Optimus Hiker 111C eller Optimus Ranger

Hej


Jag har tittat lite på dessa kök och undrar om någon har erfarenheter av dom, goda eller dåliga. jag behöver ett allround kök som är bra om man skulle sticka på tur i fjällen eller vandra på kontinenten. Jag har inga extrema krav på att kunna koka en liter snabbt, det är viktigare att köket håller och är pålitligt. Jag tycker det verkar som en bra ide att kunna använda många olika sorters bränslen så man inte står där och gasen är slut.
 
Ingen av dem tillför ju de lättaste köken! Jag vet inte om optimus tillverkar Ranger längre (den finns inte listad under produkter även om sidan faktiskt finns kvar där http://www.optimus.se/products/ranger/) . Båda behöver förvärmas ganska länge (hellst med etanol). En nackdel med ranger är den lilla tanken (0.10 l).
Fördelen med dem är framförallt att de är mycket robusta och tåliga.
 
Tillförlitliga kök

Båda köken är väldigt tillförlitliga och robusta. Dock lider hikern av sin höga vikt när man skall vandra. Båda anväder samma brännare och effekten är mycket hög.

Optimus har slutat tillverka Rangern för ett par år sedan dock vet jag att det finns några exemplar kvar hoss http://www.peak-berlin.com/ .

Jag äger själv båda köken så är det något mera du vill veta om dom så fråga på.
 
Du har inte kikat på Optimus Nova? Lättare, kortare förvärmning, effektivare och smidigare. Konstruktionen är förvisso lite mindre skottsäker men det är inget "rassel". Det blir lättare att få tag på reservdelar oxå. Optimus plåtlådor är läckra men utvecklingen går har ju gått framåt de senaste 20-30 åren, så dagens kök är vassare. Gillar man robusta prylar med nostalgivärde så är plåtlådorna ett måste!

//Tomas
 
KAP?

Jag skulle föreslå att du skaffar Nova eller KAP som är gjorda för att användas och förvaras i Trangias kök. Mycket bra funktion och hållbara. Mitt KAP har gjort flitig tjänst i 18 säsonger.

Thure
 
reservdelar

reservdelar till rangern är det svårt att få tag på sådana? nån som ver om optimus sitter på ett stort lager delar?, hur länge sen är det sen det här köket slutade tillverkas?
 

Aktuellt

20 år av diskussioner om torkad mat – och 10 tips!

I år har en av Utsidans populäraste forumtrådar, "Torka mat", varit aktiv i 20 år. Här bjuder vi på tips till dig som vill börja torka egen utemat!

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

”I nivå med luften vid flerfiliga motorvägar”

Ny forskning visar att klätterskornas skosulor släpper ut riskfyllda kemikalier i luften när de nöts. Nu växer trycket på branschen att agera.

Månadens fråga: Hösten är här – vad lockar mest?

Är hösten en tid för svampplockning runt knuten – eller lockar äventyren? Vi tar pulsen på Friluftssverige hösten 2025.
Hej
Jag har haft ett Hiker i drygt ett år nu, och det finns vissa nackdelar med det. Det gäller främst vikten och storleken. Den väger över ett och ett halvt kilo och tar väldigt stor plats. De nya köken har utvecklats på dessa punkter.

Angående driftssäkerheten kan jag säga att mitt kök fick en läcka i lödningen som gjorde att det inte gick att stänga av på vanligt sätt. Optimus bytte brännaren utan att det kostade mig något.
Funktionsmässigt är det inget fel på det, och jag tänker inte skaffa något annat kök, även om jag ibland önskar att jag haft ett som är smidigare och lättare.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips