matlista

Drickbuljong

I mit tidigare inlägg glömde jag nämna att jag brukar ha med mig drickbuljong, vilket är fantastiskt gott och värmande när det börjar bli lite svalare temperaturer.

God tur!
 
Intressant.

Mitt hetaste tips är torkade baljväxter + diverse olika kryddningar (exempelvis malen koriander, soltorkad tomat och chili) och couscous. Kan göra varierade måltider som smakar riktigt fint - också låg packvikt och enkelt/snabbt att tillreda. Klistrar in en lista på livsmedel jag brukar använda också. Listan är ganska mycket uppbyggd i fallande ordning för hur mkt jag brukar ha med i vikt av varje livsmedel :) Låg vattenhalt och hög fetthalt är nyckeln till lättviktsmat.

•Choklad
•Rapsolja
•Olivolja
•Nötter & frön av olika slag
•Torkade baljväxter (olika bönor, linser, ärtor)
•Banachips
•Sojamjöl
•Havregryn
•Några olika typer torkad frukt
•Gojibär
•Kokosflingor
•Parmesanost
•Couscous
•Bulgur
•Tortellini
•Nudlar
•Snabbris
•Äggpulver
•Mjöl
•Smör
•Jordnötssmör
•Tahini
•Torkad svamp
•Soltorkade tomater
•Pesto
•Finbuljong
•Kryddblandningar
•Vitlök, chili, ingefära
•Kaffe
•Te

Vad använder du äggpulver, torkade bönor, ärtor och sojamjöl till? Några fina recept?
 

Lästips

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.
Sojamjöl har jag haft istället för torrmjölk eftersom jag vandrat med en laktosintolerant vän, har också använt det som mjöl för att öka proteinhalt. Äggpulvret har det blivit pannkakor av - vilket jag inte ska göra om. Men borde nog vara användbart i andra sammanhang?

Böngryta med couscous 856kcal (440kcal/100g torrvaror):

50 g kokade och torkade vita bönor
50 g kokade och torkade kidneybönor
40 g couscous
2 msk olivolja
25 g Soltorkade tomater
0,75 msk malen koriander
0,5 msk malen spiskummin
1 vitlöksklyfta
0,5 tsk sambal olek
salt och peppar

Nudlar med cashew och parmesan 949kcal (475kcal/100g torrvaror):

70g äggnudlar orientalisk smak
25g cashewnötter
50g parmesanost
2msk olivolja
1 vitlöksklyfta
25g soltorkade tomater

Grön ärtsoppa:

100 g torkade gröna ärtor
buljong
2 msk olivolja
(kanske lite kokosflinger i)

Framförallt böngrytan går att göra oändligt antal varianter på och blir mycket gott :)
 

Bilagor

  • indisk_bongryta.jpg
    indisk_bongryta.jpg
    22.4 KB · Visningar: 963
  • nudlar_parmesan.jpg
    nudlar_parmesan.jpg
    8.6 KB · Visningar: 941
Senast ändrad:
Fantastiskt!

Vilken lycka att både se dina bilder och läsa dina recept! Mycket inspirerande! Torka kött har jag lärt mig men med det vegetariska alternativet har det kännts lite tomt. Det är sällan man läser om mat som är både nyttig, miljövänlig, lätt, god och billig. Skriv en friluftskokbok. Jag har tittat på flera böcker om fliluftsmat men tycker att de är riktigt dåliga. De flesta verkar även ha inställningen att kroppen är en maskin och maten mest skall vara som att tanka bilen utan tanke på miljö eller annat.
 
Bönor är ju gott och bra men min mage blir *lite* uppblåst av det. Bäst att öppna ventilerna i tältet så man inte går till väders på natten :)
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips