

Vakuumpackning är en bra metod om man vill ha längre hållbarhet. Oxidationen av livsmedlet begränsas, vilket fr.a. förhindrar fetter att härskna.
När jag torkar mat som inte ska ätas den närmsta veckan så vakuumpackar jag, men jag har gått över till att vakuumpacka i glasburk eftersom att hemmatorkad mat ofta sticker hål på vakuumpåsar.
För lagring på kort horisont handlar det om att hålla maten borta från fukt. Jag har hittills inte haft problem med torkad mat i plastpåse under veckovandringar.

Jag tror en tom Real-påse väger 25 g, om det inte är ännu mer (och det är ju en torr påse, ej inräknat matrester). Två påsar om dagen i tio dagar är ett halvt kilo skräp.
En en-liters plastpåse (knuten på mitten och med överskottet avklippt) väger ca 2.5 g.
 

HasseQ

Temp. avstängd
Bra tips, det där hade jag inte tänkt på.. Då kan man ju kasta i lite kryddor & chili & curry & nötter oxå, för att piffa upp det hela. Och lite egentorkade saker om man har.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips