Hej! Annonser är vår inkomstkälla för att kunna driva Utsidan. Om du inte vill slå av annons­blockering kan du istället stödja oss genom att teckna ett Plusmedlemskap - då kan du dölja alla annonser och slipper denna text!

Kvicksand i Sarek

Jag har hört att det finns enstaka områden med kvicksand i Sarek, bl.a. vid Pielaslätten vid Pastavagge.

Finns det någon här som vet precis var dessa prtier ligger någonstans på kartan?
 
Edvin Nilsson skrev visst om just det stället i sin Sarekbok. Annars kan fuktig packad glaciärsand snabbt bli en lös geggamoja om man står och trampar lite på samma fläck.Det har jag upplevt i Rapadalen. Dock inte så att man snabbt sjunker som i kvicksand av serietidningsmodell :)
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
kvicksand

Jag har varit med om Kvicksandsliknande lera i Rapadalen men också på hög höjd i Sarek (c:a 1000möh) nedanför snölegor där vattnet har runnit av och gjort leran urlakad eller vad man ska kalla det. Båda gångerna har jag sjunkit ner till strax under knät ungefär och en av gångerna stod jag på en ganska stor sten som sjönk den med. Jag har alltid kommit upp lätt (och väldigt snabbt) ur leran men det kan ju kännas lite olustigt att helt plötsligt sjunka sådär.

Vet inte var jag läste det och sanningshalten i det men jag har hört någonstans att det kan finnas farlig kvicksand nedanför glaciärer ("bottenlösa" hål av kvicksandslera om jag inte minns fel). Någon som har bättre koll på det?
 
Olaf Svenningsen skriver på sin hemsida: "I några handböcker varnas för kvicksand Pierikjaures delta, men den faran är nog inte alltför överhängande, om man bara undviker att kasta sig ut på stora plana sandytor utan vegetation; dessa finns bara i deltats nedersta delar, där flodarmarna ändå är alldeles för djupa för att bekvämt kunna vadas. Enda gången jag stött på något som liknade kvicksand var precis SV om sjön, där jag sjönk ned till vaderna. Vill man studera kvicksand skall man i stället bege sig till området framför Ruotesjekna!"

http://www.fex-svenningsen.se/sarek/ahpar.html
 
Vill man studera kvicksand skall man i stället bege sig till området framför Ruotesjekna!"

Det kan jag nog hålla med om. Direkt kvicksand var det kanske inte, men nog sjönk man snabbt ner till knäna (och tog sig ännu snabbare tillbaka upp på fast mark igen). 10m vid sidan om kunde man igen hur lätt som helst gå upp på glaciären, trots att marken såg helt lika ut som på det mjuka stället.
 
Kvicksand eller ej men i deltat i nedre delen av gukkesvagge vandrade jag på den släta sanden och helt plötsligt klev jag ner i något som kändes som ett vattenfyllt hål, syntes inget på markytan men jag "föll" omedelbart ner till midjan. Det vara dock enkelt att komma upp ur hålet då marken runtomkring var fast och konsistensen på sanden i "hålet" inte var mycket tjockare än vatten, vandringskompisen som gick en meter bredvid klarade sig helt.

/Urban
 
Innan nån oroar sig för mycket kan det vara läge att påpeka att verklig kvicksand är väldigt mycket ofarligare än den i Hollywood. Kvicksand är som bekant en kombination av vatten och fin sand. Då denna blandning väger avsevärt mer än vatten ger den även avsevärt bättre flytkraft vilket gör det tämligen svårt att drunkna. För den som vill se för att tro rekommenderas en sökning på youtube efter "quicksand" & "mythbusters".
 
Vad man kallar det för spelar väl ingen större roll (sjunklera kanske?) men vid ett tillfälle har jag blivit riktigt rädd. Det är ju oftast i nederkant av glaciärerna som det kan kännas lite läskigt. Läs den avslutande delen av detta blogginlägg så förstår du kanske varför.

HåkanF
 
Vad man kallar det för spelar väl ingen större roll (sjunklera kanske?) men vid ett tillfälle har jag blivit riktigt rädd. Det är ju oftast i nederkant av glaciärerna som det kan kännas lite läskigt. Läs den avslutande delen av detta blogginlägg så förstår du kanske varför.

HåkanF

Eh, missar jag något eller? Vilket blogginlägg?
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips