kniv användning

För att prata användning, så slår det mig ibland att jag nästan alltid använder en "hackande" knivteknik i köket.
Främre delen av bladet stödd mot skärbrädan och sedan får kniven "rulla ned" över det som skärs.
Ibland med en lätt framåtrörelse för att eggen ska skära mer.

Därför uppskattar jag en kniv som fungerar bra till just den typen av rörelse.
Jag antar att du menar gungande, eller för att använda det engelska uttrycket "rocking push-cut":
Push-Cut.gif


Lift-cut är det som asiaterna använder dvs en rörelse varvid hela bladet lyfts upp horisontellt och mer eller mindre trycks igenom materialet.

Till push-cut metoden funkar längre knivar bäst pga en mindre vinkel mot materialet som skall skäras. Ju längre kniv desto mindre vinkel och desto säkrare handhavande och resultat.

~Paul~

PS Varje ingrediens har sin specifika metod
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Ja precis. Fast oftast trycker jag bara bladet rakt ned. "Pushar" bara när det behövs.
Förstår. Det är den mest använda metoden i Europa bland yrkesfolk. Enklast att lära sig men inte alltid effektivast. En metod som är rätt svår men givande är en variant på lift-cut med främre delen av bladet, varvid man använder handleden och så att säga piskar in bladet i materialet. Otroligt snabb metod! Den kräver dock sina offer i början ;).

~Paul~
 
Motordrivna slipstenar har ju alltid ansetts som besvärliga efterson de teoretiskt kan ge kniven en lätt konkav skålslipning. Bandputsen å sin seda flatslipar ju bra men är lite tråkig. Det där verkar ju vara ett intressant motordrivet alternativ. Om man gör det i spöregn bör ju regnvattnet på asfalten göra att kylningen blir lite bättre. Jag ser lite dåligt på bilden , men skall man hålla eggen i färdriktningen? För halverade slipkostnader borde nån ha suttit i baksätet.

Bosse
 
Nu är det väl ändå så att CS rent kvalitetsmässigt är skit. Just detta exempel är från någonstans i Sverige. En anledning till att CS går av just där är den skarpa övergången mellan blad och tånge.
Att klyva ved med en kniv är inte konstigt. Andra knivar hade fixat det.

Hur är det förresten med stål som blir vekt i kyla. Femton minus känns ju inte direkt kallt. De Paul, är det så eller är det bara nys.

Just denna avslagna Recon Scout diskuterades väl på utrustning.se strax efter det hade hänt. Konsensus var väl att en Fällkniven A1 INTE hade gått sönder på det viset.
 
Oj, det där är ett mycket gammalt ämne som har fram till dags dato nästan diskuterats sönder. Det är svårt att säga varför kniven gick sönder eftersom det finns alldeles för många parametrar. En sak är dock säker. Själva konstruktionen är inte den mest optimala. Det finns avsevärt bättre konstruerade huggare.

Stålet i den testade kniven är för övrigt inte samma stål som i dagens motsvarande modell.

~Paul~
 
Vågar påstå att jag kan slå sönder vilken kniv som helst men jag känner inte för att köpa en svindyr kniv för att sedan bevisa det. Att använda en kniv på det där sättet är galenskap oavsett modell. Han skulle ha täljt kilar, gjort en skåra och hamrat i dem med en annan träbit. Eller inriktat sig på en annan träbit...
 
Vågar påstå att jag kan slå sönder vilken kniv som helst men jag känner inte för att köpa en svindyr kniv för att sedan bevisa det. Att använda en kniv på det där sättet är galenskap oavsett modell. Han skulle ha täljt kilar, gjort en skåra och hamrat i dem med en annan träbit. Eller inriktat sig på en annan träbit...
Självklart använder man inte en kniv på det här viset. Vad Nutnfancy gjorts sig känd för är just att gå en bit längre än normalanvändaren. På gott och ont.

~Paul~
 
Åter till knivanvändning, med min lilla Spyderco fällkniv, orginal slipvinklar men ombrynt, täljde jag igår en visselpipa till ett lyckligt grannbarn, det är vår, backsippan blommar på strandängen......
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips