Kort kniv... ??

Ok, så det mest praktiska verkar vara rostfritt.

Då är bara frågan, vad är nordisk/skandinavisk slipfas respektive full flatslipning??

Jag vet bara av egen erfarenhet att jag avskyr flexande blad, vill hellre ha en tngre och stabilare kniv.
 
Ok, så det mest praktiska verkar vara rostfritt.

Då är bara frågan, vad är nordisk/skandinavisk slipfas respektive full flatslipning??

Jag vet bara av egen erfarenhet att jag avskyr flexande blad, vill hellre ha en tngre och stabilare kniv.
Ja, rostfritt är nog trots allt det mest praktiska. När det gäller slipning så har de båda alternativen, som vanligt, sina för- och nackdelar. En äkta skandinavisk slipning är i sin helhet starkare och ändå skäreffektiv pga den långa zero-egg-slipfasen. Vinkeln ligger på runt 22 grader sammanlagt. En utmärkt slipfas för täljning.

Ett fullt flatslipat blad eller ett blad med en minimal primärvinkel är också mycket effektivt men på ett annat sätt. Ett sådan blad glider lättare genom mjuka och sugande ämnen som är tjockare än bladbredden eftersom det inte finns något som bromsar i övergången mellan sekundär och primäregg eller mellan slipfasen och kroppen (den oslipade delen av bladet). Av denna anledning så är 99% av alla kockknivar flatslipade.

Vad du måste göra är att bestämma dig vad du anser vara viktigast. Oavsett vilket blad du väljer så behöver du inte råka ut för flexibla blad om du inte vill ;). De flesta flexibla blad sitter på filéknivar/laxknivar och en del specialiserade japanska köksknivar.

~Paul~
 

Aktuellt

Härlig låglandsvandring: 10 nya svenska leder att utforska

Varje år tillkommer vandringsleder runt om i landet – med nya vyer och äventyr. Här är tio favoriter utanför fjällvärlden!

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

”Allt började i Sarek”: Möt vår nya bloggare Claes Grundsten

Sveriges kanske mest kände naturfotograf berättar om sina drivkrafter, hur det är att arbeta som fotograf i dag och om kärleken till Sarek.

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?
Ja, rostfritt är nog trots allt det mest praktiska. När det gäller slipning så har de båda alternativen, som vanligt, sina för- och nackdelar. En äkta skandinavisk slipning är i sin helhet starkare och ändå skäreffektiv pga den långa zero-egg-slipfasen. Vinkeln ligger på runt 22 grader sammanlagt. En utmärkt slipfas för täljning.

Ett fullt flatslipat blad eller ett blad med en minimal primärvinkel är också mycket effektivt men på ett annat sätt. Ett sådan blad glider lättare genom mjuka och sugande ämnen som är tjockare än bladbredden eftersom det inte finns något som bromsar i övergången mellan sekundär och primäregg eller mellan slipfasen och kroppen (den oslipade delen av bladet). Av denna anledning så är 99% av alla kockknivar flatslipade.

Vad du måste göra är att bestämma dig vad du anser vara viktigast. Oavsett vilket blad du väljer så behöver du inte råka ut för flexibla blad om du inte vill ;). De flesta flexibla blad sitter på filéknivar/laxknivar och en del specialiserade japanska köksknivar.

~Paul~

Känns som at skandinavisk slipning passar bäst då....

Nån som kan länka till en bra/prisvärd kniv??
 
På tal om korta knivar och Nyingens popularitet. Den här kniven är på något sätt besläktad med Nyingen. Det är en E Jönsson, Mora. Kniven har några år på nacken. Min version är förmodligen från slutet av 60-talet.

EJnssonMorabild2.jpg


Bladet är 70 mm tjockt och greppet är 95 mm. Vilket stål det handlar om är jag väldigt osäker på. Det står inte något på bladet som skulle kunna antyda dess ursprung. Handtaget är antagligen tillverkat i ask eller ek och mycket grovt bearbetat. Trots det har kniven en inneboende charm och är extremt skäreffektiv.

Exemplaret på bilden är inte mitt eget. Min kniv ser lite mer använd ut.

~Paul~
 
meCedZaXc.jpg

EUySZEtMC.jpg

Denna är väl den kniv jag varit mest nöjd med av dom jag har.....

Skulle ev en eka Swede 38 kunna funka??

Bladet e 90mm x 22mm x 27mm förresten......
 
Senast ändrad:
1. Denna är väl den kniv jag varit mest nöjd med av dom jag har.....

2. Skulle ev en eka Swede 38 kunna funka??
1. EKA Swede 60 och den kniv du visar upp på bilderna är i grund och botten samma kniv. Jag har dock hört att Normark bett om en lägre HRC-grad till deras variant.

2. Du menar om den kan ersätta din Normark/Eka Swede 60? Nej, det kan den inte eftersom EKA 38 saknar bladlåsning. Kniven är heller inte lika robust. Finns i två versioner med kolstålsblad och med rfr.

~Paul~
 
Kändes som de när den inte fanns på deras sida, du kanske kan länka till nåt likvärdigt??
Ja, alltså både EKA Swede 92 och EKA Swede 82 är bra ersättare. Mycket gedigna knivar. 92:an har ett gumerat handtag som funkar väl med blöta och slemmiga händer. Tänker du använda kniven hårt så är det den modellen du bör inhandla. 82:an är snyggare med sitt bubinga-handtag men greppet är inte lika säkert.

Båda har ett blad i Sandvik 12C27 rostfritt stål (ett mycket bra stål).

~Paul~
 
ja, alltså både eka swede 92 och eka swede 82 är bra ersättare. Mycket gedigna knivar. 92:an har ett gumerat handtag som funkar väl med blöta och slemmiga händer. Tänker du använda kniven hårt så är det den modellen du bör inhandla. 82:an är snyggare med sitt bubinga-handtag men greppet är inte lika säkert.

Båda har ett blad i sandvik 12c27 rostfritt stål (ett mycket bra stål).

~paul~

gött!!!!!!!!
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips