Har gått Abisko-Nikkaluokta två ggr. Vart ska jag nu? [Råd och tips]

Hahaha!
@Kimkim Du fick mig att skratta högt med ditt nej skri.
Okej, inte Google Maps med andra ord.

@Benji en riktig karta är bra. Framförallt lär man sig orientera medans man går. Men jag litar inte på mina kartkunskaper tillräckligt mycket för att inte ha med mig någon form av gps. Kanske ska man satsa på båda.

På Kungsleden har jag haft karta, men det är så bra markerat att jag endast använt den som tidsfördriv medan man väntar på vatten att koka upp.

Tack igen för all hjälp.
Aldrig har jag träffat på ett så hjälpsamt forum!
 
Tack för alla fantastiska svar!

Här är lite mer info om mig och mina förhållanden.

Bor i: Uppsala
Bil: nej
Cykel: Ja
Tåg/buss/flyg: ja

Erfarenhet: Abisko-Nikkuolukta, Nikkuolukta-Abisko, Kebnekajse.
Utrustning: Tält, sovsäck, regnkläder osv som passar en kortare tur.

Jag går helst A-B om det finns möjlighet att ta sig dig och hem.
A-B-C-A (någon form av cirkel) är också helt ok, men att gå A-B-A känns lite trist.

Om det finns platser kring Uppsala skulle det vara kanon, men jag har tittat lite utan att hittat något säkert kort.
Jag är lite förvirrad av uppsalaleden.
Vart ska man börja?

Tack @Swift och @Totteman för fjällkartan och tipps om Rogenområdet, det ska jag titta närmare på!
@thoand skrämmer mig lite med varningen om dåligt förberedd. Jag har en tendens att köpa "rätt" utrustning och anse mig förberedd, men ska man gå ensam måste man kanske ha lite mer erfarenhet om man ska upp bland bergen i dåliga förhållanden.

Om vi sparar fjällen till nästa säsong, vad blir då kvar att välja på?
@Picea du verkade ha lite koll på läget kring Uppsala?
Har målet att gå hela upplandsleden (50+ mil) under hösten, på helgerna, och av de sträckor jag gått kan jag främst rekommendera Knutby-Kasbol, ca 3,4 mil, inkluderat slingorna vid Hästhagen-Kilholmens naturreservat och Pansruddens Naturreservat. Dessa två får inte missas även om det är en omväg. Klaras av lördag-söndag om du startar tidigt. Går att ta sig till/från med buss från båda ändarna. Observera få avgångar från och till Kasbol så planering krävs. Mycket lite eller inga andra vandrare och känslan av vildmark finns trots stig. Några kilometer på grusväg och en kort sträcka inne i Knutby.
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Enda gången man ska vara rädd för björn är...aldrig. Däremot ska man ha respekt för dem. De är skygga och vill inte möta människor. De incidenter som ändå händer mellan björnar och människor är oftast i samband med jakt, där jägaren har en hund.

Björnar i Uppsala med omnejd? Finns de så är de lätträknade, så jag påstår att de inte finns där.
 
Finns en app att ladda ner där du får koll. Tror den heter naturkartan, upplandsleden.
Brukar själv strosa runt på den leden när man har ont om tid men ändå vill komma ut(bor i Enköping).
 
Enda gången man ska vara rädd för björn är...aldrig. Däremot ska man ha respekt för dem. De är skygga och vill inte möta människor. De incidenter som ändå händer mellan björnar och människor är oftast i samband med jakt, där jägaren har en hund.

Björnar i Uppsala med omnejd? Finns de så är de lätträknade, så jag påstår att de inte finns där.
Nog finns det björn alltid. Men ser dem inte men spåren finns där. Befinner jag mig i ett område där jag misstänker björn så brukar jag låta lite mer än normalt, så smyger de raskt undan. Har bara kommit nära björnar två gånger trots att ha vistas i björnområde många gånger. Då är det bara att backa och ta en omväg. Svenska Björnar kommer i alla fall inte fram till lägret som de kan göra i Nordamerika.
 
Neeeeeej inte google maps! Det är verkligen uruselt för friluftsbruk! Mer än en gång har någon kompis som envisas med att använda google maps framför riktiga kartor (finns ju riktiga digitala kartor asså) hamnat flera kilometer fel när vi ska mötas ute i skogen. Sjöar saknas, har fel form, fel namn. Höjdkurvor visas inte. Bara två exempel men de räcker ju för att göra google maps rätt värdelöst.

Kolla in lantmäteriets kartapp (eller bara minkarta.lantmateriet.se ) eller sök här på forumet så hittar du säkert tips om någon kartapp som kommer passa just det du vill göra. Lantmäteriet är ju väldigt simpelt men även där kan du lägga in en linje och även spara din karta som länk eller pdf och skriva ut osv. Men upplandsleden är ju redan tydligt markerad på lantmäteriets karta om du har rätt zoom så du kanske inte behöver markera den utan kan nöja dig med att markera punkter som har betydelse.

Naturkartan.se använder lantmäteriets karta som bakgrundskarta så du kommer känna igen dig.
Tycker att Topo-GPS fungerar bra med lantmäteriets topografiska terrängkarta. Funkar bra att ha mobilen i flygplansläge för att spara batterier och ändå skapa GPS-spår. Hela kartan offline. Behöver inget annat egentligen. Klarar både planera, sätta referenspunkter, mäta avstånd, höjd, hastighet etc. Enkel lättanvänd.
 
Eftersom du gått en ändan av Kungsleden, så prova andra ända Hemavan - Ammarnäs. Samma led, helt annan upplevelse. Jag tog sträckan Ammarnäs - Hemvan för att gå mot solen, vilket var rätt den gången.
 
I våras gick jag sträckan Enköping - Skärsjön (Mellan Vittinge och Järlåsa). Ca 50 km med många fina sträckor av öppna fält och hittills min favoritdel av Upplandsleden. Nu har man tydligen öppnat så man kan fortsätta den sträckan ända upp till Tärnsjö vilket gör det hela till ca 100 km vandring.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips