Matlagning på hög höjd

Ska upp på Mount Kenya om lite drygt en månad och har en del funderingar kring vilken typ av mat jag bör ta med mig, med tanke på den låga kokpunkten uppe på högre höjder. På grund av den långa koktiden tänkte jag därför försöka undvika pasta och linser och ersätta det med sojabitar och bulgur som bara behöver svälla. Någon som har några andra tips på lämpliga produkter som dessutom inte väger så mycket?
 
Jag besteg kilimanjaro i vintras och guiderna lagade pasta även på hög höjd om jag inte minns helt fel. Vet inte om de gjorde på något särskilt sätt eftersom jag inte såg tillagningen själv men resultatet var i alla fall helt vanlig kokt spagetti.

Jag kanske missförstod vad du frågade efter? Eller?
 
Cori Celesti; sa:
Ska upp på Mount Kenya om lite drygt en månad och har en del funderingar kring vilken typ av mat jag bör ta med mig, med tanke på den låga kokpunkten uppe på högre höjder. På grund av den långa koktiden tänkte jag därför försöka undvika pasta och linser och ersätta det med sojabitar och bulgur som bara behöver svälla. Någon som har några andra tips på lämpliga produkter som dessutom inte väger så mycket?

Snabbmakaroner - 3minuter?
 
Olika kombinationer av couscous, som bara behöver svälla till sig och quorn, som ju redan är "färdiglagat" och bara behöver värmas är bra. Själv gillar jag också olika sorters "färdiga" korvar (rökta och sådär) som man i värsta fall kan äta "råa".

Lycka till med Mount Kenya. Det är fint. Vilken väg tänker du dig?
 
Finns en poäng med att maten får koka länge dit du ska: minskar risken för taskig mage p g a dåligt vatten. Kokpunkten sjunker ju med höjden, vilket gör att du måste hålla på längre för att bli av med (i alla fall några) parasiter. Alternativet är naturligtvis att du renar även det vatten du ska koka på kemisk väg först, då slipper du ha det här i bakhuvudet när du bränner käk.
 
Kotten; sa:
Olika kombinationer av couscous, som bara behöver svälla till sig och quorn, som ju redan är "färdiglagat" och bara behöver värmas är bra. Själv gillar jag också olika sorters "färdiga" korvar (rökta och sådär) som man i värsta fall kan äta "råa".

Lycka till med Mount Kenya. Det är fint. Vilken väg tänker du dig?

Tack för tipset! Korven tror jag att jag lämnar hemma med tanke på att jag är vegan, men quorn (som visserligen innehåller ägg, men vad tusan...) fungerar ju utmärkt i proteinväg. Vad Mt Kenya anbelangar väljer jag mellan Naro Moru och Sirimon Route - har inte riktigt bestämt mig ännu. Har du något förslag? Jag har sällskap av en kamrat som inte är helt vandringsvan, så vi tänkte ge oss i kast med den minst krävande rutten och ta rätt god tid på oss.
 

Aktuellt

På turskidor mellan stugor – ny bok guidar till svenska fjällen

I över 30 år har Oskar Karlin skidat mellan stugor i den svenska fjällvärlden. Nu har han samlat kunskaper, råd och tips i en 400 sidor tjock bok.

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

Vinn ”Turskidåkning” av Oskar Karlin!

Med sin nya bok vill Oskar Karlin inspirera fler att upptäcka den svenska fjällvärlden på turskidor. Här har du chansen att vinna boken!

”När isen ligger i skärgården släpper jag allt”

I mitten av november lade sig de första skridskoisarna i Stockholm. Vi har pratat med Pamina Falck, kommunikationsansvarig på SSSK, om säsongstarten.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips