Optimus Polaris i Trangia 25

Kollade en gång till. Novan passar bättre i trangian utan modifieringar.
Slangen går igenom vindskyddet i lilla hålet.
/John
 

Aktuellt

På turskidor mellan stugor – ny bok guidar till svenska fjällen

I över 30 år har Oskar Karlin skidat mellan stugor i den svenska fjällvärlden. Nu har han samlat kunskaper, råd och tips i en 400 sidor tjock bok.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Vinn ”Turskidåkning” av Oskar Karlin!

Med sin nya bok vill Oskar Karlin inspirera fler att upptäcka den svenska fjällvärlden på turskidor. Här har du chansen att vinna boken!

”När isen ligger i skärgården släpper jag allt”

I mitten av november lade sig de första skridskoisarna i Stockholm. Vi har pratat med Pamina Falck, kommunikationsansvarig på SSSK, om säsongstarten.
Effektöverskott

Man bör observera att Trangia stomköken styr luftflödet till stor del. Detta medför både fördelar o nackdelar vid montering av tex Polaris.
En av nackdelarna är att vid fullt pådrag brinner polaris syrefattigt, dvs med gul låga. Åtgärd: Dra ner på effekten tills lågan är blå och fin. Detta sparar även bränsle.
Min gissning är att Trangiasystemet fungerar optimalt kring 1,5 kW.
Spritbrännaren ligger på ca 1 kW.
GB74 skall nog också strypas lite för att gå snålt.
/John
 
Intressant iakttagelse. Stämmer också med att stark vind kan öka effekten både med sprit och fotogenbrännare.

Optimusbrännaren i KAP Arctic anges ge ca 3000 W. Trycket i bränsleflaskan och flödet av fotogen bestämmer effekten.

Vore intressant hur effektiv en sån brännare skulle bli med vindskydd dimensionerade för t ex Trangias lägerkittlar på 2,5 resp 4,5 L.

Thure
 
Forts

Kolmonoxid i rökgaserna ökar när man sätter en kastrull med vatten ovanpå brännaren i köket visar norska studier. Beror detta på avkylning från kastrullen med vatten och/eller sämre luftflöde till och igenom brännaren? Hoppas på synpunkter från t ex xxargs.

Thure
 
Det är nog nästan uteslutande beroende på den nedkylning som drabbar flamman. Detta blir i ytterligare grad
tydligt om kastrullen har extrakylning i form av flänsar som ännu snabbare kyler ner den brinnande gasen.
Bränsle+Luft-blandningen måste hinna brinna ut fullständigt ( till endast koldioxid och vattenånga ) innan den
kyls ner under flampunkten - och bland det sista som förbränns i lågan är de tidigare ( inne i lågan, på grund
av syreunderskott därinne ) bildade kolmonoxid-molekylerna...
/Odd
 
Då kanske brännargeometrin förbättras?

Tänker mig att avkylningen i lågan kan vara delvis strålningsorsakad. Om man sätter en baffelplåt mellan kastrull och brännare kanske lågan kan bibehålla värmen bättre?

Thure
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips