Nybörjare ska ta sig an halva Kungsleden. Behöver er eminenta hjälp.

Som läger och vadarsko rekommenderar jag foppatofflor med hälrem, lätta (ca 200g) och behöver inte torka. Jag hänger mina på utsidan av ryggsäcken så de alltid är lättillgängliga.
Kvikkjokk - Abisko känns rimligt på 15 dagar, men lägg gärna på någon/några dagar i reserv och för utflykter (ex Skeirfe). Rekommenderar som som andra att du viker av från Kungsleden och väljer Alesjaure-Vistas-Nallo-Sälka som är en mycket vacker sträcka, hellre än turen in till Kebnekaise fjällstation som inte är något att missa. Starta gärna från norr då det ger i mitt tycke bäst vyer utmed sträckan.
Från Saltoluokta/Kebnats till Vakkotavare passar du in bussen.
 
Oh, massa bra svar, kul :)

Har börjat fila på en vandringsplan nu. Några av er tipsade om sträckan Abisko-Kvikkjokk och det verkar vara en lagom sträcka med bra säkerhet mtp de många stugorna längs vägen (tanken är dock fortfarande att bo i tältet hela vägen). Har räknat på att gå ca 1.5 mil om dagen med två vilodagar, borde ta ca 15 dagar totalt? Och så får jag slänga in nån dags marginal ifall nåt skulle hända. Låter det rimligt?
Jag tänker inte vika av in mot Kebnekaise och Nikkaloukta utan fortsätta söderut direkt från Singi. Eller är det dumt att inte ta en tur in mot Kebnekaise och iaf titta på spektaklet? Då får jag lägga till en eller två dagar i planeringen.

Några av er pratade om ul utrustning samt sidan Fjäderlätt. Helst hade jag inte bytt ut min utrusning då det blir dyrt och eftersom tältet enligt er verkar klara den här turen så behåller jag det om jag inte hittar ett lättare. Läste om Big Agnes Copper Spur HV UL 1 på Fjäderlätt, verkar vara ett jättebra tält rent storleksmässigt samt med liten vikt. Jag gillar verkligen att ha ordentligt med sitthöjd i tältet. Dock var vattenpelaren vad jag förstod på endast 1200 och det känns ju lite osäkert. Går det ens att hitta ett liknande tält fast med bättre vattenmotstånd utan att det genast blir mycket tyngre?

Jag tror inte jag behöver en fullt så stor ryggsäck som Troy skriver om, då går jag nog av på mitten eller så lämnar jag tältet hemma och sover i ryggan istället ;) Tanken är att inte ta med så mycket kläder utan istället tvätta det jag har. Skulle man kunna göra det i en kompressions stuff sack?
Tänkte ta med mig tre par underställ, ett att ha på mig, ett att byta till när jag tvättat det jag har på mig samt ett lite tjockare som jag sover i. Men kanske overkill i antal underställ? Är mest van vid att tälta i kyla. Och vill gärna ha ett underställt som är helt rent att sova i pga hygien och komfort.
Minst fyra par strumpor där jag har dubbla sockar på mig i kängorna, vindjacka, fleecetröja, vantar, halsduk, mössa, regnponcho, tre par underkläder samt sportbh. Och nån form av sko jag kan använda vid vad samt vid lägerplats. Och så klart kök, hygiengrejer och annat bös.

Är det nån som testat sea to summit regnponcho? Finns ju lite billigare och lite dyrare. Behöver man de dyrare egentligen? Förstår inte skillnaden riktigt.
En kollega tyckte jag skulle köpa ett par gaiters också, vad tror ni om det?

Bra tips förresten att bli medlem i STF så jag kan laga lunch i deras stugor dagtid gratis.

Äntligen börjar det kännas som att jag börjar få koll på den här vandringen. Ovärdelig hjälp av er här på Utsidan!!!! Tacketitacktack.

Det största problemet med tältet tror jag är att man sätter på yttertältet sist, så innertältet blir våtare och våtare om du har otur och får 5-6 regndagar på raken. Men om du går den sträckan har du möjlighet att ta in på en stuga om det blir för illa, så ta det tält du har äe ok då. Om du ändå vill köpa ett nytt, köp inte ett annat med samma problem (som Big Agnes Copper Spur HV UL 1).

Ang vad man packar med sig, jag tror du skulle spara pengar på att köpa och läsa Jörgen Johanssons "Vandra fjäderlätt: för njutbara turer". Där får du en fyllig bild för hur man kan tänka kring vad man tar med sig. Däremot behöver du inte springa iväg och köpa nya lätta prylar, tvärtom din ryggsäck kommer att räcka gott och väl om du inte har en extremt stor syntetsovsäck. Du behöver absolut inte tre underställ och fyra par strumpor, men om du ska minska behöver du samtidigt veta hur man gör iställer och det får du i boken - för mer än strumpor och underställ. Sen kan du ju ändå välja att ta 3-4 underställ ändå om du tycker det vekar bättre!
 
Det finns många tältrecensioner på utsidan, samt diskussioner i många trådar där du kan hämta inspiration, ju mer egen erfarenhet du kan addera till detta så ökas sannolikheten för att du hittar bästa lösningen för dig. Kunnande i förväg om parametrar som kan påverka gör också att du automatiskt funderar på om den parametern är viktig för dig, t.ex. så tog det många år för mig att inse att jag uppskattar att kunna ligga inne i tältet och titta ut på naturen även om det regnar, en parameter jag inte själv trodde existerade som utbudsmöjlighet, utav den orsaken håller jag med qy om att läsa vad andra nämner bl.a. Jörgen Johanssons "Vandra fjäderlätt: för njutbara turer" men det finns fler som tar upp ämnet.

Som tvättmedel brukar jag använda såpa, både till kläderna, disken och kroppen, tänk på att inte skölja bort såpan i vattendraget utan gå en bit bort, om du tänker på dem som är nedströms så är sannolikheten stor för att de som är uppströms tänker på dig :). Såpa fungerar bra för de två veckorna jag är ute men det passar inte alla, du får själv avgöra hur du vill göra men tänk på miljön ;).
Oh, massa bra svar, kul :)
Är det nån som testat sea to summit regnponcho? Finns ju lite billigare och lite dyrare. Behöver man de dyrare egentligen? Förstår inte skillnaden riktigt.
Jag gick över till "Sea to Summits" regnponcho förra året vilket jag skrivit om tidigare. Jag kommer inte gå tillbaka, passade mitt behov perfekt men jag hade i.o.f.s. innan dess kommit i ett läge där jag hellre blev våt av regnet än av regnskyddet, jag svettas ganska mycket och goretex material hanterar inte detta men ponchon släppte in nog med luft för att det skulle bli bekvämt samtidigt som den skyddade min ryggsäck.
Jag valde den billigare varianten mest tack vare affärsbiträdet på Addnature som hade erfarenhet av båda. Förutom pris så skiljer även vikten samt materialet.
Om du planerar att använda ponchon även till att skydda säcken testa i förväg i affären att det fungerar.
Jag bryr mig inte om att jag blir blöt så länge jag är ren, så att ponchon inte skyddar underarmen samt vaderna ser jag inte som något problem men tänk på detta.
 
Senast ändrad:
Kom ihåg att man som medlem i STF får 10 % rabatt på tågresorna. Man går in på sidan

https://www.svenskaturistforeningen...msformaner/medlemserbjudande-pa-resor-med-sj/

och skriver in sitt medlemsnummer, sen kommer man rätt snart till SJ:s vanliga bokningssida. På en fjällresa från södra Sverige kan det bli en del pengar.

Tänk också på att boka hela resan inkl. ev. buss på en biljett, då får man s.k. Resplus, som ger en viss garanti att man kommer fram även om det strular någonstans längs vägen.
 
Man måste inte överdriva tvätten heller.

Själv har jag med två par underställ (ett att gå i och ett att sova i). Dessa är i ull så därför har jag aldrig upplevt att jag behöver tvätta dem under tur (har iof aldrig provat med mer än 3 veckor).

Strumpor har jag två par tunna/liner och två par tjockare i ullmaterial. På en vanlig vandring så tvättar jag de tunnar/liner-strumporna som jag ej har på mig och torkar dem bak på ryggsäcken. Vid en längre vandring så tvättar jag eventuellt ett av paren av de tjockare strumporna någongång i mitten om det verkar bli en solig dag.

Tvätta i sammanhanget betyder skölja ur några gånger och eventuellt lägga i blöt i en gryta med någon droppe tvål i några minuter och sen skölja ur.

Både när man sköljer ut tvål och matrester så är det bra att tänka på att skölja ur dessa några meter upp på land då både tvål och matrester bryts ner mycket snabbare på land än om de hamnar i kallt fjällvatten.

Kanske kan du byta ut halsduken mot en buff och spara vikt?

På sommarvandringar brukar jag inte ta vanliga vantar utan istället någon typ av tunnare "montage"-handske från Biltema/Jula/Clas Ohlsson. Just nu är Biltemas min favorit då den låter mig hålla på med köket och ryggsäcksdetaljer/dragkedor utan att behöva ta den av mig. På sommarvandringar upplever jag personligen att jag inte behöver något tjockare (har då som kallast varit -3 C på morgontimmarna).


Gällande läger/vadarsko vill jag också rekommendera Crocs-varianten. Tänk dock på att originalversionen av Crocs väger ca 150-200g mer än vad de billigare kopiorna (som ej är av märket "Crocs" men ser likadana ut, inklusive hälrem) som man ibland kan köpa på ICA eller andra ställen kostar. Ska du bära dem på utsidan av ryggsäcken så rekommenderar jag att knyta en ögla av exempelvis persiennsnöre i dem då det gör de lättare att fästa på ryggsäcken jämfört med att vara försöka fästa hälremmen direkt.
 
Trassel i livet och legat däckad i förkylning, därav sen respons på era svar, sorry!! Återigen, blir så himla glad över folket i den här sidan som delar med sig av sina erfarenheter gång på gång, jag är ju knappast den första som är nybörjare på vandring eller går Kungsleden för första gången :)


Som läger och vadarsko rekommenderar jag foppatofflor med hälrem, lätta (ca 200g) och behöver inte torka. Jag hänger mina på utsidan av ryggsäcken så de alltid är lättillgängliga.
Kvikkjokk - Abisko känns rimligt på 15 dagar, men lägg gärna på någon/några dagar i reserv och för utflykter (ex Skeirfe). Rekommenderar som som andra att du viker av från Kungsleden och väljer Alesjaure-Vistas-Nallo-Sälka som är en mycket vacker sträcka, hellre än turen in till Kebnekaise fjällstation som inte är något att missa. Starta gärna från norr då det ger i mitt tycke bäst vyer utmed sträckan.
Från Saltoluokta/Kebnats till Vakkotavare passar du in bussen.

Finns det ingen risk att man tappar tofflorna i vattendraget? Det var nån som skrev nånstans att man borde ha en sko som man knyter fast på foten (tolkar det som en vanlig sketen gympadoja med snörning), men det kanske räcker med hälremmen? Bra tips isåfall, för de är ju lätta som tusan. Tack också för tipset om alternativ vandring, ska kolla upp det!!

Det största problemet med tältet tror jag är att man sätter på yttertältet sist, så innertältet blir våtare och våtare om du har otur och får 5-6 regndagar på raken. Men om du går den sträckan har du möjlighet att ta in på en stuga om det blir för illa, så ta det tält du har äe ok då. Om du ändå vill köpa ett nytt, köp inte ett annat med samma problem (som Big Agnes Copper Spur HV UL 1).

Ang vad man packar med sig, jag tror du skulle spara pengar på att köpa och läsa Jörgen Johanssons "Vandra fjäderlätt: för njutbara turer". Där får du en fyllig bild för hur man kan tänka kring vad man tar med sig. Däremot behöver du inte springa iväg och köpa nya lätta prylar, tvärtom din ryggsäck kommer att räcka gott och väl om du inte har en extremt stor syntetsovsäck. Du behöver absolut inte tre underställ och fyra par strumpor, men om du ska minska behöver du samtidigt veta hur man gör iställer och det får du i boken - för mer än strumpor och underställ. Sen kan du ju ändå välja att ta 3-4 underställ ändå om du tycker det vekar bättre!

Lyckades hitta en film på youtube som visar hur man sätter upp yttertältet först med hjälp av ett footprint, så nu har jag köpt ett sådant. Kommer alltså kunna sätta upp yttertält utan att innertältet blir vått. Sen tar det ju lite längre tid än att sätta upp att samtidigt, men slipper iaf regn på insidan tältet :)
Ska ta och låna boken Fjäderlätt på biblioteket, fler som tipsat om den.

Det finns många tältrecensioner på utsidan, samt diskussioner i många trådar där du kan hämta inspiration, ju mer egen erfarenhet du kan addera till detta så ökas sannolikheten för att du hittar bästa lösningen för dig. Kunnande i förväg om parametrar som kan påverka gör också att du automatiskt funderar på om den parametern är viktig för dig, t.ex. så tog det många år för mig att inse att jag uppskattar att kunna ligga inne i tältet och titta ut på naturen även om det regnar, en parameter jag inte själv trodde existerade som utbudsmöjlighet, utav den orsaken håller jag med qy om att läsa vad andra nämner bl.a. Jörgen Johanssons "Vandra fjäderlätt: för njutbara turer" men det finns fler som tar upp ämnet.

Som tvättmedel brukar jag använda såpa, både till kläderna, disken och kroppen, tänk på att inte skölja bort såpan i vattendraget utan gå en bit bort, om du tänker på dem som är nedströms så är sannolikheten stor för att de som är uppströms tänker på dig :). Såpa fungerar bra för de två veckorna jag är ute men det passar inte alla, du får själv avgöra hur du vill göra men tänk på miljön ;).

Jag gick över till "Sea to Summits" regnponcho förra året vilket jag skrivit om tidigare. Jag kommer inte gå tillbaka, passade mitt behov perfekt men jag hade i.o.f.s. innan dess kommit i ett läge där jag hellre blev våt av regnet än av regnskyddet, jag svettas ganska mycket och goretex material hanterar inte detta men ponchon släppte in nog med luft för att det skulle bli bekvämt samtidigt som den skyddade min ryggsäck.
Jag valde den billigare varianten mest tack vare affärsbiträdet på Addnature som hade erfarenhet av båda. Förutom pris så skiljer även vikten samt materialet.
Om du planerar att använda ponchon även till att skydda säcken testa i förväg i affären att det fungerar.
Jag bryr mig inte om att jag blir blöt så länge jag är ren, så att ponchon inte skyddar underarmen samt vaderna ser jag inte som något problem men tänk på detta.

Jag kommer nog lära mig mycket på första vandringen om vad som är viktigt för mig....den hårda vägen ;)
Vad är det för såpa du använder? Är det tex Grumme Gulsåpa? Det där med att hålla mig borta från vattendrag vid tvätt har jag koll på men uppskattar du nämner det ändå, finns ju garanterat de som inte tänker på sånt. Jag vill i möjligaste mån ha med mig miljötänket ut i naturen.


Kom ihåg att man som medlem i STF får 10 % rabatt på tågresorna. Man går in på sidan

https://www.svenskaturistforeningen...msformaner/medlemserbjudande-pa-resor-med-sj/

och skriver in sitt medlemsnummer, sen kommer man rätt snart till SJ:s vanliga bokningssida. På en fjällresa från södra Sverige kan det bli en del pengar.

Tänk också på att boka hela resan inkl. ev. buss på en biljett, då får man s.k. Resplus, som ger en viss garanti att man kommer fram även om det strular någonstans längs vägen.

Tack för bra tips om att boka hela resan på en biljett för att undvika krångel att komma fram ifall det strular!!

Man måste inte överdriva tvätten heller.

Själv har jag med två par underställ (ett att gå i och ett att sova i). Dessa är i ull så därför har jag aldrig upplevt att jag behöver tvätta dem under tur (har iof aldrig provat med mer än 3 veckor).

Strumpor har jag två par tunna/liner och två par tjockare i ullmaterial. På en vanlig vandring så tvättar jag de tunnar/liner-strumporna som jag ej har på mig och torkar dem bak på ryggsäcken. Vid en längre vandring så tvättar jag eventuellt ett av paren av de tjockare strumporna någongång i mitten om det verkar bli en solig dag.

Tvätta i sammanhanget betyder skölja ur några gånger och eventuellt lägga i blöt i en gryta med någon droppe tvål i några minuter och sen skölja ur.

Både när man sköljer ut tvål och matrester så är det bra att tänka på att skölja ur dessa några meter upp på land då både tvål och matrester bryts ner mycket snabbare på land än om de hamnar i kallt fjällvatten.

Kanske kan du byta ut halsduken mot en buff och spara vikt?

På sommarvandringar brukar jag inte ta vanliga vantar utan istället någon typ av tunnare "montage"-handske från Biltema/Jula/Clas Ohlsson. Just nu är Biltemas min favorit då den låter mig hålla på med köket och ryggsäcksdetaljer/dragkedor utan att behöva ta den av mig. På sommarvandringar upplever jag personligen att jag inte behöver något tjockare (har då som kallast varit -3 C på morgontimmarna).


Gällande läger/vadarsko vill jag också rekommendera Crocs-varianten. Tänk dock på att originalversionen av Crocs väger ca 150-200g mer än vad de billigare kopiorna (som ej är av märket "Crocs" men ser likadana ut, inklusive hälrem) som man ibland kan köpa på ICA eller andra ställen kostar. Ska du bära dem på utsidan av ryggsäcken så rekommenderar jag att knyta en ögla av exempelvis persiennsnöre i dem då det gör de lättare att fästa på ryggsäcken jämfört med att vara försöka fästa hälremmen direkt.

Ditt antal av underställ samt strumpor är ungefär det jag tänker mig också, eventuellt ett extra underställ (vill helst ha ett som är helt rent när jag sover, och om jag har ett på mig medans det andra torkar blir det inget rent över för sovsäcken, men ska fundera lite mer på det där).
När du skriver att man kan lägga tvätten i en gryta med en bit tvål ett par minuter, menar du att man ska koka vattnet då? Eller tja, det kanske inte är så smart att koka tvätten, men iaf hetta upp vattnet en smula? Min lilla kastrull passar nog bara för en strumpa åt gången dock. Hur är det med att koka upp vatten och sen tillsammans med lite kallt vatten hälla det i en påse med lite såpa/tvål samt tvätt och skaka om en stund?

Bra tips om handskar, det får nog bli ett par sådana!
 
Svar på din fråga ovan. Jag har aldrig haft något problem med att tappa tofflorna vid vadning, och då i många mer svåra vad än vad du kan förvänta dig på sträckan Abisko-Kvikkjokk utmed Kungsleden. Dels vadar jag oftast lätt mot strömmen för att få bättre balans (med trycket från strömmen innebär också att tofflorna sitter bra), och hasar fötterna nära botten för att alltid känna mig fram. Hälremmen säkrar tofflorna bra vid vadning upplever jag. Är du osäker kan du lätt knyta en kort fånglina som du fäster genom två hål i toffeln och runt vristen.
Enda gång jag tappat en toffla var när jag skulle ner till en sjö och tvätta mig, visade sig vara lerbotten på ett ställe och fötterna sjönk snabbt mer några dm. För att inte tappa balansen tvingades jag snabbt dra upp ena foten med följd att tofflan satt kvar i botten;)
 
Vi vandrade en del av Kungsleden förra sommaren mitten av juli och hade ett North Face tält 3 säsongs (vår, sommar, höst) och det blev alldeles för kallt trots bra dun-sovsäck och madrass. Nätterna var ohyggligt kalla. I år blir det en Hilleberg. Rekommenderar starkt 4 säsongstält, sommarn verkar vara långsam även i år.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
daniel.hedberg Nybörjare ska vandra Fjällvandring 37
fonkymon Nybörjare, tälta på vandring, utrustning? Fjällvandring 27
Andreas123456 Fjällvandring v36 nybörjare Fjällvandring 9
sardonisk Vålådalsfyrkanten (relativ nybörjare) Fjällvandring 12
Mössa Ställa in tälttur pga ihållande regn? (nybörjare) Fjällvandring 12
coverman Önska tips på dagsturer kring Abisko för nybörjare. Fjällvandring 8
coverman Nybörjare med 2 barn runt Abisko eller Kebnekaise Fjällvandring 6
Bjorn1971 Nybörjare i Grövelsjön och Töfsingedalen. Fjällvandring 10
Askel Sonfjället med nybörjare? Fara för björn? Fjällvandring 1
elinalicia Hur många dagar är det kul att vandra som relativ nybörjare? Fjällvandring 28
fonkymon Åreskutan nybörjare Fjällvandring 8
ojhsmith Nybörjare på Kungsleden i September Fjällvandring 29
malhoi Tips på vandringsturer för nybörjare sökes Fjällvandring 4
Becccibatman Hjälp en nybörjare! Fjällvandring 8
MarkusPetersson Jämtlandsfjället som nybörjare+hund, frågor. Fjällvandring 12
Ingrid74 Nybörjare Anarisfjället Fjällvandring 9
LarsT Nybörjare och vill vandra ensam, med tält. Fjällvandring 20
DuFjällhögaNord Hiking uppför trolltunga, nybörjare Fjällvandring 5
linneae Sällskap sökes, är nybörjare inom fjällvandring Fjällvandring 7
WiseDuck Vinterleder i Dalarna för nybörjare? Fjällvandring 5
Måns S Tips på tur för nybörjare Fjällvandring 7
sanoj89 Nikkaluokta - Vakkotavare som nybörjare med hund? Fjällvandring 16
Valpish Bästa leden i Jämtland för nybörjare? Fjällvandring 9
SvEmelia Nybörjare Fjällvandring 12
lindajones Nybörjare på löpning i Kirunafjällen Fjällvandring 5
SVT Kebnekaise 1v i augusti (nybörjare) Fjällvandring 6
Elisabeth_M Nybörjare, hjälp! (Transylvanien) Fjällvandring 9
Grangfors Hur är den att gå nu för en nybörjare? Jag går gärna med tält trots fina stugor. Fjällvandring 9
peter88 Nybörjare till kungsleden, vilken rutt passar bäst? Fjällvandring 4
Sixos Kort rutt för nybörjare Fjällvandring 3
JohannaWi Nybörjare på vandring Fjällvandring 17
Hannes Lindgren Tips för nybörjare? Fjällvandring 15
Svartvik Tur m tält i Nor/Sve i Maj, solo nybörjare Fjällvandring 12
Krokmark Nybörjare -att tänka på, utrustning, mm Fjällvandring 14
Tetris Nybörjare - första vandringen ensam? Fjällvandring 94
Tollan Nybörjare - Fjällräven Classic? Fjällvandring 15
osiriz Saltoluokta - Aktse (Total nybörjare) Fjällvandring 9
monterey Bestiga Ahkka, möjligt för nybörjare? Fjällvandring 8
skallagrimson Tips till nybörjare Fjällvandring 7
Vicp Tips på vandringstur med nybörjare Fjällvandring 9
Loijzan Nybörjare: Abisko-Nikkaluokta. Tips och råd, tack! Fjällvandring 61
EmilJohanssonn Nybörjare behöver hjälp med att komma in i vandringsvärlden! Fjällvandring 47
atlead Nybörjare! Fjällvandring 10
Namn Ta sig över vad som nybörjare Fjällvandring 5
Varför Inte Nybörjare Fjällvandring 19
elfaljino Tips till unga nybörjare! Fjällvandring 8
Taktack Fjällvandring för total nybörjare Fjällvandring 18
Crilloan 3 dagarstur sista veckan i september för nybörjare Fjällvandring 7
kvickan En nybörjare behöver hjälp Fjällvandring 0
greenfish kebnekaise - nybörjare, några frågor Fjällvandring 23

Liknande trådar


Glöm allt du lärt dig om vandringsskor

Sneakers och löparskor kan vara bekväma för enklare promenader, men de är inte designade för de utmaningar som vandring kan erbjuda. Ojämn terräng, ...