Några trangia frågor

Hur passar 27 stekpanna till 25 kastrullerna? Nån som kan visa med bilder vore tacksamt.

Och jag tänker på trangia matlådan, hur passar den i 25 kastrullerna? Bilder vore trevligt.

Sen undrar jag hur ni som har trangia kastruller äter ur dom när dom inte har nått handtag? Finns det nån bra idé om det? Vill ju inte behöva ha tallrik och blir smutsigt om man använt den över en eld. Måste man sy en liten väska för att kunna äta ur kastrullen?
 
27 stekpannan passar inte till 25 grytorna, de har olika diameter. För att hålla stekpannan eller en gryta använder du givetvis Trangias grepp (tamoj).

Att förvara matlådan som är rektangulär i en rund gryta verkar omständigt, jag förvarar brännare, grepp, diskprylar mm i grytorna under transport. Matlådan använder jag inte. Äter gör jag ut en plastkåsa.
 

Lästips

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

De liftar och ploggar igenom Europa: ”Alla hjälpsamma får oss att orka”

Utsidan mötte upp Michaela och Jiří Dolan under deras Stockholmsbesök, och plockade skräp på ett lite annorlunda sätt – från kajak.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
27 stekpannan passar inte till 25 grytorna, de har olika diameter. För att hålla stekpannan eller en gryta använder du givetvis Trangias grepp (tamoj).

Att förvara matlådan som är rektangulär i en rund gryta verkar omständigt, jag förvarar brännare, grepp, diskprylar mm i grytorna under transport. Matlådan använder jag inte. Äter gör jag ut en plastkåsa.
Ok men hur passar 27 stekpannan inte till 25 grytorna då? Vad händer när du tar den stora kastrullen och 27 pannan?

Omständigt eller ej så undrar jag ändå om den får plats i kastrullen.

Värdelöst att behöva ha extra grejer att äta ur när man kan äta ur kastrullen, extra disk. Antingen får jag köpa nått annat som har hantag eller så kanske man kan göra en liten väska till den.
 
Hur tänkte du använda stekpannan, som lock eller att förvara i grytan vid transport? Möjligen kan Trangia 27 stekpannan fungera som lock till lilla (1,5l) grytan till Trangia 25 men inget jag testat.
Nu har jag båda köken i garaget och kan möjligen testa i helgen vid intresse?
Till att hålla grytan eller stekpannan köper du givetvis ett Trangia grepp (tamoj). Köper du ett helt kök följer givetvis greppet med.
Tång TH25 - Trangia
 
Hur tänkte du använda stekpannan, som lock eller att förvara i grytan vid transport? Möjligen kan Trangia 27 stekpannan fungera som lock till lilla (1,5l) grytan till Trangia 25 men inget jag testat.
Nu har jag båda köken i garaget och kan möjligen testa i helgen vid intresse?
Till att hålla grytan eller stekpannan köper du givetvis ett Trangia grepp (tamoj). Köper du ett helt kök följer givetvis greppet med.
Tång TH25 - Trangia
Alltså jag har inte riktigt bestämt mig än, just nu vill jag bara ha en kastrull och stekpanna som inte tar så mycket plats, gör väl inte så mycket om stekpannan hamnar i kastrullen kanske. Jag är ute efter nått riktigt där jag kan laga mat på riktigt, koka spagetti och potatis tex. Och med den matlådan tänker jag att den kanske kan vara bra om man vill använda kastrullen som en ungn.

Jag vet såklartatt man har tamoj till dom, men det är väl inte så kul att äta ur kastrullen med tamoj tänker jag? Jag har inte provat men det verkar inte så bekvämt. Vad jag förstår så är trangias tamoj lite dålig då den repar, har hört att primus har en bättre.

Om du vill testa så är det uppskattat, det är svårt att bygga ett perfekt kök i huvudet.
 
Senast ändrad:
Nu har jag grävt fram de stora grytorna och den lilla stekpannan, och resultatet ser du på bifogade bilder. Stekpannan passar som lock över den mindre grytan (med bara lite "glapp" i diametern - lägg din köks/wettexduk emellan så sitter det helt fast och skramlar inte), och man kan alltså packa den mindre 25-grytan och 27-stekpannan på det viset, om man inte tänkt ta med övriga delar från Trangia 25.

Vill man ha med hela 25-kittet och lila stekpannan, går det dock fint att lägga den under grytorna - se bild - i botten på det hoppackade vindskyddet. Den måste då lirkas förbi de tre fällbara grytstöden; lite pilligt men det går och allt får plats sammanlagt.

Lilla stekpannan passar retfullt nog precis på millimetern inte på den stora 25-grytan (den går nästan att tvinga på, men då med risk för repor och deformationer).
 

Bilagor

  • PICT3157.JPG
    PICT3157.JPG
    540.8 KB · Visningar: 126
  • PICT3158.JPG
    PICT3158.JPG
    654.7 KB · Visningar: 122
  • PICT3161.JPG
    PICT3161.JPG
    578.6 KB · Visningar: 130
Senast ändrad:
PS
Jag äter direkt ur grytan såklart, men då är den instoppad i en grytmysare (beskrivning här), som både håller maten varm och går att hålla händerna kring.
 
Senast ändrad:
Nu har jag grävt fram de stora grytorna och den lilla stekpannan, och resultatet ser du på bifogade bilder. Stekpannan passar som lock över den mindre grytan (med bara lite "glapp" i diametern - lägg din köks/wettexduk emellan så sitter det helt fast och skramlar inte), och man kan alltså packa den mindre 25-grytan och 27-stekpannan på det viset, om man inte tänkt ta med övriga delar från Trangia 25.

Vill man ha med hela 25-kittet och lila stekpannan, går det dock fint att lägga den under grytorna - se bild - i botten på det hoppackade vindskyddet. Den måste då lirkas förbi de tre fällbara grytstöden; lite pilligt men det går och allt får plats sammanlagt.

Lilla stekpannan passar retfullt nog precis på millimetern inte på den stora 25-grytan (den går nästan att tvinga på, men då med risk för repor och deformationer).
Tusen tack Joanna. Så som jag förstår det kan man ha pannan som lock till den stora kastrullen och packa pannan under kastrullen sedan? Hur är det med utrymme när pannan är under kastrullen, får man platts med en duk eller bandana som skydd mellan dom?

Ser ju ut som ganska perfekt om man kokar nått och vill värma nått annat i pannan när man har den som lock, tror ni det går att steka i pannan över kokande vatten?
 
Tusen tack Joanna. Så som jag förstår det kan man ha pannan som lock till den stora kastrullen och packa pannan under kastrullen sedan? Hur är det med utrymme när pannan är under kastrullen, får man platts med en duk eller bandana som skydd mellan dom? (...)
Inte "den stora" om du menar den större av de två T 25-kastrullerna, utan den mindre av de bägge - jfr bilden där bägge är med och pannan liger som lock (upp-och-nervänt) på den mindre (till vänster). Jo, man får plats med något mjukt skikt emellan.
(...) Ser ju ut som ganska perfekt om man kokar nått och vill värma nått annat i pannan när man har den som lock, tror ni det går att steka i pannan över kokande vatten?
Inte steka, det blir ju högst 100 grader varmt inunder, men det går fint att värma/varmhålla delar av måltiden. jag skulle i så fall fixa ett pajforms-lock även till pannan.

En uppåtvänd 27-stekpanna halkar dock runt ganska okontrollerat på 25-kökets kastrullkanter; det finns inget mothåll/styrning, så det känns rätt riskabelt (gäller bägge grytorna, jfr bild).
Jag använde mig av "våningskokning" när vi var fler, men då var "övervåningen" en skål med indrag i botten, som satt fast säkert i "undergrytans" överkant. Helheten var en gammal tjeckisk militärgrunka :).

När jag är ensam lagar jag hellre sådant som blir bra i en gryta, men blandar ofta någon kall sås, återvattnar torkad fetaost, låter hummuskoncentrat svälla, etc, i min vikkåsa på sidan om.
 
Alltså jag har inte riktigt bestämt mig än, just nu vill jag bara ha en kastrull och stekpanna som inte tar så mycket plats, gör väl inte så mycket om stekpannan hamnar i kastrullen kanske. Jag är ute efter nått riktigt där jag kan laga mat på riktigt, koka spagetti och potatis tex. Och med den matlådan tänker jag att den kanske kan vara bra om man vill använda kastrullen som en ungn.

Jag vet såklartatt man har tamoj till dom, men det är väl inte så kul att äta ur kastrullen med tamoj tänker jag? Jag har inte provat men det verkar inte så bekvämt. Vad jag förstår så är trangias tamoj lite dålig då den repar, har hört att primus har en bättre.

Om du vill testa så är det uppskattat, det är svårt att bygga ett perfekt kök i huvudet.
Med Trangia/motsvarande så använder nog de flesta tamoj och det brukar gå bra :). Jag håller ibland i kastrullen istället, särskilt om det är kyligt väder, går ju också bra. Inget att särskilt fundera på skulle jag tycka utan enklare att bara testa och sen låta dina egna erfarenheter styra om du vill utveckla hållandet. Ett tips är en enkel grytmysare av något slag, den kan ju användas för efterkokning också.

En fördel med byttor utan handtag är ju att de är enklare att hantera på öppen eld än många byttor som har handtag med plastdelar eller små fjädrar som möjligen inte tål värmen lika bra.

//J
 
Du striver att du är orolig för repor på grytan av Trangias grepp (inget jag har upplevt efter att ha använt olika Trangiakök i 40 år) samtidigt funderar på att använda grytan över öppen eld. Jag har lite svårt att få ihop den ekvationen, då öppen eld (om du syftar på en vedbrasa) kanske är det styggaste du kan utsätta grytorna för med risk för hög värme och sotning. Inte alls kul att hålla en sådan gryta i handen efter tillagning, och funderar du på belagda grytor är det nog inte lämpligt för användning över öppen eld överhuvudtaget.
Att ex koka potatis som du skriver kräver längre tid av svag kokning, och då är ett komplett Trangiakök med gasbrännare oslagbart.

Tack joanna för de utmärkta testerna🙂
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips