Kebnekaise sydtopp, farligt?

Blivit lite nyfiken på att bestiga Kebnekaise. Känner tyvärr ingen i min närhet som är intresserad av fjällvandring, allra helst en så tuff som kräver lite mer planering och övernattning.

Läste om någon som bestigit Kebnekeises sydtopp och att det tydligen är väldigt smal gångyta där uppe, vilket gör att risken att falla ner är rätt stor. Vet inte om det är överdrivet av tidningen som skrev artikeln eller om det är så pass illa uppe på den toppen att man kanske måste typ krypa uppe på toppen.

 
Du behöver inte vara orolig, det är rätt gott om plats och liten risk att falla ner imo.
Det som kan ställa till det är om det är isigt och halt, då behöver du kanske stegjärn för att underlätta.
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.

HasseQ

Temp. avstängd
Sydtoppen är det som alla går upp på, själv eller med en guidad tur. Därifrån är det en farlig kamvandring till Nordtoppen, som man inte skall prova om man inte vet vad man gör.
Antagligen menar dom kammen till Nordtoppen i artikeln ovan.
 
Senast ändrad:
Har ju varit uppe på en ganska smal topp i Japan för flera år sen, ganska brant stup där (isfritt dock iofs), så visst är man försiktig, men stå där med tung packning och gå ur balans och om det är smalt känns ju rätt creepy, så hoppas de menar nordtoppen (den är väl snöklädd och isbeklädd året om väl?)
 
Sydtoppen är ganska smal och det stupar rejält, så visst kan det gå illa. Är det isigt och halt så är det ingen dum ide att krypa där uppe, det är många som gör det. När det är dålig sikt ser man inte heller att det stupar, så den som inte känner till det kanske inte är så försiktig som den borde vara. Om det är halt, dåligt sikt och blåsigt kan det absolut hända en olycka, och den kan förstås bli allvarlig.
Så generellt kanske inte sydtoppen är farlig, men under vissa omständigheter kan den vara det.
 
Har ju varit uppe på en ganska smal topp i Japan för flera år sen, ganska brant stup där (isfritt dock iofs), så visst är man försiktig, men stå där med tung packning och gå ur balans och om det är smalt känns ju rätt creepy, så hoppas de menar nordtoppen (den är väl snöklädd och isbeklädd året om väl?)

Få bestiger toppen ända upp med tung packning. Du kan lägga av storryggan en bit ner (givet att det är fint väder så du hittar den igen). Annars ser jag lite anledning att ha med den allra sista biten upp där det kan vara halt. en dagsturssäck om du startar fårn fjällstationen eller har egetbasläger längs vägen. Som redan sagts så borde en normalförsiktig vuxen klara det i bra väder/förhållanden men är det isigt kan man halka och är det dålig sikt så gäller det att se kanten. Inte gå för långt ut på en hängdriva heller. Stegjärn biter i is, det gör inte gummisulor alls på samma sätt, oavsett tillverkare/matrial. Gå guidad tur från fjällstationen så är du rejält mycket säkrare.

/Patrik
 
Bra att kunna öva i pist efter stängning tex.både anv isyxa och stegjärn på snö och is samt ha hjälm.

Bra även att testa hur man reagerar vid en olycka tex vanligt att man blir handlingsförlamad och ej löser situationen.
Alt är att gå med guide från KEB STF.
 
I dålig sikt kan vem som helst klumpa sig där, i bra sikt kan det mestadels gå illa av att ta medvetet riskabla beslut. T.ex. att ställa sig på den faktiska toppen, eller annat ställe där det är möjligt att börja glida ner mot ett stup.
Av det skälet avbröt jag min toppbestigning två meter nedanför den nämnda toppen, och gav upp.
 
Har en liten historia från en av klätterveckorna jag tillbringat i området. Det är nog ca 20 år sen det här hände. Jag och en kompis hade tänkt klättra Nygrens (eller om det var någon annan led) men det blev som ofta skitväder med usel sikt under vägen och i brist på annat gick vi in på östra leden på Björlings glaciär och upp mot Sydtoppen. Den vägen hade vi koll på, även utan sikt. Med några meters sikt gick vi sen upp på Sydtoppen med stegjärnen på, det var ganska barsmält. När vi står på toppen, precis bredvid en liten småtopp på ytterligare en knapp meter (tror inte vi båda fått plats på den om jag kommer ihåg rätt) kommer en man med jättestor ryggsäck krypande upp på alla fyra. Det är en japan i gymnastikskor som ler stort och frågar om det här är Kebnekaises topp. Ja, det stämmer säger vi. Han vill då absolut ställa sig upp på den sista metern också fast vi avråder med tanke på de hala gymnastikskorna. Han kravlar sig upp och halkar givetvis till och ramlar halvt omkull så vi hann nog nästan börja fundera över en alpin räddningsinsats. Ganska snabbt går han dock ner igen och försvinner i dimman. Tror att han skulle övervägt det hela lite bättre om han hade haft sikt så han kunde inse hur det skulle kunna gå om han kanat ner. Vi tar det lugnt på toppen, möjligen fikade vi också och börjar sen gå tillbaka för att ta östra leden ner igen (och vidare mot Tarfala tror jag vi skulle). När vi kommit kanske 100-200 meter så möter vi japanen igen. När han ser oss börjar han se förvirrad ut och frågar om det är västra leden mot fjällstationen han är på. Vi får visa honom rätt väg tillbaka och såvitt jag vet så kom han ner till slut.
 
Jag kommer nog utgå från fjällstationen, blir väl knappast att ta med tält och sovsäck, är ju mest vatten, kläder för väder (regn, snö, blåst) som plockas med som lär vara tungt och någorlunda skrymmande. Sen har jag några vandringskängor som brukar följa med.

Jag tvivlar på att vanliga broddar till skor är tillräckligt trygga för dessa förhållanden dock. Har aldrig vandrat i snö och is som jag förstår förekommer även på högsommaren på Keb.

Plockade fram några bilder från Mt Hotaka i centrala Japan, var inte så mycket spelrum när man kom ovanför trädgränsen, vet inte om det är liknande sydtoppen, var nog ett par meter i sidled, mycket stenblock på toppen på sista bilden. Tyvärr ingen erfarenhet från vintervandring, då är det snarare turskidor som gäller :).


1673550269211.png1673550362456.png1673550545613.png1673550611682.png
 
Var ju en japan som ´försvann´på en maratontävling som tog rast på vägen och fikade och som senare ej anmälde att han bröt tävlingen och väldigt många år senare kommer fakta fram.
Vad har på toppen att göra om det ej är bra väder?
Kanske att ni ej skulle släppt iväg han på toppen?speciellt som ni var erfarna och jag förmodar att det på kurser påtalas att man får vara bestämd och på gränsen till ohövlig för att få vissa att följa råd som man ger med omtanke om personens bästa.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips