Hembakad powerbar!

Jag har ett recept som jag brukar använda för att göra skitgoda powerbars hemma.

Jag kokar Dajm enligt enkelt recept
100 gram smör
2 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1,5 dl grädde
100 gram ljus choklad
1 tsk cacao
börja smält socker & smör ihop till det bli ljusbrunt
i med resten av ingredienserna och blanda ihop under svagare värme.
sedan blandar i 3 dl Musli Russin (ICA's) och 1 dl hackade ceshevnötter.
Häll ut portioner på bakplåtspapper och låt svalna.

Går bra att frysa länge
PS
Ta med i folie för att det inte ska kladda.
 
Jag hittade ett recept på nätet som jag modifierat lite.
Med den här blandningen blir det jättegoda kakor som smakar nästan som havreflarn.

Koka bindemedlet "knäcken":
2,5 dl socker
0,5 dl druvsocker
3 dl ljus sirap
3 dl vispgrädde
1,5 dl raps- eller olivolja

Kokas nästan en timme under omrörning, till det klarar "kulprovet" eller vad det heter, dvs när man droppar ned lite i ett glas vatten och det blir lagom hårda kulor.

Häll knäcken över:
16 dl havregryn
1 dl hackade dadlar
4 dl hackade fikon

Fikon och dadlar kan bytas ut mot nåt annat gott man gillar.
Havregrynen kan bytas mot rågflingor om man hellre gillar det.

Rör om och häll ut på en smord bakplåt.
Kavla ut till ca 1 cm tjockt lager och dela upp i lämpligt stora kakor.
Jag brukar rulla in kakorna i frysfolie så är det lätt att äta dem utan att kladda ner sig.
Klarar sig i frysen väldigt länge.
 
borde man inte ha i nåt proteinpulver i kakorna med?
annars blir det väl mer som en vanlig godisbit...

Du menar att det inte är äkta förrän det är konstgjort? ;)
Nötter ger både protein och fett. Utan att behöva ta omvägen över vita pulver.

Själv brukar jag köra "Rune-kakor", dvs knäck med tillsatta nötter, gryn, choklad, russin och annat man gillar.
 

Aktuellt

Månadens fråga: Hösten är här – vad lockar mest?

Är hösten en tid för svampplockning runt knuten – eller lockar äventyren? Vi tar pulsen på Friluftssverige hösten 2025.

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

20 år av diskussioner om torkad mat – och 10 tips!

I år har en av Utsidans populäraste forumtrådar, "Torka mat", varit aktiv i 20 år. Här bjuder vi på tips till dig som vill börja torka egen utemat!

”I nivå med luften vid flerfiliga motorvägar”

Ny forskning visar att klätterskornas skosulor släpper ut riskfyllda kemikalier i luften när de nöts. Nu växer trycket på branschen att agera.
Jag har ett recept som jag brukar använda för att göra skitgoda powerbars hemma.

Jag kokar Dajm enligt enkelt recept
100 gram smör
2 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1,5 dl grädde
100 gram ljus choklad
1 tsk cacao
börja smält socker & smör ihop till det bli ljusbrunt
i med resten av ingredienserna och blanda ihop under svagare värme.
sedan blandar i 3 dl Musli Russin (ICA's) och 1 dl hackade ceshevnötter.
Häll ut portioner på bakplåtspapper och låt svalna.

Går bra att frysa länge
PS
Ta med i folie för att det inte ska kladda.

Hur många bars blir en laddning?
Delar du upp dem innan det stelnat, tänkte om det bara blir smulor när man bryter i dem när kakan stelnat?
 
Proteininnehåll

Jag kollade upp proteininnehåll i olika livsmedel:

Kött 15-20% Magrare kött innehåller mer protein
Mjölk (3%) 3,4%
Ägg (kokt) 12,4%
Havregryn 13%
Rågflingor 10%
Mjölkpulver 36,2%

Det är alltså förhållandevis högt proteininnehåll i havregryn, dock inte av den essentiella sorten (essentiell aminosyror) som finns i animaliska livsmedel. Och angående mjölkpulver så vill man nog gärna blanda ut det med nåt annars blir det väldigt torrt. För laktosintoleranta är det också ett problem.
 

Liknande trådar

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips