Lundhags kängor

Lundhags-alaska

Mitt råd är att köpa ett par Lundhags alaska om du vill ha en känga som går att använda till det mesta. Jag har haft mina i 5 år till vandring (vattentäta efter lite arbete), skidor (med gammal bindning), långfärdsskdridsko (duger bra) samt dagsturer. Du slipper fundera på valet med vanliga kängor eller stövlar.
//Karl
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Lundhag professional

Jag är inte någon vandrare i egentligen mening men tränar hundar vilket innebär en hel del uteliv. Har ett par professional som jag stormtrivs med. Jag tränar bland annat räddning vilket innebär en hel del stabilt underlag såväl sten som annat och vad jag uppskattar är då stabiliteten i kängen. Till saken skall dock sägas att jag är en rejäl lättviktare.

Mina professionals är andra paret Lundhags - har även ett par tio år gamla Husky som användes under hela värnplikten med rejält mycket skidor och en massa bärande av ryggsäck och Lundhags har aldrig svikit mig.
 
Köp Graning Jaktkänga

Jag har provat Graningejaktkänga mod:2480, under vintern det finns ingen bättre känga"garanterat"! jag har provat allt, olika stövlar, Lundhags, och dyra 3000:kr kängor, sportskor mmm.. (men prova noga med extra sula och sockar, för storlekarna är små gå gärna upp i storlek. hälsar Anders.
 
krympning

alla cellgummi kängor skall ha sko block i när dom inte används mina lundhags alaska 12 år har inte krympt nånting
 
Inte vikten

Jag tror att terrängen har större betydelse än vikten, den höga är stabilare och kan antagligen kännas säkrare med tung packning i svår terräng.
Min bror har låga och han säger att största problemet är att det är alldeles för ofta som han får vatten i kängorna, en hög känga klarar fler små vad än en lägre och i alla fall i norra Sverige upplever jag det som en stor fördel.

/M
 
Höjd pâ kängskaftet

I regel är kängor för vandring, trekking, jakt etc. enbart sà pass höga att de ger ett bra stöd för vristen vid ojámn terräng och vid bárande av packning, samt att de skyddar vristerna och fotknölarna fràn skrubbsàr och slag, dvs de gâr upp till en bit ovanför fotknölarna.

Det finns mindre variationer upp och ned pà denna "standardhöjd", liksom det finns variationer hur pass stor delen av skaftet som är läder och hur mycket som är stoppad, mjuk krage. Vilket man váljer är en personlig smaksak.

Utöver denna "standardhöjd" finns det p.g.a typ av terräng och klimat i Sverige en tradition att ha ännu högre kängor án sà, ca 25-30 cm höga, framför allt för att inte fà ned vatten eller snö genom kragen/skaftet. Just av denna anledning finns det även de som fjäll-vandrar i gummistövlar.

Tycker man att det är obekvämt att vandra i sâ pass höga kängor kan man istället använda sig av damasker alt. byxor som gàr över kángan, typ miltärens gamla m/59 (kanske även m/90, är fór gammal för att provat dessa), för att hindra vatten och snö fràn att komma in.

Men som sagt, enligt min mening är detta en smaksak, och det ár svàrt att râda nâgon av vad som ár "bäst".

Mvh /Mats
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips