Du använder en föråldrig webbläsare. Det får inte visa dessa eller andra webbplatser korrekt.
Du bör uppgradera eller använda en alternativ webbläsare .
Du bör uppgradera eller använda en alternativ webbläsare .
Magsjuka på överlevnadsövning !
- Trådstartare CFFS
- Start datum
Har ingen aning, men jag tycker att det är intressant...
Det är tydligen inte helt ovanligt, så det finns nog flera kurser som har resulterat i campylobacterdiarré.
Artikeln från Smittskyddsinstitutet:
http://www.smittskyddsinstitutet.se/SMItemplates/BigArticle____5698.aspx#överlevnad
Men egentligen vet jag inte om det är så allvarligt att man måste varna... det belyser ju bara hur viktigt det är att inte slarva med tillagning och hygien i en överlevnadssituation eller friluftliv i övrigt, något som väl är en solklar byggsten i alla överlevnadsövningar.
Ska myndigheterna varna för att det är lätt att snubbla eller skära sig på kniven när man har lågt blodsocker också? Det kan ju vara farligare än diarré som går över på en vecka.
Det är tydligen inte helt ovanligt, så det finns nog flera kurser som har resulterat i campylobacterdiarré.
Artikeln från Smittskyddsinstitutet:
http://www.smittskyddsinstitutet.se/SMItemplates/BigArticle____5698.aspx#överlevnad
Men egentligen vet jag inte om det är så allvarligt att man måste varna... det belyser ju bara hur viktigt det är att inte slarva med tillagning och hygien i en överlevnadssituation eller friluftliv i övrigt, något som väl är en solklar byggsten i alla överlevnadsövningar.
Ska myndigheterna varna för att det är lätt att snubbla eller skära sig på kniven när man har lågt blodsocker också? Det kan ju vara farligare än diarré som går över på en vecka.
Lästips
ANNONS
Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken
STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.
Nordesjö; sa:Ska myndigheterna varna för att det är lätt att snubbla eller skära sig på kniven när man har lågt blodsocker också? Det kan ju vara farligare än diarré som går över på en vecka.
jag tycker att myndigheterna ska varna för att gå ut överhuvudtaget. Man kan ju snubbla och bryta sig
Det handlar oftast om okunskap eller rent slarv.
Jag har tittat på frågan livsmedelshygien och konstaterat att det finns stora brister i kunskap om tillagning av mat i fält.
Vad myndigheterna anbelangar så är friluftssektorn en grå zon där ingen kan ta fullt ansvar förutom i fjällmiljö. Att varna människor innebär ju att man blir medveten om risken och kan ställa högre krav när man köper en kurs eller upplevelse. Jag ser inget bekymmer med att smittskyddsinstitutet varnar för detta.
Jag har tittat på frågan livsmedelshygien och konstaterat att det finns stora brister i kunskap om tillagning av mat i fält.
Vad myndigheterna anbelangar så är friluftssektorn en grå zon där ingen kan ta fullt ansvar förutom i fjällmiljö. Att varna människor innebär ju att man blir medveten om risken och kan ställa högre krav när man köper en kurs eller upplevelse. Jag ser inget bekymmer med att smittskyddsinstitutet varnar för detta.
Är det verkligen tillåtet att plocka in kaniner hur som helst för "nöjes skull"? Med nöjes så syftar jag på att det rörde sig om en övning och inte en riktig överlevnadssituation för personerna inblandade.
Okej att kaniner är snabba på att föröka sig men någon lag verkar ju vaka över dem eftersom de tillåts springa runt hur som helst i Karlbergsområdet.
Någon som sitter inne med info om detta?
Okej att kaniner är snabba på att föröka sig men någon lag verkar ju vaka över dem eftersom de tillåts springa runt hur som helst i Karlbergsområdet.
Någon som sitter inne med info om detta?
Bestämmelser ang djurhantering
Det finns inget rakt svar på frågan men är det enbart för att äta så räknas det som livsmedel. Dvs som bonden som kan slakta för hushållsbruk. Är det däremot utbildning, räknas det som djurförsök och då gäller särskilda bestämmelser ang uppfödning etc.
Avlivas inte djuret på rätt sätt så blir det ett grymt lidande för djuret. Jordbruksverkets hållning i frågan är att slaktutbildning skall bedrivas i slakteri och ingen annanstans. Så att vem som helst kan bedriva slakt för utbildnings skull är nog svårt.
Försvaret har särskilda bestämmelser kring detta.
Ett av kraven är att man skall vara Överlevnadsinstruktör för att överhuvudtaget få hantera djur kopplat till överlevnad. Bestämmelserna är lika om det är landlevande som sjölevande (fisk).
Det finns inget rakt svar på frågan men är det enbart för att äta så räknas det som livsmedel. Dvs som bonden som kan slakta för hushållsbruk. Är det däremot utbildning, räknas det som djurförsök och då gäller särskilda bestämmelser ang uppfödning etc.
Avlivas inte djuret på rätt sätt så blir det ett grymt lidande för djuret. Jordbruksverkets hållning i frågan är att slaktutbildning skall bedrivas i slakteri och ingen annanstans. Så att vem som helst kan bedriva slakt för utbildnings skull är nog svårt.
Försvaret har särskilda bestämmelser kring detta.
Ett av kraven är att man skall vara Överlevnadsinstruktör för att överhuvudtaget få hantera djur kopplat till överlevnad. Bestämmelserna är lika om det är landlevande som sjölevande (fisk).
Re: Bestämmelser ang djurhantering
Del av försvarsmaktens regler kring färska livsmedel och dess tillagning vid överlevnad finns att läsa på försvarasmaktens överlevnadsenhets hemsida:
http://www.k3.mil.se/article.php?id=11531
Viktigt att koka kniven under lång tid före slakt och att man kokar länge, tills kötet lätt lossnar från benen.
Vet inte vilka regler som gäller civilt, om det finns några.
/Patrik, som tillagat och ätit enligt ovanstående regler och inte blivit sjuk
battlerbritton; sa:Det finns inget rakt svar på frågan men är det enbart för att äta så räknas det som livsmedel. Dvs som bonden som kan slakta för hushållsbruk. Är det däremot utbildning, räknas det som djurförsök och då gäller särskilda bestämmelser ang uppfödning etc.
Avlivas inte djuret på rätt sätt så blir det ett grymt lidande för djuret. Jordbruksverkets hållning i frågan är att slaktutbildning skall bedrivas i slakteri och ingen annanstans. Så att vem som helst kan bedriva slakt för utbildnings skull är nog svårt.
Försvaret har särskilda bestämmelser kring detta.
Ett av kraven är att man skall vara Överlevnadsinstruktör för att överhuvudtaget få hantera djur kopplat till överlevnad. Bestämmelserna är lika om det är landlevande som sjölevande (fisk).
Del av försvarsmaktens regler kring färska livsmedel och dess tillagning vid överlevnad finns att läsa på försvarasmaktens överlevnadsenhets hemsida:
http://www.k3.mil.se/article.php?id=11531
Viktigt att koka kniven under lång tid före slakt och att man kokar länge, tills kötet lätt lossnar från benen.
Vet inte vilka regler som gäller civilt, om det finns några.
/Patrik, som tillagat och ätit enligt ovanstående regler och inte blivit sjuk
battlerbritton; sa:Hej på er
Är det någon som vet vem som arrangerade kursen där åtta människor fick campylobacter efter att ha inmundigat kanin? Det skulle ha skett i Stockholmsområdet.
Varifrån har du fått den informationen?
/mattias
norpan_; sa:battlerbritton; sa:Hej på er
Är det någon som vet vem som arrangerade kursen där åtta människor fick campylobacter efter att ha inmundigat kanin? Det skulle ha skett i Stockholmsområdet.
Varifrån har du fått den informationen?
/mattias
Se länken i andra inlägget i denn tråd.
/Patrik
tango; sa:norpan_; sa:battlerbritton; sa:Hej på er
Är det någon som vet vem som arrangerade kursen där åtta människor fick campylobacter efter att ha inmundigat kanin? Det skulle ha skett i Stockholmsområdet.
Varifrån har du fått den informationen?
/mattias
Se länken i andra inlägget i denn tråd.
/Patrik
Hmmm, får nog snart skaffa brillor tror jag!!
/mattias
Liknande trådar
- Svar
- 2
- Visningar
- 572
- Svar
- 6
- Visningar
- 2 K
- Svar
- 7
- Visningar
- 861
Få Utsidans nyhetsbrev
- Redaktionens lästips
- Populära trådar
- Aktuella pristävlingar
- Direkt i din inkorg