Magsjuka på överlevnadsövning !

Hej på er

Är det någon som vet vem som arrangerade kursen där åtta människor fick campylobacter efter att ha inmundigat kanin? Det skulle ha skett i Stockholmsområdet.
 
Har ingen aning, men jag tycker att det är intressant...

Det är tydligen inte helt ovanligt, så det finns nog flera kurser som har resulterat i campylobacterdiarré.

Artikeln från Smittskyddsinstitutet:
http://www.smittskyddsinstitutet.se/SMItemplates/BigArticle____5698.aspx#överlevnad

Men egentligen vet jag inte om det är så allvarligt att man måste varna... det belyser ju bara hur viktigt det är att inte slarva med tillagning och hygien i en överlevnadssituation eller friluftliv i övrigt, något som väl är en solklar byggsten i alla överlevnadsövningar.

Ska myndigheterna varna för att det är lätt att snubbla eller skära sig på kniven när man har lågt blodsocker också? Det kan ju vara farligare än diarré som går över på en vecka.
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Nordesjö; sa:
Ska myndigheterna varna för att det är lätt att snubbla eller skära sig på kniven när man har lågt blodsocker också? Det kan ju vara farligare än diarré som går över på en vecka.

jag tycker att myndigheterna ska varna för att gå ut överhuvudtaget. Man kan ju snubbla och bryta sig :p
 
Det handlar oftast om okunskap eller rent slarv.
Jag har tittat på frågan livsmedelshygien och konstaterat att det finns stora brister i kunskap om tillagning av mat i fält.

Vad myndigheterna anbelangar så är friluftssektorn en grå zon där ingen kan ta fullt ansvar förutom i fjällmiljö. Att varna människor innebär ju att man blir medveten om risken och kan ställa högre krav när man köper en kurs eller upplevelse. Jag ser inget bekymmer med att smittskyddsinstitutet varnar för detta.
 
Varför kaniner?

Risken för magsjuka under liknande aktiviterer torde vara rätt stor. Minns fortfarande vad jag råkade ut för under det så kallade "fria kriget"! i lumpen 1975.

Men det verkar lite underligt med kaniner. Knappast överlevnadssällskapet.

Thure
 
Är det verkligen tillåtet att plocka in kaniner hur som helst för "nöjes skull"? Med nöjes så syftar jag på att det rörde sig om en övning och inte en riktig överlevnadssituation för personerna inblandade.
Okej att kaniner är snabba på att föröka sig men någon lag verkar ju vaka över dem eftersom de tillåts springa runt hur som helst i Karlbergsområdet.

Någon som sitter inne med info om detta?
 
Bestämmelser ang djurhantering

Det finns inget rakt svar på frågan men är det enbart för att äta så räknas det som livsmedel. Dvs som bonden som kan slakta för hushållsbruk. Är det däremot utbildning, räknas det som djurförsök och då gäller särskilda bestämmelser ang uppfödning etc.
Avlivas inte djuret på rätt sätt så blir det ett grymt lidande för djuret. Jordbruksverkets hållning i frågan är att slaktutbildning skall bedrivas i slakteri och ingen annanstans. Så att vem som helst kan bedriva slakt för utbildnings skull är nog svårt.

Försvaret har särskilda bestämmelser kring detta.
Ett av kraven är att man skall vara Överlevnadsinstruktör för att överhuvudtaget få hantera djur kopplat till överlevnad. Bestämmelserna är lika om det är landlevande som sjölevande (fisk).
 
Re: Bestämmelser ang djurhantering

battlerbritton; sa:
Det finns inget rakt svar på frågan men är det enbart för att äta så räknas det som livsmedel. Dvs som bonden som kan slakta för hushållsbruk. Är det däremot utbildning, räknas det som djurförsök och då gäller särskilda bestämmelser ang uppfödning etc.
Avlivas inte djuret på rätt sätt så blir det ett grymt lidande för djuret. Jordbruksverkets hållning i frågan är att slaktutbildning skall bedrivas i slakteri och ingen annanstans. Så att vem som helst kan bedriva slakt för utbildnings skull är nog svårt.

Försvaret har särskilda bestämmelser kring detta.
Ett av kraven är att man skall vara Överlevnadsinstruktör för att överhuvudtaget få hantera djur kopplat till överlevnad. Bestämmelserna är lika om det är landlevande som sjölevande (fisk).


Del av försvarsmaktens regler kring färska livsmedel och dess tillagning vid överlevnad finns att läsa på försvarasmaktens överlevnadsenhets hemsida:
http://www.k3.mil.se/article.php?id=11531
Viktigt att koka kniven under lång tid före slakt och att man kokar länge, tills kötet lätt lossnar från benen.

Vet inte vilka regler som gäller civilt, om det finns några.

/Patrik, som tillagat och ätit enligt ovanstående regler och inte blivit sjuk
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips