Hur får man sitt kokkaffe godast?

Dan, tack för den fina beskrivningen! Men blire int lit bättre me en nypa salt och kaffeost i? ;)

Osten kan jag inte uttala mig om, har aldrig testat. Saltet däremot... salt kaffe är inte särskillt gott... men det är inte helt osaltat kaffe heller.
Låter kanske konstigt men sommartid i fjällen när man kokar kaffe på vatten från en jåkk så innehåller vattnet en viss mängd salt och mineraler som krävs för att kaffet ska smaka bra. Vintertid däremot när man använder smält snö så är situationen en annan. Det man får då är nästan att likna vid destillerat vatten, fritt från salt. Kaffe på destvatten är inte gott. Alltså behöver man släppa i ett par korn (inte en nypa) salt i pannan för att få en normal salthalt = gott kaffe.
Slutsats: frost - rattmuff på.... förlåt.. det gällde något annat ;-)
Slutsats: smält snö använd salt. Vatten från jåkk inget tillsatt salt

Ha de' ///Claes
Nygårdhs irrfärder i Fjällen
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Vilka är juryns favoriter inför säsongen vår-sommar 2026? Bland vinnarna finns bland annat en lättviktsryggsäck och en svensk designklassiker.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trail Run för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
Här uppe i Öfvre Tornedalen brukar man säga att kaffet är klart när det kokat över två gånger och pannan vält en gång.
Själv brukar jag låta kaffet koka upp ordentligt en gång. Ev. skakar jag pannan så sumpen sjunker.
Somliga brukar försiktigt dunka pannan tre gånger i marken och sedan mumla något ohörbart innan de serverar.
Sjunktiden får man prova sig fram till, men halv annan minut brukar vara lagom.
Man kan i nödfall använda bryggkaffe i pannan, men då får man räkna med lite längre sjunktid.

Om man börjar få brist på kaffe, kan man koka en "skarv". Då behåller man sumpen från föregående kok och tillsätter bara något enstaka mått nytt kaffe innan man kokar upp. Det är visserligen inte lika gott som nykokt, men det är mycket bättre än inget kaffe alls.
Att salta kaffe är inget som jag sett någon seriös kaffekokare göra.
Jag har dock hört en teori om att man kan tillsätta några korn salt när man kokar kaffe på snö. Det ska visst förbättra smaken en aning.
 
.....tyvärr så handlar inte denna trevliga manual om kaffekokning utan enbart om att brygga kaffe! Skillnaden torde vara astronomisk för de riktiga kok-kaffe-fantasterna, om jag förstått saken rätt!!

Troligen är pdf:en ett skämt då det första man fick lära sig i lumpen vara att Förvaret är specialister i att förstöra kaffebönans goda egenskaper. De skulle aldrig ägna 22 sidor åt att lära ut något som potentiellt kunde vara bra för moralen hos manskapet. Kanske var det även ett försök av M.M. att säga att ämnet blivit väl seriöst?
;)
 
Häll i kaffet så den bildar en liten kulle, sedan kokar du upp så pass att vattnet sjuder, inte kokar. Då får du bäst resultat.
 
vilken underbar tråd!

har läst och garvat så att jobbarpolarna blängt ilsket på mig :)

Är uppvuxen på kok-kaffe (lite kärlek och mat också) och har alltid tagit enligt receptet ett mer kaffemått än vatten... men här blir det ju problem att sprida den exakta mängden då kaffemått är olika stora. ska välan vara ca 8g kaffe per kaffekopp vatten(en sånadäringa fin med öra på och tunt gods) pluss ett mått kaffe för pannan då.

Pannan hemma häller jag upp till under pipen med vatten och sen fyller jag upp en liten kulle med kaffe (får fota vid tilfälle).
Kaffet skall skumma - vila - skumma - vila - drickas. Häftiga kok är inte att rekomendera.

tycker att det är lika kul varje gång kall-kaffedrickare(läs brygg kaffe) tar första slörpen kok-kaffe.

BZ/
 
Det här, sidomonterat handtag som man täljer ett handtag till, har alltid varit svartpanna för mig och har jag fått för mig är den vanligaste norrut. Kommer från Luleå och har spenderat mycket tid i krokarna kring Överkalix och även Haparanda. När jaktkompisarna från Östersund var på Trangias fabriksförsäljning så frågade han om de kom från Norr- eller Västerbotten. Tydligen är det vanliga handtag på det mesta som säljs söderöver. Stämmer det med er som är uppväxta i södra delarna? Hur är det med Dalarna?

4615.trangia_kastrull.jpg
 
Intressant läsning, börjar nu få en bild av hur själva kaffekoket skall gå till, men vilket kaffe skall man köpa? Finns det extra fina kokkaffesorter som man kan köpa i speciella kaffebutiker eller skall man köpa något från konsum? Vilken kaffesort föredrar ni?

/Gustav
 
Man ska köpa nåt från Konsum.
Helst Cirkelkaffe på kvartskilosburk, men om de är slut, så får man ta nåt annat, Gevalia, COOP, Blå Mocca eller vad som helst bara det är mellanrost. Inget stolligt mörk- eller Skånerost. Och naturligtvis kokmalet då.

Det finns numera lite bönor att köpa att mala själv som inte är mörkrostade och det går också bra. Smakar inte så mycket bättre, men luktar ju väldigt gott. Att ha med kaffekvarn på fjällturen tycker jag dock är att överdriva.
 
Arvid Nordqvist Kok, kokas i trangias kaffepanna. Är enligt mig den bästa blandningen va gott kaffe och kaffepanna, funkar varje gång. Gevalia dricker jag som brygg men deras kok kaffe är inget vidare.
 
Ja, jag var just o köpte arvid nordquist classic kok mellanrost samt Löfbergs Lila, mellanrost. Skall testa båda sorterna imorgon så får vi se... Det skall bli spännande, jag dricker mycket kaffe men har aldrig gett kokkaffet en ärlig chans.
/Gustav
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips