Nån som sitter på små bitar knivstål

Skönhet ligger i betraktarens öga. Visst, jag kan tänka mig att lämna handtaget som det är trots att jag anser att mitt förslag ger ett säkrare och bekvämare grepp. Nackdelen är förståss guarden som sticker ut en bit. Den får man tyvärr dras med om man värdesätter de två första punkterna.

Som nu handtaget är utformat så finns det risk att man slinter och skär sig. Orsaken är förståss den helt raka profilen och ytan på handtaget som ser ut att vara närmast högglanspolerad. Av denna anledning föreslog jag dessutom ett fånglinehål för att kunna säkra greppet ytterligare. Men som sagt - jag kan tänka mig att lämna greppet som det är.

Däremot skulle jag absolut göra något åt den avbrutna spetsen (!) och själva bladprofilen som kan göras avsevärt mer skäreffektiv, dvs ungefär som jag har föreslagit :).

~Paul~
 
fråga, varför eftersträvar man så spetsiga spetsar, jag gillar mer rundade spetsar, dom går mer sällan sönder, dessutom fattar jag inte finessen med spetsiga spetsar om man inte ska punktera någon/något med kniven..
 

Lästips

De liftar och ploggar igenom Europa: ”Alla hjälpsamma får oss att orka”

Utsidan mötte upp Michaela och Jiří Dolan under deras Stockholmsbesök, och plockade skräp på ett lite annorlunda sätt – från kajak.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Kul att några blivit intresserad av kniven :)
Från början var det som jag skrev ett avbrutet blad som jag bara ville skafta om och använda i köket som en kniv mellan stor kockkniv och liten skalkniv. Dock blev jag mer och mer förtjust i den.

Hantaget är gjort i ek och limmat med locktite, konstruktionen är en höger- och en vänstersida samt en bit i mitten lika tjock som knivbladet. Knivbladet är nedslipat till en "hackig" form samt att mittstycket är utskuret så att de passar ihop som pusselbitar. Tillslut limmades det ihop, och formades.

Ytbehandlingen är gjord med "Engelsk knivolja" i två steg, steg ett sugs in i trät och förseglar porer, steg 2 lägger sig som ett "lock" och skyddar ytan.

Jag var också orolig för att halka ut på eggen till en början men konstigt nog verkar det inte att hända, gissar att formen på skaftet har endel med det att göra, Sedan är ytan inte lika blank som fotoblixten lurar ögat att tro, så den ger bra fäste.
 
Nu har jag kikat runt lite och cpm 3v verkar vara väldigt svårt att få tag i sverige i små mängder och det går att beställa från usa så det blir dyrt. CPM 3v skulle vara hiskerligt tungt att slipa till eggen på efter härdningen speciellt när man inte har proffsaker. Så vilket uddeholm stål skulle ni tipsa om och får det att få tag på i små mängder
 
Nu har jag kikat runt lite och cpm 3v verkar vara väldigt svårt att få tag i sverige i små mängder och det går att beställa från usa så det blir dyrt. CPM 3v skulle vara hiskerligt tungt att slipa till eggen på efter härdningen speciellt när man inte har proffsaker. Så vilket uddeholm stål skulle ni tipsa om och får det att få tag på i små mängder

Japp. Det kan bli dyrt att få hem , I Sverige finns det nog inte. Men du behöver inte så stor bit väl då brukar det inte bli så dyrt. Men som sagt det är nog lite hårt att slipa i. Det går säkert med en mindre slip, det tar bara lite längre tid.

Rostfriastål. Då är det 12C27,AEB-L och RWL 34, som jag tycker är bäst.

Verktygsstål då är det bla Arne, Sleipner och Rigor Dom är nog mest lätta att slipa.

Seved
 
Jasså är det stor bit han har.

Seved

Jag vet inte det var en kille som heter Roger Fält som hade lite 12c27. Som sagt det var inte så mycket huggande jag tänkte med kniven eller ja kanske lite men mest dela vedklabbar genom att ta å slå med en annan klabbe på ryggen. Är 12c27 för "sprött" eller icke slagtåligt då
 
Jag vet inte det var en kille som heter Roger Fält som hade lite 12c27. Som sagt det var inte så mycket huggande jag tänkte med kniven eller ja kanske lite men mest dela vedklabbar genom att ta å slå med en annan klabbe på ryggen. Är 12c27 för "sprött" eller icke slagtåligt då

Jaha Roger Praktis. He he den plåten ska jag nog försöka klämma av honom. :) Vill man ha rostfritt stål så är det bra. Det är ganska segta för att vara rostfritt. Ska du inte hugga allt för mycket och slå för mycket så kan du ta ett stål som är mer avancerat. Det är min åsikt.

Seved
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips