Harr på fjället

29 juni bär det av mot Korvejook ovanför Kiruna. Jag vill ha tips på tillredning av harren då det sannolikt kommer att vara den fisk som hamnar på kroken.

Hur tillagar du din harr??

Mathias
 
Jag tycker harren har så mycket egensmak att den bör ätas så "naturell" som möjligt, dvs rensa och skölj och salta lätt, stek den sen i folie om du inte har en stekpanna. Smöra rejält.

En annan god variant om man vill blanda smaker mer är att skiva potatis och purjolök och fylla harren och foliepaketet med detta samt ännu mer smör. Harren tar åt sig potatis- och löksmaken och dessa tar till sig harrsmaken.

Knäckebröd är ett obligatoriskt tillbehör.
 
Tillaga fisk på fjället

Vi brukar ta med oss en färdig grav-salt-blandning och dill. Vi gravar fisken direkt i en hink. Ha ett lock och en tyngd/sten i hinken samt ett lock så att den går att få ner i en bäck eller liknande. Mycket god att tillaga sedan.
 
Vi brukar fjälla, skära fjärilskotletter och sen koka med salt. alt med en färdig soppa som värmes och dit fiskbitarna slängs ner efter koket... fast det är ju när man vill ha varm bukfyllnad snabbt. Glödhalstrad, foliepaket, smörstekt etc är ju lite snofsigare ;)

78a3166fabde33286e5a8795f1c43841.jpg
 
En gammal klassiker är att blanda ströbröd,mjöl,salt,peppar hemma i en påse och ta med ut.
Filea och lägg fileerna i påsen,blås i luft och ruska.
Stek med smör,gott enkelt och kladdfritt.
 

Aktuellt

På turskidor mellan stugor – ny bok guidar till svenska fjällen

I över 30 år har Oskar Karlin skidat mellan stugor i den svenska fjällvärlden. Nu har han samlat kunskaper, råd och tips i en 400 sidor tjock bok.

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

Vinn ”Turskidåkning” av Oskar Karlin!

Med sin nya bok vill Oskar Karlin inspirera fler att upptäcka den svenska fjällvärlden på turskidor. Här har du chansen att vinna boken!

”När isen ligger i skärgården släpper jag allt”

I mitten av november lade sig de första skridskoisarna i Stockholm. Vi har pratat med Pamina Falck, kommunikationsansvarig på SSSK, om säsongstarten.
En gammal klassiker är att blanda ströbröd,mjöl,salt,peppar hemma i en påse och ta med ut.
Filea och lägg fileerna i påsen,blås i luft och ruska.
Stek med smör,gott enkelt och kladdfritt.
Tack för ett bra tips! Ska testa det på nån fisk som jag filéar, t ex abborre.

Öringen: Vad gör du när Kelda gör jobbet? Jag ser på bilden att trots att du anser att stekning är snofsigt, så släpar du med dig en massa gräddsås på fjället! Kanske en hummer och lite ostron i ett akvarium också, så du kan göra lyxig bouillabaisse?
 

dave1

Avstängd
Vi brukar fjälla, skära fjärilskotletter och sen koka med salt. alt med en färdig soppa som värmes och dit fiskbitarna slängs ner efter koket... fast det är ju när man vill ha varm bukfyllnad snabbt. Glödhalstrad, foliepaket, smörstekt etc är ju lite snofsigare ;)

78a3166fabde33286e5a8795f1c43841.jpg

Ser ut som vidda.. Vi slog nog läger precis i närheten..
 
Min blandning är

salt, peppar och vitlök!! skvätt på saft från lime. Låt ligga max en timme. Sedan halstra. Lite sydländskt men skitgott.

Böjda spön och skitfiske på dig.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips