Optimus Svea

Mitt Kina-tillverkade Svea förvärms definitivt inte lika lätt som mina gamla Primus bensinkök. Jag tror att en faktor kan vara att tanken inte är i mässing. Det bara ser ut så. Under ytan döljer sig nån form av plåt som måhända har sämre värmeledningsegenskaper än mässing. Nån annan kan det där bättre än mig.
 
Där har du kanske svaret. Vindskydda köket vid blåsiga förhållanden just under förvärmningen. Under arbetsgång ska man dock se till att köket står "luftigt" så det inte överhettas...

Då lägger jag till:

Luftigt ska det stå, men helst i lä (linda folie runt det är fel). Speciellt om vintern kyler vinden så mycket att man kan tappa trycket, och då fungerar det dåligt. Själva vindskyddet på Svea är ju en rejäl kylfläns.


Som ni redan påpekat måste man vindskydda vid förvärmningen. Blåser det kommer man enbart värma tanken, men inte själva brännaren. Resultatet blir att man får tryck, men ingen förgasning. Lågan måste brinna vertikalt så att hela brännaren värms.
 

Aktuellt

Vinn Haglöfs Breeze Mimic Hood!

Nu har du chansen att vinna vinterns nya favoritjacka från Haglöfs. Vi tävlar ut en vardera av dam- och herrmodellen i valfri färg och storlek!

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

20 år av diskussioner om torkad mat – och 10 tips!

I år har en av Utsidans populäraste forumtrådar, "Torka mat", varit aktiv i 20 år. Här bjuder vi på tips till dig som vill börja torka egen utemat!

”I nivå med luften vid flerfiliga motorvägar”

Ny forskning visar att klätterskornas skosulor släpper ut riskfyllda kemikalier i luften när de nöts. Nu växer trycket på branschen att agera.
Nä. Det är runt påfyllningshålet som det mässingsfärgade nötts bort och det skymtar fram grått, så den är tydligt pläterad i alla fall där.

Kan det vara lödningen som syns...?

...lägger in en bild på mitt Svea bara för 123:an är så fin.

Oanvänd på denna bild men nu välanvänd på "koseturer".
 

Bilagor

  • Svea.jpg
    Svea.jpg
    77.3 KB · Visningar: 534
Vad förvärmde du med? Hur mycket? Hur länge? Hur full var din bränsletank?
När köket står horisontellt får du bara tanka upp till påfyllningshålet. Det är luftkudden över bränslet som skall utvidgas av förvärmningen och trycka upp bränslet i veken.
go tur

Jag förvärmde med bensin, så mycket som får plats i fördjupningen. Bränsletanken var kanske fylld till hälften.
 
Den där fördjupningen tycker jag är i minsta laget. Fungerar när det är varmt ochj vindstilla.

Vissa monterar en sån där rund glasfiberveke runt stigarröret så att de kan värma ordentligt.

Det där sista får du gärna utveckla.
Jag gjorde ett nytt försök idag med Svea. Svag vind och 0 C. Jag använde ryggsäck för att åstadkomma lä - ändock krävdes två förvärmningar. När sedan köket startar brinner det några sekunder med mycket stora lågor. Jag funderar hur det blir att använda köket i t.ex. -20 C. om jag har problem i plusgrader.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips