Vargspår i Karlstad?

Följde dessa spåren utanför Karlstad. De liknade vargspår, och då vi vet att det har varit flera vargobservationer i området de senaste dagarna så blev vi nyfikna. Spåren går i en rak linje, och vi földe dem i ungefär 2 kilometer utan att de avtog från mönstret något märkvärt. Djuret verkade vara målmedveten i sin gång. Avtrycken var ca 8-10 cm stora, våran fullvuxna Dobermanntiks tass var ungefär i samma storlek. Spåren var för sig själva, inga andra avtryck i närheten. Kan det vara vargspår? Eller vad tror ni? Kanske lodjur? Eller räv?
 

Bilagor

  • Bild027.jpg
    Bild027.jpg
    35.5 KB · Visningar: 8,944
  • Bild028.jpg
    Bild028.jpg
    53.3 KB · Visningar: 2,182
På själva avtrycken kan man ju sällan skilja varg och hund, utan det blir spår tillsammans med löpan + övriga omständigheter som får avgöra. Länstyrelsen i Uppsala har bra beskrivning av spår av rovdjur:

http://www.c.lst.se/templates/Page.aspx?id=2426

"På vintern, med lagom mycket snö - 3-10cm kan det finnas möjligheter att bedöma om varg eller hund gjort spåren. Det enda sättet att bilda sig en uppfattning om detta är att spåra löpan så långt som möjligt - minst 3km och noga studera djurets beteende i förhållande till mänsklig aktivitet och närvaro samt att hela tiden mäta både spårstämplar och steglängd i olika gångarter."
 
Bra Kurt!

Svårt, för att inte säga omöjligt, att säga något säkert om spåren på bilderna. Jag tycker dock att spårstämpeln i jämförelse med handen ser lite för liten ut för att vara varg.
 

Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.