Höjd i gps?

Är det någon som vet/testat/jämfört höjdvärdet i sin gps?
Enl. Lantmäteriet ger de flesta gps´er höjden över ellipsoiden och inte över geoiden (över havet).
Skillnaden mellan ellipsoden och geoiden är i Sverige +20 - + 40 meter...
Ifall gps visar en noggranhet på 10 meter, ger det en noggranhet av 15 meter (x1,5) i vertikalled.
Det skulle teoretikst innebära att en gps kan visa (i Sverige) fel på +55 meter...

Det spelar kanske inte så stor roll ifall man exempelvis vandrar i fjällen eller Alperna, men i "låglandet" blir ju gps-höjden helt ointressant...

På LM´s hemsida kan man beräkna geoidhöjden för känd punkt
http://www.lm.se/geodesi/geoid/swen01/swen01l.htm

/Peter
 
Intressant!

Låt se nu...
Det enklaste är ju att dra av "rikssnittet" 20m. Då får man max 25 m fel i höjd. Om man i förväg vet i vilket område man ska vara kan en generell korrektion på några meter när göras, eftersom fluktuationerna lokalt är obetydliga. Råkar man dessutom ha en karta med sig och, någon gång, veta var man befinner sig är det ju bara att "nolla" vid den punkten enligt kartans höjdangivelse(t.ex. mot en höjdangiven sjöyta). Då har man bara GPS:ens fel kvar.

Verkar svårt att hitta någon nogrannare typ av höjdmätning för hobbybruk.
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Re: Intressant!

Hmm...
...ska man dra bort något "rikssnitt" så blir det naturligtvis 30 meter och inte 20. Han inte redigera mitt tidigare inlägg innan halvtimmen gått...
 
Lufttryck

Silva Multinavigator har ju en fördel i att man kan få höjden via lufttrycket, vilket ofta är minst lika noggrannt. Dock kräver det kalibrering av höjden varje gång man går ut, men annars funkar det rätt bra.

Jag tror att det är fler hobby GPSer som kör med lufttrycket son höjdreferens, som t.ex. Garmin Etrex Vista.

/Niklas
 
Trycket

Jodå! Lufttrycket funkar bra och är säkert "exaktare" när man väl kallibrerat... men frågan var ifall man kan lita på gps-höjden (lika mycket som man kan lita på possitionen). I Vistan kan man kallibrera höjden (den tryckberoende) mot gps-höjden. Då undrar man ifall vistan korrigerar värdet till "höjd över havet" dvs geoiden. Jag har inte haft tillfälle att test mot känd punkt... men kanske någon som har ?
 
Re: Lufttryck

Den enda förklaring jag kan komma på till att man ofta förordar barometrisk höjdmätning är att de flesta GPS:er som finns idag utvecklades innan amerikanerna tog bort störningen.

Att ha en tryckgivare i sitt instrument är naturligtvis en fördel. Utan att ha studerat handlarnas propaganda så säger min intuition att man bör få en nogrannhet av ca +-10 meter med en bra trycksensor. Problemet ligger i att tryckförändringen vid väderomslag kan gå mycket fort och det är sedan helt omöjligt att avgöra om tryckskillnaden beror av ändrat lufttryck eller höjd.

Förändringen är ca 10m/mbar, vid havsytan, vilket gör att man nog måste kalibrera ganska ofta för att överträffa GPS:ens nogrannhet. Och om man ändå kalibrerar så kan man ju lika gärna göra det på GPS:ens angivelse så slipper man bry sig under resten av veckan.

Kombinationen GPS-barometer ger emellertid både en barometer som är användbar i terräng med stora höjdvariationer och en god noggrannget på höjden.
Någon som har empiriska data?
 
Kan eTrex mäta höjd?

Kan man mäta höjd med en GPS utan barometerfunktion? Jag hörde av en handlare att en eTrex bara klarar att ange en tvådimensionell position. Jag tycker det låter märkligt då man lika väl borde kunna få även en tredimensionell position.
Frågan jag därför ställer till alla er med en eTrex (den gula) är om man kan få fram en någorlunda höjdangivelse utan en barometer.

Joakim Ekendahl
GPS-novis
 
visst blir det 3-d

Jag skulle tro att alla GPS:er kan räkna ut höjden (utom möjligtvis väldigt, väldigt, väldigt gamla, etrex tillhör definitivt inte dit). Man skall dock tänka på att felmarginalen i höjd är ungefär 3*felmarginalen i sida.

För bevis på etrex finns http://www.garmin.com/products/etrex/screen.html
där visas elev 1019 ft. Dessutom framsidan av alla reklammaterial visar den bilden...

Den försäljaren skulle inte jag lita på det minsta.

Alla GPS:er sparar dock inte höjden i trackloggen.

För modern etrex (venture/legend/vista) gäller iallafall:
- Höjd sparas i aktiv tracklog
- Höjd sparas inte i sparad tracklog.
 
Lite testresultat

Jag har låtit min Vista ligga påslagen, i ett fönster, under en längre tid (flera timmar).

Variationen i GPS-höjden kan i extremfall uppgå till +/- 100 m, men är ofta så stor som +/- 50 m. Standardavvikelsen låg på +/- 11 m.

Observera att detta var i ett fönster, där halva himlen alltså var skymd.

Den höjd som en Vista rapporterar via NMEA är GPS-höjden. Annars är det lögn att få fram den i en Vista (utom om man ber om tvångskalibrering av den barometriska höjdmätaren), något som gör Vistas höjdmätare oduglig i ett flygplan med tryckkabin.

Jag har gnällt på Garmin, men de verkar så lyckliga över att de fick den barometriska versionen att fungera, så de vill inte på villkors vis göra GPS-höjden tillgänglig, som ett alternativ.

En Vista kan för övrigt ställas in att automatiskt kalibrera sig mot GPS-höjden. Den gör det direkt när man slår på den, och sedan lite försiktigt efterhand, för att motverka värderförändringarna.

Anders
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips