merinoull eller ej

Jag har funderat lite över material på underställ.
Min erfarenhet är begränsad men jag har tre olika underställ jag använder vid olika tillfällen. Ett i marinoull, ett billigt syntetställ samt ett i bomull.
Merinoull sägs ju vara bäst men mitt kliar en aning och har dessutom fått flera små hål efter ca 4-5 tvättar. Bomullstället är klart skönast men blir lätt fuktigt så jag använder helst det billiga Everest-understället i funktionsmaterial.
Denna säsong kommer jag trappa upp användandet och ge mig ut på mer krävande turer och undrar hur viktigt materialet är. Bör jag använda merino trots kliandet eller funkar everest-stället ok på en regnig fjällvandring?
Finns det andra material, typ bambu eller microfleece som funkar lika bra som ull?

Med vänlig hälsning,
Elias
 
Det är väldigt individuellt. De flesta skulle rata bomull, så även jag. Tycker du om plasten mer så använd det, det spelar ingen större roll gentemot ull annat än att ull värmer bättre när de är fuktigt.

Det finns även andra får än merinofår, något som verkar bortglömt.

Mvh // Johannes
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
Det finns olika kvalitet med varierande fiberlängd hos merino också. En del använder också merino/polyesterblandningar i olika grad bl a för att förbättra hållbarheten. Om ditt underställ kliar är det inte säkert att andra merinounderställ kliar.

Ett vanligt syntetunderställ funkar väl, men personligen gillar jag ju egenskaperna hos ullunderställ. Bomullsunderställ ratar jag direkt.
 
Det finns olika kvalitet med varierande fiberlängd hos merino också. En del använder också merino/polyesterblandningar i olika grad bl a för att förbättra hållbarheten. Om ditt underställ kliar är det inte säkert att andra merinounderställ kliar.

Ett vanligt syntetunderställ funkar väl, men personligen gillar jag ju egenskaperna hos ullunderställ. Bomullsunderställ ratar jag direkt.

Har både underställ av merionoull och syntet. Största fördelen med ull är ju att det inte luktar så jäkla illa efter några dagars använding (om tvätt/tork möjligheter inte finns under en längre vandring).
Syntet kan lukta förskräckligt illa redan efter en dags hård använding.
Det finns ju även bambu underställ som har antibakteriella egenskaper och inte alls luktar lika illa som syntet, och inte alls lika dyrt som ull. Har själv två bambu underställ, men har konstigt nog inte fått chansen att testa dom ordentligt än.
Har dock 2 st T-shirts av bambu, och dom är otroligt sköna.. MEN, torkar väldigt långsamt när dom väl blivit fuktiga.
 
Jag använder Itabs grejer

http://www.idefixteko.se/open_produkter/default.asp?plats=1511

Skall jag träna kör jag ofta med syntet. Ull har jag när jag mellan aktiviteter typ vandring lugnare cykling. Ullen är skön eftersom den även värmer lite grand. Och dom luktar som sagt inte så illa. Är det riktigt kallt har jag också gärna ull.

Bambuställ är som sagt sköna men dom torkar som sagt typ aldrig

ull/syntet ställ är bra kompromisser tycker jag
 
Under det gångna året har jag i stort sett varit ute på aktiviteter flera dagar per vecka och eftersom jag lätt blir varm svettas jag mycket vid ansträngning. Jag har då lärt mig av egen erfarenhet att ull är bäst på grund av att det håller värmen trots att det är rejält vått. Det är en stor fördel när tempot växlar eller man sitter still i perioder. Nackdelen är dock och som Ts skriver, det slits otroligt fort och har snart hål. Själv har jag gjort slut på två merinoull-set under vintern.

Därför har jag börjat växla och använda syntet vid framför allt träning som skidor och skridskoåkning. Det blir genomvått, men eftersom det bara är ett träningspass så åker jag oftast direkt hem och slänger det i snabbprogrammet i tvättmaskinen.

Merinon är perfekt att ha under torrisen vid paddling. Jag tar av den vid lunchpaus och torkar den i ett träd, men är den fortfarande svettvåt då jag ska iväg är den återigen varm på ett par sekunder.
 
Merinoull sägs ju vara bäst men mitt kliar en aning och har dessutom fått flera små hål efter ca 4-5 tvättar.
Elias

Ull ska man inte tvätta så ofta. Häng stället på vädring efter användning istället. Jag tvättar mina ullkläder högst någon gång per år, trots att de används under flera veckor på fjällvandringar och ofta annars också. Möjligen med undantag av kortkalsingarna... Att merino skulle klia känner jag inte alls igen.
 
Hitta vad som fungerar för dig

Vad är tillämpligt vid dina aktiviteter?

Slittåligheten skiljer sig åt även mellan olika produkter från samma tillverkare.

Bra och billigt samt varmt är Englesons ullunderställ.

Bra men dyra är Icebreakers T-tröjor och cykeltröjor.

En blöt bomullstshirt kyler bättre än bar överkropp och är funktionell genom att minska svettförluster vid intensiv aktivitet i varmare väder.

Thure
 
Det är väldigt individuellt hur man upplever merinoull inpå kroppen. Jag tycker också vissa märken är bättre än andra.
Min svåger vägrar ha något annat än bomull, även på vintern.

Ull/syntet blandning tycker jag också är bäst. Bortsett lukten så är inte merino så vansinnigt mycket bättre.
Bäst är aclima merinonet tycker jag, men på sommaren är den lite för varm. Då blir det en kortärmad aclima syntetbrynja under en syntetskjorta. Funkar det med.


Skickat från min C6603 via Tapatalk 2
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips