Hur får man sitt kokkaffe godast?

Ja, jag var just o köpte arvid nordquist classic kok mellanrost samt Löfbergs Lila, mellanrost. Skall testa båda sorterna imorgon så får vi se... Det skall bli spännande, jag dricker mycket kaffe men har aldrig gett kokkaffet en ärlig chans.
/Gustav

Kokaffe smakar så mycket bättre, men man måste ha tid när man kokare kaffe ute. Glöm inte minst 2 uppkok och ha inte för bråttom och första skvätten till småfolket.
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Godmorgon. Jag har nu provat kokkaffe två morgnar. Det är helt ok, men skillnaden mot ett bra snabbkaffe tycker jag inte är så värst stor. Faktum är att det godaste kaffe jag druckit är bryggkaffe och jag skall nu undersöka om det finns något litet praktisk filter man kan ha med sig ut och brygga rätt ner i koppen. Urvalet när det gäller kaffe är väl mycket större om man går över till brygg tänker jag mig. Också det här med att vänta på att kokkaffet skall sjunka tycker jag är lite jobbigt eftersom kaffet hinner svalna för mycket. Jag gillar när kaffet är hett. Men det är roligt att prova sig fram, bästa sättet att lära tycker jag.

/Gustav
 
Hmmm... jag har snabbkaffe hemma och någon enstaka gång i skogen (sambon dricker hellre inget kaffe än snabbkaffe). Om du tycker att skillnaden mellan kok och snabbkaffe är liten så måste det vara något lurt. Spelar det ingen roll med volym så åker alltid kaffepannan och kaffepåsen med ut. Suveränt gott och sen är det ett trevligt pyssel om man inte har bråttom..

För mig är skalan på hemgjorda grejer:
1) Moccabryggare
2) Presskanna/presso (har en liten 2-koppars och låter dra ca 4 minuter)
3) Kokkaffe
4) Perkulator
5) Elbryggare (filterkaffe)
6) Snabbkaffe, annan sak enligt mig

Jag gillar Arvid Nordqvists kokkaffe men provar ofta olika. Dock måste man gå på mer välsorterade större COOP, ICA osv. för att å något urval att tala om. Sen får man inte glömma att man i många butiker kan mala sitt eget kaffe i rätt malningsgrad också!
 
Också det här med att vänta på att kokkaffet skall sjunka tycker jag är lite jobbigt eftersom kaffet hinner svalna för mycket. Jag gillar när kaffet är hett.

/

Jag gillar kokkaffe, och har "alltid" druckit det. Dock är det förstås så att det mesta kaffet jag dricker är bryggkaffe, eftersom det som regel är det som bjuds vid lunch, på jobbet osv.

Ett typiskt bryggkaffe är ju enligt min erfarenhet betydligt kallare när det runnit genom filtret än vad kokkaffet är när det sjunkit. Jag ogillar "kallt" kaffe, och måste ofta dricka bryggkaffet snabbt för att det inte ska hinna bli odrickbart.

Kan ju notera att många som är vana bryggkaffe, är omotiverat rädda för kaffesump. Kaffet sjunker ganska snabbt, om det är rätt kokt, och är man för snabb så sjunker det direkt i koppen vid upphällningen. Om det däremot inte är färdigt när man tar det av värmen, så sjunker det ju väldigt långsamt.

Helt korrekt så finns det många fler sorter bryggkaffe i butikerna än kokkaffe. I grunden är det naturligtvis diskriminerande, men samtidigt kan jag ju konstatera att alla sorterna kokkaffe ändå är godare än alla sorterna bryggkaffe!
Personligt tycker jag mörkrostat smakar brännskadat, och det är som regel mörkrostat när det handlar om "exklusivare" sorter.

Kan utan vidare hålla med om att presso-kaffe är helt OK.
Sen är det en kombination av lufttryck, månfas, kaffesug, konjunkturläge, humör, blodsockernivå, kaffetemperatur, kaffesort, kokprocess och en hel del annat, som i slutänden gör att man nån gång i månaden dricker en kopp kaffe som är sådär oerhört perfekt.
Det har faktiskt t o m hänt att bryggkaffet på jobbet har smakat riktigt OK, men det är snarare en gång om året.

Naturligtvis handlar det bara om personlig smak. Alla har ju inte god smak... ;)
 
Hehe, jag får väl ge kokkaffet några fler chanser då. Men har iallafall skaffat mig en liten, lätt filtertratt i plast från melitta så att även brygga ute i fält går bra. När man brygger rakt ner i koppen med en sådan här tratt så blir kaffet varmare än när man brygger i kaffekokare. Skall prova detta med. Tratten väger 54 gram och heter Melitta 102. Kan ställas på alla koppar. I tratten har man vanliga kaffefilter samt bryggmalet kaffe.
 
Jag har för mig att det finns friluftsvarianter på presskanna också. Dvs. en metallmugg som du häller kaffe och hett vatten i, väntar nån minut och sen pressar ner filtret. Jag hade för mig att jag sett på AddNature men nu hittar jag ingen.
 
Förutom att jag inte skulle bära med en sån ens under pistolhot så ser den ut som en fallossymbol :) Kaffepanna och kaffepåse i renskinn känns mer rätt tycker jag. Köpte en sån här i somras, den blir nog fin(are) med åren. http://www.ateljeklea.com/ovrigt_forvaring.php

135.jpg


Eller:
http://www.addnature.com/product.aspx?pf_id=HANDPRESSOHANDPRESSOWILD_PKT
När allt som behövs är en näve kokkaffe, vatten och kokkärl...

(Jo, kaffepanna tillhör det jag prioriterar att bära med mig.)
 
Nix, såg den bara men är inte intresserad själv. Lite kul, fick höra av mina kompisar i Jämtland att de på Trangia frågat om de var norrifrån då ena köpte en kaffepanna med löstagbart handtag som är fäst i sidan.

En sån här har farsan haft i alla tider och han är 76 år nu:
Trangia_kastrull.jpg

(man täljer en gren och kör in i handtaget för att förlänga)

Och såna här köper sörlänningarna, enligt han på Trangia:
Trangia_kaffe_star.jpg


Vet du om handtaget är i plast? Om så är fallet! Synd, går ju inte att använda på en brasa då...
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips