kemisk ren bensin

Har läst en del här på forumet om olika bränslen och hur dom påverkar olika kök. Jag har grunnat mycket på hur dom olika bränslena påverkar packningar och o ringar. Köpte ett MSR XGK EX just för att det är ett väl beprövat och mångsidigt kök, samt att det går att använda med dom flesta bränslen. Kör med kemiskt ren bensin för att det är lätt att tända upp med relativ liten förvärmning jämfört med andra bränslen. jag undrar dock hur mycket mina o ringar och packningar får lida med detta bränsle? finns det någon på forumet som kan ge mig lite fakta om detta?
 
Senast ändrad:

Lästips

De liftar och ploggar igenom Europa: ”Alla hjälpsamma får oss att orka”

Utsidan mötte upp Michaela och Jiří Dolan under deras Stockholmsbesök, och plockade skräp på ett lite annorlunda sätt – från kajak.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

avslutad210712

Gäst
Det är spriten som är roten till det onda (tänkte skriva som så ofta annars...) och torkar ut packningarna. Dvs etanol, metanol, tenol etc.

Nu tänkte jag skriva att spriten passar bäst i magen men metanol passar definitivt inte där och avstår därför från att skriva det.
 
besin

så kemiskt ren bensin äter alltså inte på packningar och o ringar lika mycket som andra bränslen alltså? kanon, då är man rätt ute ändå då! och ja, som en glad finne håller jag givet vis med dig om att spriten gör sig bäst i magen, alldeles riktigt kamrat!
 
Kemisk bensin är grejen..

Jag tvingades köra mitt optimus på 95 oktan bensin... var tvungen att kontakta en sotarfirma för att få det rent efteråt :)

Har du tillgång till och inte vill snåla... kör med kemisk...
 
Vad är det för skillnad på kemiskt ren bensin (vilket är en soppa av olika kolkedjor) jämfört med den "miljövänliga" akrylatbensinen???
 
Vad är det för skillnad på kemiskt ren bensin (vilket är en soppa av olika kolkedjor) jämfört med den "miljövänliga" akrylatbensinen???

Kol är ju grunden till allt, så är det inte att dra det lite väl långt?

Grejen med Heptan (och kemiskt ren bensin) är att den inte innehåller några oljeblandningar, likaså 4-takts alkylat. Övriga bränslen innehåller dessutom diverse smörjmedel, aromater och tillsatser som inte förbränns ordentligt i en brännare.


valdemar
 
Njaa
Alla packningar är av polymera material som har olika egenskaper.
Vissa tål bensin som är ett opolärt lösningsmedel medan vissa tål alkoholer som är ett polärt lösningsmedel. Det handlar alltså om att "lika löser lika"

Det är därför många får problem när de späder bensinen med etanol eller kör raps i en dieselbil.
Packningar och slangar är anpassade för bensin/diesel och tål då inte polära lösningsmedel.

/Peter
 
Med heptan så menar man oftast n-heptan som består av 7 kolatomer i en rad - bränslet är mer eller mindre av en enda sorts molekyler precis som T-röd eller propan - n-heptan har kokpunkt 98.2 grader och en flampunkt av -4 grader

Heptan finns även i en massa olika isomorer (dvs kolatomerna är arragerade i olika förgreningar), men det är inte dessa som avses med 'heptan' man köper i färgbutiken.

n-heptanet är 'motpolen' mot isooktan (oktan har har 8 kolatomer) och har oktantalet '0' i motorbränslesammanhang - dvs den knackar väldigt lätt använd som motorbränsle.


Skillnaden mellan n-heptan som bränsle i jämförelse med motorbensin är att heptan är rent, består bara av en molekylsort medans motorbensin är en hel radda av olika molekyltyper och olika varianter av isomorer (olika typer av fögrening på kolatomer trots samma antal kolatomer)

Ta tex. n-oktan - den har 8 kolatomer och en kokpunkt av 125.5 grader C vid standardatmosfärstryck , en av isomoren av oktan kallas iso-oktan (kallas också 2,2,4-trimetylpentan) och används i motortestsammanhang och har värde 100 oktan - dess kedja är maximalt förgrenad vilket ger andra egenskaper - bl.a. kokpunkten är på 99.2 grader C (väldigt likt n-heptan) och flampunkten är -12 grader

akrylatbensin är en renad form av bensin - det är fortfarande en blandning av olika kolväten med molekyler från 4 kolatomer (läs butan och isobutan) till molekyler med 12 kolatomer - ibland framhålls den att den är rik på iso-oktan (8 kolatomer) - flampunkten är så låg som -40 grader (butanet i bränslet) , men har också så tunga kolväten att det sista kokar först vid 200 grader.
 
n-heptanet är 'motpolen' mot isooktan (oktan har har 8 kolatomer) och har oktantalet '0' i motorbränslesammanhang - dvs den knackar väldigt lätt använd som motorbränsle.

Har det ändrats?
Vad jag kommer ihåg är att isooktan hade oktantalet 100, det var den bränsleblandningen man ställde en bränsletestmotor med variabelt förbränningsutrymme med inför oktantester. Detta för att man när man kopplade över till ett annat bränsle skulle kunna bestämma föreningens "oktantal" som är 95 på modern bensin, i "antiken" på 80-talet och tidigare fanns även 93, 96?, 98 för bilar, för flygmotorer var det runt 110 (om jag inte missminner mig). I öststaterna kunde man hitta bensin som låg på runt 85 oktan. Ju lägre oktantal destomer "knackar" motorn dvs självantänder i fel läge i tändcykeln.

Diesel skulle ha ett högt oktan tal då detta bränsle tänds genom värmen som den får genom kompressionen med luft.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips