Hur fraktar man en använd primus gas behållare?

Har köpt en stor primus gas behållare som ska räcka hela resan.

Lagade mat idag med den och slet bort det röda skyddslocket och skruvade dit triangia brännaren.

Men hur gör man sedan när man ska frakta den vidare, ska man skruva bort triangia brännaren och sätta tillbaka röda locket eller låta brännaren sitta kvar?

Är rädd för läkage i bilen!

Skickat från Samsung Galaxy S3 via Tapatalk Pro
 
Hej,

Skruva loss brännaren och sätt tillbaka det röda skyddslocket. Jag är rätt så säker på att det sitter in fjäderbelastad kulventil i gastuben som sluter tätt så fort du tar bort brännaren - ingen risk för läckage.

Mvh// Jonas
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Samma här

Har också satt tillbaka det röda och har inte haft några problem med läckage vad jag vet. Det var inte förrän jag köpte en gasolgrill som jag läste att man ska vara försiktig med att ta isär och förvara separat men det känns bättre än hopkopplat tycker jag.
 
Inga läckande tuber

Skruvar alltid isär och förvarar påbörjade tuber utan det röda plastlocket (på så sätt lätt att skilja påbörjad och ny tub åt). Har gjort så i tiotals år och många turer. Har aldrig haft problem med några läckande tuber.
/Thor
 
Det är just den stora fördelen med dessa gasflaskor som har skruvgängor, att man just kan ta isär och med detta packa ned allting mycket smidigare. Jag kan även påbörja en gasflaska och sedan spara den och ta den först när jag har en tur där jag vet att jag just behöver den mängden gas och använda andra på de andra turer (ibland finns ju bara 100g kvar i en 250g flaska och man behöver just 240g för en tur och behöver då inte släpar med sig två flaskor bara för att.
Jag tror även att ventilen på flaskan är för det mesta tätare än själva brännaren ofta är, vill säger att det säkert är en del brännare som läcker lite om man har brännaren kvär på flaskan
 
Dock inte mycket farligare än en besinkök - värmer sticklågan tuben så blir det farligt oavsett bränsletyp.

Nu är det i princip minst tre händelse som måste inträffa samtidigt innan man kommer så långt.

1. En läcka

2. Gasen som kommer ut kan blanda sig med fri luft i rätt blandningsförhållande inom ett ganska smal intervall och att den luften och dess bildade avgaser hela tiden byts ut. Fri luft är vad jag skriver vilket innebär en volym utan saker och föremål i och tillräckligt stort och tex. luft i kläder i en ryggsäck är inte tillgänglig för en gaslåga i och med att det måste gå igenom en tygbarriär innan den når andra sidan och tyget kyler för mycket, och fria luftvolymen i en säck byts inte ut tillräckligt ofta för att vidmakthålla en låga någon längre tid. - obs. detta gäller för en gasbrand med öppne låga - glöd är en helt annan sak men då pratar vi om något annat som brinner än gasol.

3. En tändkälla just där gasen är rätt utblandad med luft - gasolgas tänder inte av sig själv, den är tom. ganska rejält svårtänd i jämförelse med många andra bränslen som tex. bensinånga och förgasad fotogen och tänds tex. inte av en glöd (cigarretglöd eller kolglöd) utan måste ha en öppen låga eller gnista, medans bensin, fotogen eller tom. starkt upphettad rykande fett/olja kan tändas av en glöd från en cigarettfimp eller en glödande kolbit eller rentav sponanantända av sig själv (stekpanna med rykande het fett) . - ju fler kolatomer i kolkedjan ju lättare kan det självtändas spontat av hettan.

Motorbensin är klassat till 196 grader C medans propan/butan ligger runt 490-500 grader C för lägsta värmenivå i bästa möjliga blandning i luft när det kan spontanantända sig själv av värmen!

4. för en flaskbrisad krävs en hel del värme och att flaskan upphettas bra mycket mer än 50 grader C - med dom gasblandningar som finns i primus-tuberna (och likaså biltemas motsvarighet) klarar tuberna strukturmässigt att kokas i vatten utan att sprängas - dock ingen garanti att alla tuber tål det... det enda som är garanterat är att de klarar upp till 50 grader C, inte en grad över det.


---

med andra ord undviker man att alla ovan nämnda saker händer samtidigt (och att man är icke rökare är ett plus då man inte flipplar med tändaren titt och tätt som rökare gör utan att tänka sig för) så är risken väldigt liten att något tråkigt händer även om en läcka skulle uppkomma och även om som sådan kan strula till det med att man står med en tom flaska när man skall laga måltiden...

Campingasol är dessutom luktsatt och känner av gasen långt innan brännbar halt uppnås, det samma kan man knappast säga om heptan/kemisk ren bensin eller akylat-bensin som är relativt luktfria och kan uppnå stor gashalt i luft väl inom brännbar nivå innan näsan upptäcker det.

En fördel med en läckande gasolflaska gentemot flaska läckande bensin eller fotogen i ryggsäcken är att det inte blöter ned ryggsäcken och förstör kläder eller förstör mat om bränslet hittar in i påsarna med mat.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips