Klösmärken på tall

Senaste natt har något djur varit och klöst på vår tall. Det har rivit bort barken på det 45 år gamla tallen. Det bortklösta området är ca 30 cm högt och ca 12 cm brett. Områdets högsta höjd är ca en meter från marknivån. Sen verkar det vara ca 1,5 cm mellan klorna.
Se bifogade bilder.
Sen verkar det som djuret gnuggat sig mot barken och lämnat kvar hår på den.

Kan någon avgöra vilket djur det är fråga om utifrån beskrivningen och foton?
 

Bilagor

  • Tall 1.jpg
    Tall 1.jpg
    158.9 KB · Visningar: 2,227
  • Björn.jpg
    Björn.jpg
    96.6 KB · Visningar: 1,786
  • Tall 2.jpg
    Tall 2.jpg
    161.6 KB · Visningar: 2,299

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Vildsvin, dom repar med betarna och gnider sig mot kådan. Det är därför man kladdar med tjära på stammar vid vildsvinsåtlar, dom älskar det.
mvh Micke
 
Instämmer med Thureb's teori. Rådjuren fejar på våren medan älgens horn slutar att växa i Aug-Sept. Dovhjort och Kronhjort fejar i Juli-Augusti, så mycket troligt någon av dessa? Kan du se några avtryck på marken kring trädet.
 
Loriv brukar vara på 1,4-1,5 m höjd, såhärårs när hjortdjuren fejar behöver de träd för att bli av med basthuden.

go tur
 
Vi bor i Sundsvallstrakten och kan därför utesluta vildsvin och hjort. Har ej sett såna här. Rådjur och älg finns det gott om men även björn finns i skogarna i närheten.
Finns ett "tassmärke" i gräset som är ca 15 cm lång där det ser ut att vara 4-5 märken efter klor (jorden har kommit fram där) till vänster om trädet. sen finns det två parallella "rännor" med ett mellanrum på ca 40 cm ca 30 cm ut från trädet gräset är borta och jorden har kommit fram.
 
Det finns Kronhjort längs med Norrlandskusten

Vildsvin har planterats ut i hela Sverige, och har därför också hittats i Sundsvall (även om det där nog är alltför högt upp för att vara vildsvin)
 
Läste på om björn på följande sajt: http://www.de5stora.com/om-rovdjuren/artfakta/brunbjorn/bjornens-spar-laten/
Riv- eller klösmärken på träd kan man också ofta se i björnmarker. De djupa märkena efter björnens kraftiga klor är svårt att ta miste på. Oftast görs de i kådrika träd som gran och tall. Ibland har björnen gnuggat ryggen mot trädet efteråt och man kan hitta långa björnhår som sitter fast i kådan. Det är bland annat ett sätt för björnen att tala om för andra björnar att "här bor jag".

Jag har också skickat en förfrågan till Naturhistorisk Riskmuseet och jourhavande biolog där. Återkommer när jag fått svar!
 
Det är ett villaområde! Men förhoppningsvis är det inte björn, det skulle inte vara så trevligt! Har även skickat ett mail till Länsstyrelsen viltvårdsenhet. Dom har experter som är duktiga på detta!

Men man har sett björn ungefär 5 km bort och då nära bebyggelse - så helt omöjligt är det inte.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips