Vaxa plastkajak?

Jag vaxar min glasfiberkajak 2-3ggr/år så att den får inbillat bättre glidtal och att alger blir lättare att tvätta bort.

Min fru har en Vento Arc plastkajak och är det någon här på forumet som jobbar med eller är kunnig på recond och som kan förklara om det är någon poäng med att vaxa en plastkajak och ifall det blir lika bra effekt som på en glasfiberkajak?

Jag inbillar mej att vaxet inte kommer stanna kvar på den feta plastytan....
 
Aldrig hört talas om nån som vaxar plastkajak. Vad är för typ av plastkajak? 1-lagers, 3-lagers eller formblåsta etc?

Jag spolar endast av med högtryckstvätt ibland, och då bara vatten, inga kemikalier.

Märker du nån skillnad själv?

Svårt att få nåt att stanna kvar som sagt. Inte ens sikaflex eller vad det heter funkade att limma på en ny sargkant med på en gammal prijon.
 
Jag har noll koll på vilken sorts plast som en Vento Arc är tillverkad av, men den känns som plasten på min pulka när jag var 8 år. För mej är plast, plast och jag har noll koll på sånt!

Jag är mest intresserad av ifall slipmedlet i vaxet gör plasten matt och att man då har skapat en kajak som har skrotvärde 0kr?
 
Men om alger och skit kan fastna, så är väl det ändå nåt bevis för att nåt KAN fastna även på fet plast? Iof åker skiten mest ner i porerna och reporna i plasten tycker jag. Högtryckstvätt kommer ner där som tur är.
 
Jag hade nog testat med något liknande detta istället för vax. Har kört det på diverse plast på motorcyklar m.m. och det blir en otroligt "hal" yta där ingenting fastnar.
Sånt använder vi på instrumentpanelen i våra bilar och det blir en riktigt hal yta. Vet inte hur det medlet klarar av vatten.

Att vaxa en plastkajak är som att sminka en gris.
Det känns lite så men jag vill ändå ställa frågan.
 
Om du vill skydda plast och gummi på kajaken, så finns det 303 Marine UV Protect i båtshandeln. Jag använder den några gånger om året på mina gummi luckor och de ser fortfarande bra ut, så det verka fungera.
 
Det var perfekt väder igår kväll så jag testade att vaxa plastkajaken och det blev faktiskt ett riktigt bra resultat med en såphal yta.

Det är lite som att sminka en gris och jag är troligtvis den enda i hela världen som har vaxat en plastkajak, men det är ju så lite jobb så att det är värt det.

Jag trodde inte att ytan skulle bli så perfekt blank och hal. Om glidtalet ökar tror jag mer är teoretiskt än att man märker det men kajaken kommer definitivt bli lättare att göra ren ifrån alger och pollen.
 

Liknande trådar


Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.