Hilleberg blåste sönder

Det finns som nämnts tidigare i tråden inget tält som inte kan blåsa sönder och tältduken i ansiktet har även jag provat få vid något tillfälle.

Jag tycker tältet på bilden ser ut som det har några år på nacken (lärderlogo samt guldfärgade stänger). Någon som kan säga om det är 9 eller 10mm stänger på det?
 
Det finns som nämnts tidigare i tråden inget tält som inte kan blåsa sönder och tältduken i ansiktet har även jag provat få vid något tillfälle.

Jag tycker tältet på bilden ser ut som det har några år på nacken (lärderlogo samt guldfärgade stänger). Någon som kan säga om det är 9 eller 10mm stänger på det?

Nej men tälta där. Herregud har dom inget annat. Finns galningar.
Tältat i fjällen i 25 år mest med haglöfs och fjällräven tält. Aldrig stormat sönder ett enda tält men man får vända stormlinor efter vinden. Och sträcka linorna mot vinden.

Jo ett tält gick sönder. Ett för högt fjällräven tunneltält. Gott om utrymme annars. men dagens tält är ju så låga. Ska ju klara hård vind, upp till användaren sätta upp det rätt.
 
Senast ändrad:
Ksa66, vad hade det svaret med min fråga att göra? ;)

Äger själv ett äldre Nammatj med 9mm stänger som utstått många stormar utan att bli skevt (lärderlapp och guldfärgade bågar), samt även ett nyare Keron med 10mm stänger (tyglapp och mörka bågar). Keron med 10mm bågar har inte prövats lika hårt ännu, men det känns aningen stabilare.
 
Det er når man ser det bildet med Keron-teltet som man begynner å argumentere FOR stormmatter.
Hilleberg påstår jo envist at deres telt IKKE behøver stormmatter,
men det hadde jo vært klart enklere å forankre teltet med sten rundt det hele om det hadde hatt nettopp stormmatter.
Mange tror jo att denne ekstra tygbit bare er til for å gjøre teltet tettere og mindre utsatt for at vind skal ta tak under duken. Men det er jo under forhold som på bildet over - eller på kalfjellet på vår eller høst når marka er steinhard og uten snø som stormmatter er guld å ha.
Det er ikke lett å få ned noen teltplugger under sånne forhold.
Stormmatter bør være standard på alle 4-sesongs/ekspeditionstelt synes jeg.
 
Hilleberg syr fast stormamttor om du skulle vilja ha dem.

"Stormmattor, är det något vi behöver?

Nej i de allra flesta fall behövs inte stormmattor, inte på våra konstruktioner i alla fall!
För att tält skall fungera tillfredställande i vinterförhållanden, med snödrev och hårda vindar, måste yttertältet gå helt ned mot marken! Är konstruktionen sådan finns inget egentligt behov av stormmattor. Till förankring går i regel linslingor som fästs i lämpliga snöförankringar, väl så bra att använda som stormmattor.
Våra tält är därför ej utrustade med stormmattor, men om du önskar sådana kan de beställas monterade på ditt tält."

http://www.hilleberg.se/faq_detaljer.htm
 
Jeg vet at det går å bestille stormmatter fra Hilleberg. Ikke noe problem der.
Det jeg prater om er jo ikke når det er perfekte forhold og det går å grave ned teltet,
men når du må slå opp teltet på et sted som på bildet her over eller som tidligere sagt på vår/høst på kalfjellet når marka er frossen, du har ingen trær til hjelp å forankre i, og lite/rotten/ingen snø å ta til hjelp. Da er ditt underlag like enkelt å slå opp telt på som på ekparketten hjemme. Har du da et telt som ikke er selvstagende så får du jo åpenbare problem når det begynner å blåse på.
Vi prater jo om såkalte 4-sesongers telt. Telet skal altså være anvendbart HELE året om, og som vi vet er jo ikke naturen bare av og på - barmark og telefritt eller snørik og myk.
Ikke et vondt ord om svenske telt forøvrig. Jeg har to stykker, Unna og Keron - knallbra telt, men jeg har også et Helsport Svalbard og det er helt klart mitt førstevalg under slike forhold. Blir bare så forundret over denne evige argumenteringen med att duken går ned til marken og dermed er alle problem løst.
Det gjør faktisk teltduken på Helsportteltet også...
 
Senast ändrad:
Man kan inte både äta upp och ha kvar kakan.

Det går heller inte bygga ett tält som är "bäst" i alla miljöer, det blir alltid någon form av kompromiss. Innestorlek, Vikt, Styrka, Ventilation m.m.

Svalbard är utan tvivel ett bra tält och skulle det osannolika uppstå att jag inte har någonting att fästa tältlinorna i, ja den dagen, om inte tidigare, så köper jag mig ett självstagande tält.

Men att det enbart skall vara självstagande tält med stormmattor som får kallas 4 säsongs tält, det kan jag inte hålla med om, det har mycket mer att göra med personen som sätter upp tältet, om han/hon är 4 säsongers eller ej ;)
 
Du har selvfølgelig helt rett i det att det er flere faktorer med i bildet en bare stormmater eller ikke,
og at det ikke finnes ET supertelt som funker til ALT.
Jeg mener absolut ikke at et telt må være selvstagende med stormmatter for å kunne kalles 4-sesongers.
Det er jo ikke de selvstagende teltene som behøver "ståhjelp" .
Den norske villmarkingen Lars Monsen brukte et Unna vinterstid på sin Kanada-på-tvers ekspedition - uten stormmatter - og det gikk jo fint.
Derimot hadde det vært enklere å få de ikke-selvstagende teltene - som Keron eller Helsport Fjellheimen eller andre tunneltelt - til å stå bra under slike forhold med stormmatter, og det er det jeg prater om.
Når det gjelder det du sier, at når det skulle dukke opp et evt slikt behov, så kjøper du et selvstagende telt...
så kan jo det være litt vanskelig å løse om du skulle befinne deg på kalfjellet når behovet dukker opp... hehe .
Forøvrig er det jo fritt fram for folk å tycke hva mann vil, men en konstruktiv diskusion runt dette skader ikke.

P.S. Den samme Monsen, brukte et Keron 2 på sin Nordkalotten 365 ekspedision,
og sydde stormmatter på det
 
Senast ändrad:
Jag lovar att gå ner från fjället/mot civilisationen med ett leende och utan att sova den gången, så skall jag tänka: "Den där Norske-Tim, han var en klurig rackare" ;)
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips