Du använder en föråldrig webbläsare. Det får inte visa dessa eller andra webbplatser korrekt.
Du bör uppgradera eller använda en alternativ webbläsare .
Du bör uppgradera eller använda en alternativ webbläsare .
Knäcke eller inte Knäcke, det är frågan? (bröd)
- Trådstartare oskarlin
- Start datum
avslutad210712
Gäst
Lite trådurspårning
Här finns lite information om varför man skall undvika härdade fetter. Om man nu äter härdade fetter mycket under en eller någon fjällvecka kanske det är mindre farligt än om man äter mindre mängder men istället äter det året om. Själv har jag börjat försöka minska intaget av härdade fetter men skall man helt undvika det får man lägga om sina kostvanor rätt radikalt. Tex tror jag nästan alla kex och liknande bakas med härdade fetter, har för mig att alla pulversåser innehåller härdade fetter osv.
http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/livsmedel/hardatfett/fortsattkamp.htm
Här finns lite information om varför man skall undvika härdade fetter. Om man nu äter härdade fetter mycket under en eller någon fjällvecka kanske det är mindre farligt än om man äter mindre mängder men istället äter det året om. Själv har jag börjat försöka minska intaget av härdade fetter men skall man helt undvika det får man lägga om sina kostvanor rätt radikalt. Tex tror jag nästan alla kex och liknande bakas med härdade fetter, har för mig att alla pulversåser innehåller härdade fetter osv.
http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/livsmedel/hardatfett/fortsattkamp.htm
Lästips
ANNONS
Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken
STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.
Och jag går ned tre kilo på en femdagarstur med ett intag på 4000 kcal/dag, väger 73kg på 184cm. Således finns det åtminstone somliga av oss som kräver en massa energi, och som inte mår direkt dåligt av att proppa i oss det under begränsad tid. Tror inte heller att härdade/transfetter är någon höjdare för hälsan, men att äta Digestive några veckor per år borde välan inte vara så farligt?Mezzner; sa:Utöver det höga energivärdet som jag inte funderat så mycket över så är väl den stora nackdelen, för den som nu har ambitionen att sköta hälsan, att de innehåller härdat fett, vilket antaligen är potentiellt onyttigt.
Sen kan man ju fundera över om man behöver så HIMLA mycket energi på vandringen. Visst drar det en hel del bränsle om man knallar rejäla etapper, och förvisso i UL-andans tecken så kan man ju komma undan med mindre packning om den är energität. Antar dessutom att det är av relativt stor betydelse vilken typ av energi man stoppar i sig. DVS det är inte bara att titta på energiinnehåll/100g.
Själv äter jag rätt lite knäckebröd till vardags, och hoppar gärna det helt på turen. Nog finns det ju mjukbröd som håller för en del trubbigt våld och annars är väl glassaskar e.d. lösningen.
Sen är det förstås som du skriver en himla skillnad på om man stoppar i sig 100 kcal socker eller 100 kcal matolja. Fördelen med Digestive är att de har en balanserad sammansättning (!) av fett, långsamma och snabba kolhydrater, ungefär som en fetare runekaka.
Liknande innehåll har f ö Start-mysli...
avslutad210712
Gäst
avslutad210712; sa:Strykarräven; sa:Tycker själv att knäckebröd innehåller för mycket icke-energivikt, dvs fibrer och annat grejs.
Kollade genom en massa olika brödsorter i fjol sommar när jag skulle köpa bröf till fjällvandringen och problemet med knäckebröd är väl inte att de innehåller för mycket icke-energivikt utan att de innehåller för mycket volym. Vad jag menar är att tex Wasa Husman ger 310 kcal/100 gram vilket nästan är i paritet med pasta och couscous. Har för mig att inget annat bröd jag hittade i affären gav mer per viktsenhet. Däremot kanske volymsutnyttjandet inte är i topp. Kanske man skulle kunna baka ett eget bröd som innehåller mycket olja.
Och kobinationen mycket fibrer, mycket motion och mycket vatten gör att man garanterat inte blir trög i magen
Efter lite googlande ser jag dock att Finn Crisp ligger på 380 kcal/100 gram. Kanske man skulle återgå till Finn Crisp igen.
[Ändrat av avslutad210712 2006-07-13 kl 21:45]
Och efter att ha köpt Finn Crisp måste jag såklart rätta mig själv. Finn Crisp innehåller 310 kcal/100 gram och inget annat. I alla fall enligt innehållsdeklarationen på paketet och det måste man väl tro på före information på nätet. Dock insåg jag efter en snabb jämförelse med Wasa Husman att 3x200 gram Finn Crisp tar upp ungefär hälften av volymen. Och även om volymen inte är lika viktig som vikten så är den nog så viktig när säcken börjar bli välfylld.
Jupp! Och om man köper den sorten som får plats i ett Pringles-rör så håller de sig hela under hela turen.Mezzner; sa:Digestive är gott!
Re: Hobnobs
De har fått tillbaka sitt rätta namn nu, Hobnobs alltså.
elina42; sa:Och tröttnar man på digestive kan jag rekommendera hob-nobs, eller Oatbits som de numer heter, havrekex, mums!
De har fått tillbaka sitt rätta namn nu, Hobnobs alltså.
turbröd
jag tror inte mina ögon. Här diskuterar ni vilket bröd man ska ha på tur och på fyra hela sidor har ingen ännu nämnt turbröd, loganbröd, energiklumpar eller vad man väljer att kalla dem.
smular inte, blir inte dåliga, tar lite plats, massor av energi. tunga, givetvis, men inte så stora.
http://www.argaladei.nu/?sida=tidskrift_arkiv_1998-1a
jag vet inte riktigt vad jag åt innan jag upptäckte detta. man kan givetvis variera sina ingredienser efter tycke och behov.
jag tror inte mina ögon. Här diskuterar ni vilket bröd man ska ha på tur och på fyra hela sidor har ingen ännu nämnt turbröd, loganbröd, energiklumpar eller vad man väljer att kalla dem.
smular inte, blir inte dåliga, tar lite plats, massor av energi. tunga, givetvis, men inte så stora.
http://www.argaladei.nu/?sida=tidskrift_arkiv_1998-1a
jag vet inte riktigt vad jag åt innan jag upptäckte detta. man kan givetvis variera sina ingredienser efter tycke och behov.
Re: turbröd
Jo det är i paritet med jätteryggsäckar med en massa nonsenspännen utanpå och blixtlås inuti. Mörkt förstärkt bröd finns i många kulturer men har utgått ur vår. Farmor lärde mig att bär, nötter och frukt skall användas. Fö skall man äta måttligt med bröd, bröd till gröt verkar vara kaka på kaka.
Go tur
sigvardsdotter; sa:jag tror inte mina ögon. Här diskuterar ni vilket bröd man ska ha på tur och på fyra hela sidor har ingen ännu nämnt turbröd, loganbröd, energiklumpar eller vad man väljer att kalla dem.
smular inte, blir inte dåliga, tar lite plats, massor av energi. tunga, givetvis, men inte så stora.
http://www.argaladei.nu/?sida=tidskrift_arkiv_1998-1a
jag vet inte riktigt vad jag åt innan jag upptäckte detta. man kan givetvis variera sina ingredienser efter tycke och behov.
Jo det är i paritet med jätteryggsäckar med en massa nonsenspännen utanpå och blixtlås inuti. Mörkt förstärkt bröd finns i många kulturer men har utgått ur vår. Farmor lärde mig att bär, nötter och frukt skall användas. Fö skall man äta måttligt med bröd, bröd till gröt verkar vara kaka på kaka.
Go tur
Mina kriterier för mat vid krävande (fjäll)vandring:
1. Högt energiinnehåll/viktenhet.
2. God hållbarhet.
3. Lätt att bära med sig och hantera dvs. oömt, föga skrymmande, lätt att portionera.
4. Välsmakande och närande.
5. Kunna inmundigas utan föregående/alltför omfattande preparering.
Har därför till stor del rationaliserat bort bröd över huvud taget. Har istället under alpvandringar till stor del konsumerat sk. Alpenspeck dvs. rökt fläskkött (carne di suino) med ungefär hälften vardera av fläsk/kött smaksatt och kryddat med diverse örtkryddor - rosmarin, senapsfrön mm). Uppfyller bra ovanstående kriterier. Motsvarar då närmast vanligt rökt fläsk fast mycket mera välsmakande. Italienare är inte för inte mästare på mat. Frekvent förekommande i Österrike/Italien. Drygar ut med framför allt torkad frukt -russin, dadlar - och i viss mån nötter. Eftersom Alpenspeck förmodligen är svårt att få tag på i Serige skulle det nog närmast vara aktuellt med rökt fläskkött i någon form som basmat.
1. Högt energiinnehåll/viktenhet.
2. God hållbarhet.
3. Lätt att bära med sig och hantera dvs. oömt, föga skrymmande, lätt att portionera.
4. Välsmakande och närande.
5. Kunna inmundigas utan föregående/alltför omfattande preparering.
Har därför till stor del rationaliserat bort bröd över huvud taget. Har istället under alpvandringar till stor del konsumerat sk. Alpenspeck dvs. rökt fläskkött (carne di suino) med ungefär hälften vardera av fläsk/kött smaksatt och kryddat med diverse örtkryddor - rosmarin, senapsfrön mm). Uppfyller bra ovanstående kriterier. Motsvarar då närmast vanligt rökt fläsk fast mycket mera välsmakande. Italienare är inte för inte mästare på mat. Frekvent förekommande i Österrike/Italien. Drygar ut med framför allt torkad frukt -russin, dadlar - och i viss mån nötter. Eftersom Alpenspeck förmodligen är svårt att få tag på i Serige skulle det nog närmast vara aktuellt med rökt fläskkött i någon form som basmat.
Liknande trådar
- Svar
- 6
- Visningar
- 2 K
- Svar
- 17
- Visningar
- 180 K
- Svar
- 44
- Visningar
- 13 K
Få Utsidans nyhetsbrev
- Redaktionens lästips
- Populära trådar
- Aktuella pristävlingar
- Direkt i din inkorg