Laga mat med primus lite?

Hej!
Jag funderar på att köpa ett primus lite gaskök antingen med en 5 dl kastrull eller en 1 liter kastrull. Det är tänkt att jag ska använda den när jag bara är själv och vandrar men jag tycker om att laga min egen torkade mat och äta på fjället så jag vill inte bara koka vatten med köket.
Är det någon som har erfarenhet av att laga mat med dem köken? Hur lätt är det att bränna maten i jämförelse med ett trangiakök? Är det värt pengarna att köpa det här lättare köket än att fortsätta med mitt trangiakök? Funkar det alls att laga mat med en halvliters kastrull?
 
Du har väl en halvliterskastrull hemma i köket? Prova och laga samma mat i den som den du tänker laga utomhus, funkar det och du känner att det är en mycktet stor fördel att inte använda en literskastrull så vet du svaret där. Motsatsen är att om det inte fungerar tillfredställande så använder du dig av den större kastrullen.

Personligen hade jag använt den större och förstår inte vitsen med att försvåra matlagningen. Viktskillnad finns givetvis men om den skillnaden anses försvårande då vet jag inte vad jag ska säga...
Den större volymen i packningen blir ett problem? Fyll utrymmet i kastrullen med något.

För övrigt är Trangia konceptet svårslagen som stormkök. Köp till en gasbrännare bara som finns som tillbehör till Trangian.
 

Lästips

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

De liftar och ploggar igenom Europa: ”Alla hjälpsamma får oss att orka”

Utsidan mötte upp Michaela och Jiří Dolan under deras Stockholmsbesök, och plockade skräp på ett lite annorlunda sätt – från kajak.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
Om grytan har värmeväxlare skulle jag inte använda den för att laga mat då det blir allt för varmt i botten där värmeväxlaren är fastvetsad.
 
Om grytan har värmeväxlare skulle jag inte använda den för att laga mat då det blir allt för varmt i botten där värmeväxlaren är fastvetsad.

Jaha! Så gaslågan och kastrullen kommer för nära varandra och man kan inte reglera det med att lyfta lite på kastrullen? För när jag tänker efter så gör man ju det en del på trangiaköket. Har kastrullen på olika avstånd från gaslågan.
 
På Primus Lite, Lite+ och Lite XL sitter kastrullen fast i den tillhörande brännaren med en speciell proprietär infästning (gängning). Det är således inte möjligt att justera/reglera avståndet mellan brännaren och kastrullen på dessa gaskök. Däremot går det ju naturligtvis att reglera intensiteten på lågan genom vredet i brännaren.

Jag använder vanligtvis mitt Lite+ och mitt Lite XL för att koka vatten och inte för att laga mat.

/Birger
 
En värmefördelare behöver du så att byta kök förefaller vara steg ett.

Enklaste värmespridaren är ett laboratorieasbestnät, ett större konservburkslock, för gasspisar finns det låga plåtlådor att ha mellan lågorna och grytan/pannan.
5 öringar eller brickor är andra distansföremål.

Själv har jag under utelagningsstunderna haft ett laboratorenät när jag behöver sjuda och det har fungerat utmärkt.

Lagar du mat vid öppen eld kan du ställa kastrullen vid sidan eller hja upp den om du brukar trefot.

go tur
 
Låter bränsleslösande om man måste använda mellanlägg för lämplig kokhastighet. Bättre att dra ned lågan tills det kommer i lämplig kok-balans.

Ställer förstås lite mer krav på använda kök, speciellt flytbränslekök och är det riktigt låg nivå så finns det egentligen bara en brännartyp som klarar det, Optimus nova och dess efterföljare med samma konstruktion då de andra med rörförgasare eller (för) öppen konstruktion som Omnifuel har problem att hålla förgasningen igång när lågan är väldigt liten och inte berör kopp-väggen och värmeföringen ned till foten helt avstannat

GB74-brännaren (gas) för trangiaköket går också att dra ned väldigt mycket och har relativt stor brännyta så att det inte blir för mycket het svetspunkt...

även - dusch-brännar kök kan vara problematiskt då det blir för mycket värme på för liten punkt.
 
Omnifuel fixar inte bara en kraftig svetslåga om man nu har behov av det. Med ljuddämpar tillsatsen från exempelvis Bernie vinner man både lägre ljud, stambilare flammor som inte slocknar så lätt och till slut det där kravet på långsam sjudning som så många talar sig varm för...

Något som replikerats mången gång när Omnifuels svetslåga varit aktuell i utsidans trådar. Går att bygga in i en Trangia.

Nördigt men kul!

😊
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips