Kajak på garagetak ?

Hur skall jag vinterförvara min glasfiberkajak ? Kan jag lägga den utomhus på farsans garagetak väl inlindad i en pressening ? Kan den ta skada ?
mvh
 
Häng den UNDER taket i stället. Dra två par krokar i taket och använd ett par spännband. Där mår den säkert mycke bättre än ovanpå, i solljus och snöstorm.
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Synd. Har ingen erfarenhet av det du frågar efter. Men "väl inlindad i presenning" låter fukt och mögel i mina öron. Säkert torr och fint när du lindar in den, men en vinter med sol och kyla genererar nog ett antal liter kondens som inte hittar ut ur presseneningen. Skulle gissa att du har en grön kajak nästa sommar. Men som dagt jag har INTE testat.
/Sme'n
 
OM jag skulle ha en kajak utomhus, så skulle jag nog täcka den med ett litet tak istället. T ex så köpte jag nyss korrugerad plast i ett annat syfte på Silvan. Det var skivor som är ca 1 x 2,7 meter (för 89 spänn stycket). Om kajaken ligger fint upplagd på bockar, uppochned, och med såna skivor över sig (går lätt att sätta på bågformade "takstolar", så borde den klara sig hyfsat. Se dock till att den sitter fast ordentligt (utan att klämmas!) så den inte blåser iväg.

Inomhus förvaring är dock enklare...



[Ändrat av Mezzner 2006-08-24 kl 10:42]
 
Bör gå utmärkt

Sätt på transportkapell och luckor (det kommer in smuts myror getingar snö vatten etc om man utomhusförvarar en icke stängd kanot) Linda in i pressenning. Säkra med linor så att lådan inte blåser iväg och skadas eller skadar andra/annat. Helst någon låsanordning också. Bäst att kajaen ligger med sidan upp eller botten upp så att inte snö trycker in transportkapellet.

Givetvis skall lådan vara torr och ren inuti innan den stängs till och ta bort lös sits paddel och annat så att den blir mindre stöldbegärlig och det är minimal risk för fukt och mögelproblem.

Thure
 
Kondens

Precis som Roger Marberg tror jag det blir kondens om du lindar in kajaken.

När jag för några år sedan då jag hjälpte en bekant att masta av hans segelbåt, så var det någon annan båtägare, som säkert i god vilja hade plastat in hela masten. Men redan efter någon vecka (?) var hans plaststruma full med vatten så min bekant hjälpte till genom att göra några hål i plasten så att vattnet kunde rinna ut (det var många liter på kort tid).

Jag har tidigare på detta forum http://www.utsidan.se/vb_forum/showthread.php?threadid=14633 avrått från att bygga en ställning helt i trä, då en annan segelbåtsbekant fick råttbesök en vinter. Några dm metallben (Bauhaus, IKEA) längst ner förhindrar nog råttbesök om det finns några råttor på taket.

Där jag bor så förvaras de flest segelbåtar på land med en eller flera presenningar på en ställning över båten.

Så som Anders Henriksson föreslår skulle jag göra, och med bockar av metall, åtminstone de 3 decimetrarna närmast marken.

Per Brune
 
Vid ett par vintrar har jag tvingats förvara kajaken utomhus pga ombyggnadsarbeten i utrymmet som det vanligtvis ligger i.
Jag tror att presenningen bör skydda mot väta och solljus men i övrigt bör du inte linda in den för mycket ... utan istället se till att det blir luftigt.
Visst skyddar luckor och transportkapell mot smuts, snö i kajaken men gummiluckor är ofta det som är ömtåligast. Jag förvarade kajaken upp och ned. Gummiluckorna togs av, diskades rena, sprayandes med silikonspray och förvarades mörkt och svalt inomhus. Luckorna och sittbrunnen täckte jag med bitar av tunnt nylontyg med gummikord runt. På sätt undviker du skräp, myror och allehanda otrevligheter men ser till att fukt och annat luftas ut ... och kan dessutom förvara luckorna på ett bättre sätt.
 
Antingen luftigt eller tight

Om det inte kan komma in fuktig luft eller vatten kan man förvara tätt. På ett garagetak minskar risken för myror och råttor men risken att kajaken blåser ned är större. Jag tror det räcker väl att lägga den inslagna kajken på ett par reglar som man surrar fast i kajaken och förankrar på taket.

Ett aktivt getingbo i en kajak har jag haft en gång det var lite äventyrligt.

Gummiluckor tar inte så mycket stryk på lådan om de skyddas för solljus IMHO. Transportkapell är inte helt täta och nomalt finns det minimala ventilationshål i skotten.

Jag håller med om att inomhusförvaring luftigt är det optimala men jag har god erfarenhet av utomhusförvaring luftigt i pressenning också.

Thure
 
Kayaker utomhus

Jag har i många år förvarat kayaker utomhus året om. Dom ligger uppochner på ett per enkla reglar för att komma upp från marken och draperade med en presenning - det kommer alltså in luft underifrån. Inga luckor på. Det har fungerat bra, något år hade vi sniglar på en av kayakerna på våren men den hade legat mot marken. Jag tror som Thure att den största risken är att kayaken blåser ner - i höstas flyttade vår uppochnervända Yoo-a-Kim flera meter en blåsig natt.....

Utan presenning blir gelcoaten så småningom matt.
 
Det är som Anders H säger: att kanoten skall förvaras luftigt.

Men gör inte det besvärligare än nödvändigt. Förvara kanoten så att du kan göra en paddeltur även på ”den mörka årstiden”.

Så kapsla inte in kanoten utan använd den.

Låt kölen vara våt// Gunnar
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips